Reklama:

Ból głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (254)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-12-2007, 14:27:00

12-10-2006 o 09:16, gość :
Ja też tak mam , ale czy byłyście przy tym osłabione ? a co do udaru : ktoś miał takie coś ? , bo widzę że tak ale czy może mi opisać objawy i długość objaw od do ..........

jesli chodzi o udar mozgu to dziela sie one na niedokrwienne i krwotoczne a objawy rowniez roznia sie od siebie, wiec nie wiem o ktory udar Ci dokladnie chodzi pozdrawiam
gość
04-12-2007, 14:28:00

12-10-2006 o 09:16, gość :
Ja też tak mam , ale czy byłyście przy tym osłabione ? a co do udaru : ktoś miał takie coś ? , bo widzę że tak ale czy może mi opisać objawy i długość objaw od do ..........

jesli chodzi o udar mozgu to dziela sie one na niedokrwienne i krwotoczne a objawy rowniez roznia sie od siebie, wiec nie wiem o ktory udar Ci dokladnie chodzi pozdrawiam
gość
10-12-2007, 21:06:00

02-08-2007 o 20:42, Sylwin :
Witam!
Moze to byc zwyrodnienie odcinka szyjnego kręgosłupa, ale moga to tylko potwierdzić specjalistyczne badania.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
13-12-2007, 20:28:00

Bardzo Prosze o Pomoc, Moja mama od dwóch tygodni ma straszne bóle głowy i sztywnieje jej kark tak bardzo ze nie moze poruszac głową, bardzo sie martwie, była u lekarza ale dali jej tylko leki przeciwbólowe ... co robić, do jakiego specjalisty sie udać?? Pomóżcię. Będę wdzięczna podam swojego maila justyna_22_01_1991@wp.pl czekam na odpowiedz !
gość
14-12-2007, 16:51:00

22-10-2007 o 22:54, gość :
Missmalezji, odpowiedziałam poprzedniczce ale proszę traktować te informacje jako podpowiedź do dalszego postępowania wynikającą z własnych doświadczeń a nie profesjonalną konsultację. Wkleję Ci wypowiedź lekarza z innego forum dotyczącą zniesienia lordozy szyjnej
Kłopoty z odcinkiem szyjnym i zniesienie tzw. lordozy (krzywizna fizjologiczna skierowana wypukłością ku przodowi) to naturalna reakcja obronna na patologie głownie tarcz międzykregowych i stawów międzywyrostkowych. Wymagasz konsultacji ortopedycznej i być może MRI odcinka szyjnego.

Pozdrawiam,
dr Robert Świerczyński

dr n. med. Robert Świerczyński
27-04-2003
ZdroweMiasto.PL

Jak widzisz neurolog nie do końca miał rację .Objawy dyskopatii odcinka szyjnego nieraz mimo zaawansowanych zmain w MRI nie zawsze objawiają się drastycznie w samopoczuciu natomiast postęp choroby jest nieprzewidywalny ale Twoje są dosyć typowe.Zapoznaj się z objawami o których napisałam do Tetereki , może znajdziesz zbieżne ze swoimi.
Nie pozostaje Ci nic innego niż poczekać na wynik MRI odcinka szyjnego . Jesli dolegliwości nasilają się w określonych pozycjach głowy np. w przygięciu to dobrze jest zrobić również rtg. czynnościowe - w przodo i tyłopochyleniu głowy. Być może istnieje również niestabilność.
Wracając d Twojego poprzedniego postu ,postaraj się zachować rozsądek dla swojego lepszego samopoczucia. Stres poprzez wzmożone napięcie mięśni może nasilać objawy .
Jeśli przypuszczenia się potwierdzą to często w niezbyt zaawansowanych zmianach po konsultacji z neurochirurgiem wystarcza leczenie zachowawcze pod kierunkiem wyspecjalizowanego fizjoterapeuty , wypracowanie prawidłowych nawyków ruchu , unikanie dźwigania . Polecam spanie na dobrej poduszce ortopedycznej co przy już istniejącej dyskopatii jest bezwzględnym wskazaniem.
Pozdrawiam i nie zadręczaj się na zapas .
gość
14-12-2007, 16:52:00

22-10-2007 o 22:54, gość :
Missmalezji, odpowiedziałam poprzedniczce ale proszę traktować te informacje jako podpowiedź do dalszego postępowania wynikającą z własnych doświadczeń a nie profesjonalną konsultację. Wkleję Ci wypowiedź lekarza z innego forum dotyczącą zniesienia lordozy szyjnej
Kłopoty z odcinkiem szyjnym i zniesienie tzw. lordozy (krzywizna fizjologiczna skierowana wypukłością ku przodowi) to naturalna reakcja obronna na patologie głownie tarcz międzykregowych i stawów międzywyrostkowych. Wymagasz konsultacji ortopedycznej i być może MRI odcinka szyjnego.

Pozdrawiam,
dr Robert Świerczyński

dr n. med. Robert Świerczyński
27-04-2003
ZdroweMiasto.PL

Jak widzisz neurolog nie do końca miał rację .Objawy dyskopatii odcinka szyjnego nieraz mimo zaawansowanych zmain w MRI nie zawsze objawiają się drastycznie w samopoczuciu natomiast postęp choroby jest nieprzewidywalny ale Twoje są dosyć typowe.Zapoznaj się z objawami o których napisałam do Tetereki , może znajdziesz zbieżne ze swoimi.
Nie pozostaje Ci nic innego niż poczekać na wynik MRI odcinka szyjnego . Jesli dolegliwości nasilają się w określonych pozycjach głowy np. w przygięciu to dobrze jest zrobić również rtg. czynnościowe - w przodo i tyłopochyleniu głowy. Być może istnieje również niestabilność.
Wracając d Twojego poprzedniego postu ,postaraj się zachować rozsądek dla swojego lepszego samopoczucia. Stres poprzez wzmożone napięcie mięśni może nasilać objawy .
Jeśli przypuszczenia się potwierdzą to często w niezbyt zaawansowanych zmianach po konsultacji z neurochirurgiem wystarcza leczenie zachowawcze pod kierunkiem wyspecjalizowanego fizjoterapeuty , wypracowanie prawidłowych nawyków ruchu , unikanie dźwigania . Polecam spanie na dobrej poduszce ortopedycznej co przy już istniejącej dyskopatii jest bezwzględnym wskazaniem.
Pozdrawiam i nie zadręczaj się na zapas .
gość
15-12-2007, 19:12:00

Mam 16 lat i od dwóch miesięcy nieustannie boli mnie glowa. z Początku był to ból tępy połączony z zatykaniem się i bolem uszu, zawrotami głowy. Od miesiąca natomiast mam obniżoną temperaturę ciała (od 34-35,5). Miałam badania neurologiczne (tomografię komputerowa głowy, EEG), EKG, przepływy szyjne, USG brzucha, niedługo dostane wyniki tarczycy, rentgena odcinka szyjnego kręgosłupa... Wszystko wyszło dobrze! A ja dalej nie wiem, co się dzieje. Tracę apetyt, mam nudności. Od trzech dni czuję ostry ból lewej skroni, drętwienie okolic skroni, kości policzkowej, przechodzą mi jakieś "prądy" od skroni właśnie do zębów i bardzo boli... Co jeszcze powinnam zrobić?...
gość
28-12-2007, 22:46:00

28-06-2006 o 09:29, gość :
Mam ten sam problem: duże bule kręgosłupa szyjnego oraz głowy a do tego problemy ze spaniem. Biorę od roku leki przeciwzapane, zwiotczające, przeciwdepresyjne, nasenne. Chodzę na rechabilitację - sollux, diadynamic, jontoforeze, pole magnetyczne a także akumpunkturę. Łykam prozak, lerivon, hydroxyzinum, stilnox, imovane, cloranxen, clonazepam, diphergan, chloraprotixen. Pije jakieś syropy. Smaruję się maściami: diclac, dikloziaja, fastum. Biorę diclober, baclofen, myolastan oraz ketonal ***. Śpię na specjalnej poduszce ortopedycznej. Stosuję ćwiczenia.... i NIC, ZERO - ABSOLUTNIE żADNEJ POPRAWY. JESTEM JUSZ KOMPLETNIE ZAłAMANY. NIKT NIE MOżE MI POMóC. Czy zwyrodnienia kręgosłupa szyjnego są jest już nieuleczalne?
gość
05-01-2008, 13:17:00

tu Kasia
mam 16 lat i czytając wasze wypowiedzi troche się przestraszyłam bo już kilka razy zdarzyły mi się bóle w lewej tylnej części szyji tzn. gdy przechylałam głowę do tyłu i w lewo pojawiał się przeszywający ból. Trwało to jednak zazwyczaj tylko ok 3 dni z tym że ból był coraz słabszy az znikał. Szczerze powiedziawszy to do tej pory nie zastanawiałam się czym to może być spowodowane myślałam że po prostu coś sobie naciągnęłam na WFie albo żle spałam ale teraz nie jestem już tego taka pewna. Prosze o pomoc i jakąś radę.
gość
14-02-2008, 04:20:00

12-05-2007 o 00:11, gość :
Witam. Mam podobny problem - nie mogę poruszać szyją do tyłu i w lewo. A gdy próbuję to robić, czuję przeszywający ból. Nie wiem co robić, maści i masaże rozgrzewające nic nie dają. To się robi nie do wytrzymania. Dodatkowo zauważyłem u siebie częste drętwienie rąk i stóp. Mam dopiero 16 lat i to chyba jak na mój wiek nie jet normalne. Z góry dzięki za odpowiedź.

Tez tak mialem w tym wieku.Dostajesz dlugiego skurczu miesnia szyjnego.Mnie to bolalo caly dzien i przestawalo.Nie moglem wogole ruszyc glowa bo zaraz byl taki okropny bol...Czasem chodzilem z glowa wykrzywiona bo tylko w takiej pozycji mnie nie bolala... Bierz Voltaren w tabletkach, najlepiej 2 od razu. Ja bralem tez nospe na rozluznienie miesni. To mi troche pomagalo

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: