Reklama:

Ból głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (254)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-04-2008, 18:24:00

Witam przeczytalem wczesniejsze wszystkie wczesniejsze wpisy i dochodze do wniosku ze wiekszosc z nas ma te same problemy bol glowy + bole szyi zwiazane z odcinkiem kregloslupa.
Moje bole zaczynaja sie od samego rana. Wstaje i juz czuje ze boli mnie szyja po kilku godzinach czuje pulsy wewnatrz szyi pozniej idzie przez glowe, bole wewnatrz oka i pozniej bol glowy . Czasami zaczyna bolec glowa a pozniej oczy. Czesto rowniesz boli mnie glowa po minimalnym wysilku. Poduszke ortopedyczna mam, masci ala voltaren mam, lekarz powiedzial mi ze zatoki mam zdrowe wspomnial wlasnie o tym prostym odcinku kregoslupa. Co mam zrobic aby bole ustapily jezeli to faktycznie jest zwiazane z tym kregoslupem ?
gość
10-04-2008, 02:39:00

Witam. Ja mam 23 lata. Moje problemy zaczęły się jak miałam 16-17 lat. Na zdjęciach Rtg wykazało że mam fizjologiczne zniesienie lordozy szyjnej. Kilka lat temu zaczęłam sie leczyć u ortopedy. Non stop dostawałam leki i maści, maści i leki. Za każdym razem było tak samo. Najpierw delikatna ociężałość na szyi, potem zaczynały sie bóle szyi. Lekarz skierował mnie na rezonans, badanie wykazało że mam wielopoziomową dyskopatie (szyjnego odcinka i kawałka piersiowego) i jakieś tam zwyrodnienia i chyba przepuklinę plus delikatne skrzywienie esowate piersiowego i lędźwiowego. Dostałam skierowanie do neurochirurga. On natomiast stwierdził, że jestem za młoda na zabieg operacyjny (miałam wtedy 18 lat). Wiec z powrotem odesłano mnie do ortopedy i znowu leki i leki i leki.... W zeszłe wakacje znowu wszystko sie zaczęło, ale tym razem zupełnie inaczej. Oczywiście ociężałość kręgosłupa szyjnego i zaczął sie potworny ból głowy, taki że nie byłam w stanie podnieść się z łóżka. Lekarka przepisała mi jakieś leki przeciwbólowe i przeciwzapalne i dopiero po paru dniach zaczął ból głowy ustępować. Teraz znowu wszytko się zaczęło od nowa. Tzn standardowo ociężałość na kręgosłupie szyjnym, ból głowy. No i najlepsze: doszedł ból ramion, pod obojczykami, między łopatkami, łopatki, delikatne zawroty głowy i momentami mam takie wrażenie jakby mi obraz latał przed oczami bardzo szybko, ale to trwa zaledwie ułamki sekund, zdarza sie też że czuję jakby w kości rąk ktoś wkładał mi długie szpile. Czuję również mocne osłabienie w rękach (od ramion do dłoni) Powiedzcie mi czy dalej opłaca mi się brać te wszystkie leki i rehabilitacje, czy zostaje mi już tylko zabieg?
gość
10-04-2008, 10:24:00

Witaj.Chyba wskazany aktualny MRI i wizyta u neurochirurga z badanie neurologicznym . Osłabienie siły rąk może świadczyć o pogłębieniu zmian. Uważaj w tej sytaucji na ewentualne zabiegi manualne podczas rehabilitacji.
gość
10-04-2008, 20:12:00

Witaj. Dziękuję za szybką odpowiedź. Jak na razie dostałam tylko standardowo leki i (nowość) skierowanie do neurologa, ale wizytę niestety dopiero mam w maju. Neurolog ma osądzić co dalej ma być ze mną... Z każdym dniem właściwie coraz bardziej boli. Po nocach nie mogę spać, nie mogę się ułożyć. Najmniej boli właściwie kiedy siedzę
gość
12-04-2008, 07:47:00

Witam !!! od kliku dni boli mnie szja przy poruszaniu głowa w lewa lub prawa strone??? co to moze byc ???
gość
19-04-2008, 15:00:00

17-06-2006 o 00:54, gość :

11-06-2006 o 19:37, gość :
Witam
Mam 29 lat.
Mam problem. Od roku odczuwam dość dokuczliwe bóle szyi i głowy. Lekarz pierwszego kontaktu twierdzi, że to ból od kregosłupa. Przez pół roku przepisywał mi jakies leki przeciwzapalne i zwiotczające mięśnie, ale bez większych efektów. Czasem ból jest tak silny, że ciężko mi poruszać głową. A ból głowy zawsze rozpoczyna się od tylnej części przy szyi.
Na początku roku robiłam morfologię z rozmazem i OB i żadnych stanów zapalnych nie wykazało. Morfologia idealna.
Szyję mam lekko opuchniętą i ciągle ten ćmiący ból. Byłam u lekarza ortopedy, to nie zostałam nawet zbadana tylko dostałam leki przeciwzapalne i maść. czy to może być coś powazniejszego, czy to raczej ten kręgosłup?
Dwukrotnie byłam już na USG piersi, bo miałam wrażenie, że to bili mnie pierś i pacha. Ale tam było wszystko OK.
Dodam, że często mam też kłopoty z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym. Czy jeżeli mam dyskopatię odcinka szyjnego, to w parze musi z tym iść wypadanie dysku "u góry".
Z góry dziękuję za odpowiedź

a może to fibromyalgia, po polsku fibromialgia. u mnie własnie to zdiagnozowano, a dolegliwości od kręgosłupa mam od 9 lat, odcinek ledzwiowy i szyjny.
gość
05-05-2008, 09:31:00

Kalina
hej,
mam 18 lat i od paru lat mam problemy z kregoslupem szyjnym. jeszcze jako dziecko mialalm silne bole glowy ale to co sie dzieje ostatnio to juz naprawde tragedia;( zwylke dzieje sie to tak: najpierw dretwienie szyi, czasem nawet karku trwa jakis dzien, potem zaczyna sie bol w gornym odcinku szyjnego kregoslupa i w tyle glowy, ktory trwa nawet kilka dni czase jest tepy i srednio nasilony a czasem wrecz rozrywa mi czaszke i to nierzadko np.cala noc;( mozna powiedziec ze sa to takie ataki. wystepuja czasem bez przyczyny i ZAWSZE kiedy sobie jakos uraze szyje albo glowe(ostatnio po upadku) jakies 2 lata temu bylam u lekarza rodzinnego ktory wyslal mnie na przeswietlenie a potem stwierdzil calkowity brak lordozy szyjnej( rzeczywiscie na zdjeciu rentg. moj kregoslup byl prosty jak swieczka) ale pani doktor orzekla iz NIE WIDZI ZWIAZKU miedzy tym faktem a moimi bolami. czy naprawde brak lordozy nie moze powodowac boli glowy ktore mam? gdyby ktos mogl mi cos powiedziec na ten temat bede wdzieczna
pozdrawiam
gość
10-05-2008, 18:18:00

Na poczatek,tę panią doktor która tak stwierdziła,wysztrzelic w kosmos.
Skarbie,zniesiona lordoza szyjna jest przyczyną wszystkich dolegliwości jakie odczuwasz.Ja przerabiam to samo,jak się zacznie meczy mnie 2-3 tygodnie,a potem sielanka na kolejny przeważnie tydzień,dwa i znowu to samo.Powiem Ci szczerze,nie wiem jaka na to rada jest.Ja juz nie biorę zadnych leków.Bo to na nic,ale moze Tobie pomoga.Lekarze zalecja w takich przypadkch pływanie żabką,w celu przywrócenia zniesionej lordozy.Nie wolno z a to biegac i jeżdzić rowerem (oczywiscie tych zaleceń nie przestrzegam).Zamierzałam wybrać się dokregarza,ale to zbyt duze ryzyko,raczej odradzają.Więc cóż nam pozostaje,życ z tym i nie zwariować.Pozdr
gość
20-05-2008, 11:14:00

witam was mam prosb ei ptyanie ma ktos tutaj na forum wiedz emedyczna moglbym podeslac zdj rnt odcinka piersiowego i szyjnego u lekarza bylem powiedzial ooo nadajesz sie na rezonas i pryzpisal tabletki nic wiecej?(((((jestem mlody a boli mnie clay kregoslup sam neiwiem co mi jest podajcie jakis maial to wysle zdj pozdrawiam
gość
20-05-2008, 12:36:00

ZAPRASZAM NA BEZPŁATNE SZKOLENIA DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Z WOJ. MAZOWIECKIEGO
INFO: http://www.knowledge.pl/szanse.php

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: