Reklama:

Ból głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (254)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-11-2007, 20:55:00

dfghjk
Jeśli jesteś kobietą to przyczyny nietrzymania moczu mogą mieć również podłoże ginekologiczne. Jeśli ta opcja jest wykluczona to t stan ten wymaga jak najszybszej diagnostyki obrazowej.
Masz za sobą dwie operacje odcinka lędźwiowego więc diagnostyka i tryb postepowania jest Ci znany. Z odcinkiem szyjnym jest dokładnie tak samo jak z lędźwiowym. MRI i zależnie od wyniku konsultacja neurologa i ewentualne leczenie fizjoterapią lub jesli w badaniu wyjdzie ucisk na korzenie nerwowe , worek oponowy lub rdzeń konsultacja neurochirurgiczna i decyzja co dalej.
Bardzo często dyskopatia odcinka lędźwiowego idzie w parze z szyjną .
Tyle można pomóc na forum
Pozdrawiam
Początkujący
03-11-2007, 16:01:00

dzieki za odpowiedz ,zastanawiam sie czy jestes lekarzem ?jesli tak to chcialbym Ci podac ostatni wynik rezonansu magnetycznego ktory robilem okolo 3 miesiace temu .Zdaje sobie sprawe ze nie moge bagatelizowac objawow ,niestety lekarze zazwyczaj stosuje leczenie zachowawcze zamiast od razu podjac konkretne decyzje co dalej ,pacjent cierpi a potem okazuje sie ze mozna bylo zrobic cos wczesniej pozdrawiam [addsig]
dfghjk
Początkujący
03-11-2007, 16:49:00

rezonans magnetyczny kregoslupa Th8-s2 bez kontrastu . tomografia rezonansu magnetycznego kregoslupa w odcinku th8-s3 ,wykonana sekwencjami FSE w obrazach T1 -i T2 zaleznych oraz po podaniu srodka cieniujacego ,wykazuje zmiany pooperacyjne w odcvinku L4-L5 ,glownie w postaci stanu po implantacji stabilizatorow .widoczne sa zmiany zwyrodnieniowe krazka miedzykregowego L3/4 oraz L4/5 w postaci jego dehydratacji i umiarkowanego obnizenia wysokosci ,z obecnoscia niewielkiej wypukliny pierscienia wloknistego krazka miedzykregowego L3/4 wielkosci 2 mm ,powodujacej umiarkowany ucisk na worek oponowy i lewy korzen rdzeniowy .innych zmian patologicznych nie stwierdza sie ,z tym ze ocena odcinka operowanego utrudniona jest przez artefakty pochodzace od stabilizatorow .
dfghjk
gość
03-11-2007, 18:34:00

Cześć dfghjk
Nie jestem lekarzem ale jestem zawodowo związana z medycyną i może dzięki temu łatwiej mi oceniać niektóre kwestie związanez chorobami.
Przede wszystkim jestem tak jak Ty dyskopatką ,po dwóch
operacjach w odcinku szyjnym.
Wynik który przedstawiłeś nie wygląda dramatycznie .Ból z tego odcinka może pochodzić ze wzmożnego napięcia mięśni lub z zaburzenia statyki kręgoslupa gdyż stabilizowany poziom jest wyłączony z ruchu.
Co do wskazań lekarzy odnośnie leczenia zachowawczego , przy takim wyniku nie ma innej opcji natomiast zastanawiające jest zaburzenie pracy zwieraczy .
Z całą pewnością objawy dotyczące rąk nie pochodzą od tego odcinka. A co z diagnostyką szyi?
Jeśli do tak drastycznego bólu rąk dochodzi np. ból między łopatkami , pieczenie karku , wzmozony ból przy poruszaniu głową, zaburzenia czucia skórnego, osłabienie siły mięśniowej i sprawności rąk niekonieczne stałe ale dostrzegalne np. przy wykonywaniu precyzyjnych czynności, odkręcaniu słoika , krojeniu to MRI odcinka szyjnego jest raczej wskazane. Ewentualny ucisk na wysoki rdzeń może dawać objawy w miejscu odległym od pjm.
To kilka wskazówek na co warto zwrócic uwagę.
Nic mądrzejszego nie jestem w stanie doradzić .
http://213.17.192.132/phorum/list.php?25
Wkleiłam link do Forum Neurochirurgii ,jesli masz ochotę to zajrzyj również tam (wymaga logowania)
Pozdrawiam

gość
03-11-2007, 18:50:00

Mała korekta do porzedniego wpisu. Pisząc ,że ból z tego odcinka(lędźwiowego) może pochodzić ze wzmozonego ...... miłam na myśli że nie rzutuje na objawy zlokalizowane wyżej
gość
10-11-2007, 21:10:00

12-10-2006 o 10:08, gość :
jestem po cięzkiej chorobie neurologicznej. postaram sie wam cos od siebi napisać, chociaż nie jetsem w stanie podać wam odpowiedzi - bo w moim przyadku lekarze poprostu nie wiedzą - choć zmiany w mózgu są wyraźne. lość badań które przeszłam, ciężkich chwil, wiele miesięcy bólu - to wszystko skłoniło mnie do samodzielnego szukania odpowiedzi na pytanie co też może mi dolegać.
i tak moi drodzy warto pamietac o tym , że takie objawy jak zaniki widzenia, dretwienie kończyn - to powód żeby udać się do neurologa, co do RM to dodam jeszcze że po wielokrotnie przebytym tym badaniu nie służył mi tzw. kontrast podawany dożylnie w ostatniej fazie badania - duszność, ślinotok, panika. no ale lekarze mówia że nie ma reakcji - choć u mnie była.

Nastepne badania przy SM to potencjały wzrokowe - nic sie nie bać nie boli ! i badanie płynu mózgowo-rdzeniowego.
to badanie to osobna historia, i lepiej popytać i trafić na kogoś kto to sprawnie robi - a o tym najleiej wiedzą pięgniarki. Nakłucie "kręgoslupa" i pobranie płynu - to nic przyjemnego i boli, może sie zdarzyć że sie wkuje w nerw kulszowy, mnie nakuwano 3 razy, a pacjetke obok 5. tragedia! potem należy 24 godz. leżeć plackiem i ani na chwilę nie podniesc głowy /weż pampersa - wrazie czego - chyba że wolisz basen, ja nie mogłam sie zmusić , przelezałam 24 bez ruchu. a co jeśli się podniesiesz wczesniej? w wiekszosci przypadków straszny ból głowy. OKROPNY. leż i tyle, płyn utracony- pobrany odbuduje- odtworzy się w ciagu 24 godz.

cd. później
pozdrawiam
ps
na bóle kregoslupa polecam specjaliste do którego osobiscie chodziłam. jest super. dam adres jak podacie maile
Początkująca
11-11-2007, 11:25:00

a ja mam takie jeszcze pytanie,poniewaz juz we wtorek mam rezonans,i okropnie sie denerwuje i boje (same czarne mysli), czy wynik otrzymuje od razu,czy jest jakis czas w ktorym trzeba na nie poczekac?
gość
11-11-2007, 12:15:00

Missmalezji , witaj ponownie
Kwestia opisanego wyniku jest indywidualna w poszczególnych placówkach. Jeśli badanie robisz w prywatnej pracowni ,która ma podpisany kontrakt z NFZ to są duże szanse na wynik tego samego dnia .Jeśli badanie jest wykonywane w pracowni szpitalnej to zwykle okres oczekiwania jest kilkudniowy jesli nie ma na skierowaniu adnotacji ,,cito,,(szybko) W placówkach państwowych czas oczekiwania jest zależny od obłożenia badaniami szpitalnymi ,które mają preferencje, często jest to kilka dni.
Jeśli jesteś bardzo zaniepokojona to po wyjściu z badania możesz porozmawiać z uczestniczącym w badaniu lekarzem (najczęściej jest obecny w pomieszczeniu z monitorami) i wstępnie zapytać czy jest jakaś patologia. Może uzyskasz krótką informację na podstawie obrazu komputerowego. Dokładny opis wymaga szczegółowej analizy zdjęć.
Niezależnie od wyniku dyskopatię się leczy więc spróbuj zachować spokój przez najbliższe dni.
Z rad praktycznych przed badaniem -zminimalizuj ilość metalowych elementów ubrania , mniej zachodu przy przygotowaniu
Pozdrawiam

Początkująca
11-11-2007, 21:06:00

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, odezwę się napewno jak tylko będę miała wyniki. pozdrawiam serdecznie
gość
12-11-2007, 14:03:00

No to teraz czas na mnie mam 24 lata i od kilku tygodni mam dziwne uciski na głowie, może to nazwać raczej drętwienie? W każdym bądź razie nie boli mnie to, ew. lekki ból (taki e szybkie ukłucie). We Wszystkich Świętych pół dnia broniłem się przed osłabnięciem (nic mnie nie bolało, ale miałem zawroty głowy) do dziś czsami mam takie stany, ale już nie tak długie. Często też od tamtego czasu pulsuje mi krew czy nerw (nie znam się) w okolicach skroni i uszu. Do tego mam problem z małym palcem u lewej ręki (niedowład) - to od 3-4 miesięcy... Jeśli coś mnie boli, to tylko plecy, a dopiero od dwóch dni okolice szyjne. Byłem już u neurologa i na razie mam skierowanie na badanie EMG (w sprawie palca), a u innego neurologa na rezonans górnego odcinka kręgosłupa i szyi, z tym że ten rezonans mam dopiero w II połowie stycznia, bo takie są kolejki :/ Czy jest mi ktoś zatem w stanie powiedzieć co jest ze mną nie tak? Z góry dziękuję za odp. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: