Cześć dfghjk
Nie jestem lekarzem ale jestem zawodowo związana z medycyną i może dzięki temu łatwiej mi oceniać niektóre kwestie związanez chorobami.
Przede wszystkim jestem tak jak Ty dyskopatką ,po dwóch
operacjach w odcinku szyjnym.
Wynik który przedstawiłeś nie wygląda dramatycznie .Ból z tego odcinka może pochodzić ze wzmożnego napięcia mięśni lub z zaburzenia statyki kręgoslupa gdyż stabilizowany poziom jest wyłączony z ruchu.
Co do wskazań lekarzy odnośnie leczenia zachowawczego , przy takim wyniku nie ma innej opcji natomiast zastanawiające jest zaburzenie pracy zwieraczy .
Z całą pewnością objawy dotyczące rąk nie pochodzą od tego odcinka. A co z diagnostyką szyi?
Jeśli do tak drastycznego bólu rąk dochodzi np. ból między łopatkami , pieczenie karku , wzmozony ból przy poruszaniu głową, zaburzenia czucia skórnego, osłabienie siły mięśniowej i sprawności rąk niekonieczne stałe ale dostrzegalne np. przy wykonywaniu precyzyjnych czynności, odkręcaniu słoika , krojeniu to MRI odcinka szyjnego jest raczej wskazane. Ewentualny ucisk na wysoki rdzeń może dawać objawy w miejscu odległym od pjm.
To kilka wskazówek na co warto zwrócic uwagę.
Nic mądrzejszego nie jestem w stanie doradzić .
http://213.17.192.132/phorum/list.php?25
Wkleiłam link do Forum Neurochirurgii ,jesli masz ochotę to zajrzyj również tam (wymaga logowania)
Pozdrawiam