Reklama:

Ból głowy i odcinka szyjnego kręgosłupa (254)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-10-2007, 07:54:00

Taterko, jedynym miarodajnym badaniem ,które odpowie na Twoje pytanie jest MRI odcinka szyjnego.Rtg. pokazyje tylko struktury kostne i ewnetualne obniżenie wysokosci krązków międzykręgowych ale nie uwodoczni ucisków na struktury nerwowe,które mogą dawać objawy neurologiczne. Przez okres dwóch lat wiele mogło się zmienić na niekorzyść.
Przy zaawansowanej dyskopatii szyjnej charakterystyczne są bóle karku, okolicy międzyłopatkowej ,promieniujące do rąk , drętwienia nocne rąk,bóle potylicy,parestezje. Ale nie zwsze obraz jest tak typowy.
Zaobserwuj kolejność pojawiania się objawów . Czy osłabienie mięśni rąk i nóg pojawia się wtedy kiedy narastają objawy nerwicy?To mogłoby wskazywać na podłoże psychogenne.Jeśli tak nie jest to w przypadku dyskopatii szyjnej może to być objaw ucisku na rdzeń ale to tylko dywagacje,potrzebna jest dobra diagnostyka .
Na początek proponowałabym konsultację u neurloga, sprawdzenie odruchów w kończynach moze już coś wstępnie wyjaśnić.
Pomocne w rozpoznaniu może byś również przyjmowanie śrdków uspokajających i od tego często zaczynają leczenie neurolodzy.Jeśli objawy ustapią to może kierunkować rozpoznanie na objawy nerwicowe . Za dyskopatią przemawia ulga po odbarczeniu szyi .Tak jak juz napisałam jedynym badaniem ,które rozwieje wątpliwości jest MRI . Jeśli napotkasz na trudności z uzyskaniem skierowania od specjalisty albo terminy będą bardzo długie a objawy będą się utrzymywałay lub narastały proponuję wykonac badanie prywatnie choć to koszt rzędu 300-400 pln.
Jeśli dyskopatia się potwierdzi a nie będzie groźnych ucisków to należy stosować dobrze ukierunkowaną rehabilitację ,która może oddalić widmo operacji , jeśli jednak operacja okaże się konieczna to nie jest to koniec świata tylko powrót do zdrowia ale to dyskusja na wyrost. Neurolog, MRI a potem dopiero ewnetualne rozważania co dalej.
Jak będziesz już po diagnostyce i Twoje przypuszczenia się potwierdzą to zapraszma na forum
http://213.17.192.132/phorum/list.php?25
Jest tam nas sporo po przejściach.
Pozdrawiam
gość
22-10-2007, 08:18:00

Dziekuje za odpowiedz,na chwile obecna nie stac mnie na badanie a czas oczekiwania to pol roku.U mnie kluczowym objawem sa straszne mdlosci caly dzien i zawroty (czasem) ale nie wiem co o tym myslec,jak pojawia sie mdlosci,zaczynaja dretwiec mi konczyny,staje sie slaba serducho wali.Nie wiem czy objaw mdlosci z podejrzeniem od kregoslupa,poteguje zawroty,parestezje itd.czy tez to po prostu wszystko dzieje sie od szyi.Nie wiem co tutaj ma poczatek a co koniec.Dzisiaj ide do psychiatry,jestem zalamana.
Początkująca
22-10-2007, 19:46:00

19-10-2007 o 15:57, gość :
witam,ja tez mam problem od 5 miesiecy boli mnie glowa kark i jakby lewa strona szyi,czasem mrowienie skory na glowie. bylam u neurologa,dostalam skierowanie na rezonans,teraz czekam na niego. rtg nic nie wykazalo,jedynie lordoza odcinka szyjnego,co jak stwierdzil neurolog nie jest przyczyna bolow glowy. wyniki badan krwi i moczu idealne. czy ktos ma podobne objawy i ma juz jakas diagnoze? prosze o pomoc!

a czy mnie ktos odpowie..?
gość
22-10-2007, 20:54:00

Missmalezji, odpowiedziałam poprzedniczce ale proszę traktować te informacje jako podpowiedź do dalszego postępowania wynikającą z własnych doświadczeń a nie profesjonalną konsultację. Wkleję Ci wypowiedź lekarza z innego forum dotyczącą zniesienia lordozy szyjnej
Kłopoty z odcinkiem szyjnym i zniesienie tzw. lordozy (krzywizna fizjologiczna skierowana wypukłością ku przodowi) to naturalna reakcja obronna na patologie głownie tarcz międzykregowych i stawów międzywyrostkowych. Wymagasz konsultacji ortopedycznej i być może MRI odcinka szyjnego.

Pozdrawiam,
dr Robert Świerczyński

dr n. med. Robert Świerczyński
27-04-2003
ZdroweMiasto.PL

Jak widzisz neurolog nie do końca miał rację .Objawy dyskopatii odcinka szyjnego nieraz mimo zaawansowanych zmain w MRI nie zawsze objawiają się drastycznie w samopoczuciu natomiast postęp choroby jest nieprzewidywalny ale Twoje są dosyć typowe.Zapoznaj się z objawami o których napisałam do Tetereki , może znajdziesz zbieżne ze swoimi.
Nie pozostaje Ci nic innego niż poczekać na wynik MRI odcinka szyjnego . Jesli dolegliwości nasilają się w określonych pozycjach głowy np. w przygięciu to dobrze jest zrobić również rtg. czynnościowe - w przodo i tyłopochyleniu głowy. Być może istnieje również niestabilność.
Wracając d Twojego poprzedniego postu ,postaraj się zachować rozsądek dla swojego lepszego samopoczucia. Stres poprzez wzmożone napięcie mięśni może nasilać objawy .
Jeśli przypuszczenia się potwierdzą to często w niezbyt zaawansowanych zmianach po konsultacji z neurochirurgiem wystarcza leczenie zachowawcze pod kierunkiem wyspecjalizowanego fizjoterapeuty , wypracowanie prawidłowych nawyków ruchu , unikanie dźwigania . Polecam spanie na dobrej poduszce ortopedycznej co przy już istniejącej dyskopatii jest bezwzględnym wskazaniem.
Pozdrawiam i nie zadręczaj się na zapas .
Początkująca
23-10-2007, 17:47:00

bardzo dziękuję za odpowiedź, trochę się uspokoiłam. jak tylko będę miała jakieś wyniki,napewno się odezwę. pozdrawiam
gość
27-10-2007, 15:12:00

większość opisywanych bólów głowy ma swoje przyczyny w nieprawidłościach kręgosłupa. nie pomogło mi leczenie neurologiczne, ból przeszedł po paru wizytach u dobrego kręgarza,który nastawił, wyregulował kręgi, a poprzez masaż wyrobił mięśnie w okolicach szyji ,dzięki czemu są w stanie podtrzymywać całą konsrukcję. teraz wystarczy basen raz w tygodniu (pływanie na plecach, unikać tzn. żabki) i pare ćwiczeń. proszę spróbować, przyniosło mi to nieopisaną ulgę (nie mam problemów już od 7 miesięcy). pozdrawiam
gość
01-11-2007, 09:21:00

17-06-2006 o 00:54, gość :

11-06-2006 o 19:37, gość :
Witam
Mam 29 lat.
Mam problem. Od roku odczuwam dość dokuczliwe bóle szyi i głowy. Lekarz pierwszego kontaktu twierdzi, że to ból od kregosłupa. Przez pół roku przepisywał mi jakies leki przeciwzapalne i zwiotczające mięśnie, ale bez większych efektów. Czasem ból jest tak silny, że ciężko mi poruszać głową. A ból głowy zawsze rozpoczyna się od tylnej części przy szyi.
Na początku roku robiłam morfologię z rozmazem i OB i żadnych stanów zapalnych nie wykazało. Morfologia idealna.
Szyję mam lekko opuchniętą i ciągle ten ćmiący ból. Byłam u lekarza ortopedy, to nie zostałam nawet zbadana tylko dostałam leki przeciwzapalne i maść. czy to może być coś powazniejszego, czy to raczej ten kręgosłup?
Dwukrotnie byłam już na USG piersi, bo miałam wrażenie, że to bili mnie pierś i pacha. Ale tam było wszystko OK.
Dodam, że często mam też kłopoty z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym. Czy jeżeli mam dyskopatię odcinka szyjnego, to w parze musi z tym iść wypadanie dysku "u góry".
Z góry dziękuję za odpowiedź
gość
01-11-2007, 09:21:00

17-06-2006 o 00:54, gość :

11-06-2006 o 19:37, gość :
Witam
Mam 29 lat.
Mam problem. Od roku odczuwam dość dokuczliwe bóle szyi i głowy. Lekarz pierwszego kontaktu twierdzi, że to ból od kregosłupa. Przez pół roku przepisywał mi jakies leki przeciwzapalne i zwiotczające mięśnie, ale bez większych efektów. Czasem ból jest tak silny, że ciężko mi poruszać głową. A ból głowy zawsze rozpoczyna się od tylnej części przy szyi.
Na początku roku robiłam morfologię z rozmazem i OB i żadnych stanów zapalnych nie wykazało. Morfologia idealna.
Szyję mam lekko opuchniętą i ciągle ten ćmiący ból. Byłam u lekarza ortopedy, to nie zostałam nawet zbadana tylko dostałam leki przeciwzapalne i maść. czy to może być coś powazniejszego, czy to raczej ten kręgosłup?
Dwukrotnie byłam już na USG piersi, bo miałam wrażenie, że to bili mnie pierś i pacha. Ale tam było wszystko OK.
Dodam, że często mam też kłopoty z kręgosłupem w odcinku lędźwiowym. Czy jeżeli mam dyskopatię odcinka szyjnego, to w parze musi z tym iść wypadanie dysku "u góry".
Z góry dziękuję za odpowiedź
Początkujący
01-11-2007, 13:30:00

od jakiegos czasu dretwieja i bola mnie rece ,dodam ze jestem po dwoch operacjach kregoslupa ze stabilizacja odcinka ledzwiowego dolnego .Bol jest tak silny ze nie moge spac w nocy ani normalnie fonkcjonowac ,rowniez pojawily sie popuszczanie moczu .Mam 29 lat i chce normalnie funkcjonowac ,pomozcie !!! [addsig]
dfghjk
Początkująca
01-11-2007, 20:54:00

witaj dfghjk.Ja również mam 29 lat i dokuczają mi drętwienia rąk i nóg.Mój główny problem to kręgosłup szyjny-zniesienie lordozy,wielopoziomowa dyskopatia c4-c7.Nie miałam jeszcze żadnej operacji i oby tak pozostało,ale czekam na konsultację z neurochirurgiem.Kiedyś jeden lekarz powiedział mi,że jak się coś sypnie w jednym miejscu w kręgosłupie to potem jest to kwestią czasu,żeby problem dopadł innego poziomu...Może tak jest w Twoim przypadku.Obym się myliła....w każdym razie nie bagatelizuj tego.Skonsultuj się z lekarzem,wskazany byłby rezonans magnetyczny.Pozdrawiam i życzę zdrówka. [addsig]
mycha

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: