Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
03-02-2021, 16:10:46

Wiecie Moze co sie dzieje z Zosia albo innymi starymiforumowiczami? Jak km
Sie wiedzie po operacji?
Początkująca
03-02-2021, 17:56:24

Zastanawiam sie ogolnie nad dlugotwrminowymi skutkami operacji. Sa prowadzone jakies statystyki. Jak nie, to powinny, uwazam.
Statystyki sa ogolnie wazne.
gość
03-02-2021, 19:47:24

Nat81 2021-02-03 17:10:46
Wiecie Moze co sie dzieje z Zosia albo innymi starymiforumowiczami? Jak km
Sie wiedzie po operacji?
Nat81 Pewnie jak zawsze odpowiedź na twoje pytanie , żyjemy teraz są inne priorytety z czasem temat się przejadł . U mie na razie jest w miarę stabilnie z małymi epizodami szyjnymi i L-s dochodzą inne schorzenia które wymagają innych interwencji . Część z nas forumowych znajomości mamy na priv rozmawiamy tel . Ja osobiście dziękuję za pamięć Pozdrawiam wszystkich Janusz (zanzibar)
gość
04-02-2021, 07:23:39

Nat81 2021-02-03 18:56:24
Zastanawiam sie ogolnie nad dlugotwrminowymi skutkami operacji. Sa prowadzone jakies statystyki. Jak nie, to powinny, uwazam.
Mój tata miał operację 3-4 lata temu. Spektakularnej poprawy nie ma, nadal brak czucia w dłoniach, "niezgrabne palce" (np ciężko mu chwycić drobny przedmiot), okresowo pojawiają się bóle, drętwienia. Ale z drugiej strony nie wiadomo jaki byłby jego stan, gdyby się nie poddał operacji...
Forumowicz
04-02-2021, 08:06:50

To wyżej, kto to pisze. ? To są ważne wiadomości.
07-06-2019 r. Discektomia C4/C5; C5/C6; C6/C7. Implantacja klatek LFC z Cerasorbem. Stabilizacja przednia płytka Biomet. (Płytka + 8 śrub). Operacja ( wg ICD9CM):100.02
gość
04-02-2021, 17:35:20

Czy ktoś orientuje się, co może oznaczać wzmocnienie kontrastowe tylnej części implantu z resztkowa masą krążka miedzykregowego? Lada dzień będzie kolejny wynik, który pewnie to wyjaśni, ale może ktoś wie? Stan zapalny? Obrzęk? Ucisk?
AlusiA68
Początkująca
04-02-2021, 18:01:59

Gość 2021-02-04 08:23:39
Nat81 2021-02-03 18:56:24
Mój tata miał operację 3-4 lata temu. Spektakularnej poprawy nie ma, nadal brak czucia w dłoniach, "niezgrabne palce" (np ciężko mu chwycić drobny przedmiot), okresowo pojawiają się bóle, drętwienia. Ale z drugiej strony nie wiadomo jaki byłby jego stan, gdyby się nie poddał operacji...
Dobrze, ze tylko okresowo pojawiaja sie bole. Zdrowia dla taty!
Forumowiczka
05-02-2021, 19:40:22

Nat81, zgłaszam się wywołana do odpowiedzi:)
Mimo upływu lat (2004,2007) co jakiś czas pojawiam się na forum, to oznacza, że żyję i ręce mam sprawne:) Epizodyczny ból i przejściowe drętwienie odczuwam tylko kiedy zasnę np. w podróży z opuszczoną głową. Ustępuje samo, po zmianie pozycji. Jestem po operacjach wielostawowych w tym stabilizacja płytą L3-4. Żyję zupełnie normalnie, aktywnie, rehabilitacja sporadyczna. Zakres ruchu szyją wystarczający, nie odczuwam ograniczeń. Nie żałuję żadnej decyzji o operacji. Podchodzę zadaniowo, jest problem, trzeba go rozwiązać najlepszym dostępnym sposobem.
Kilka miesięcy temu doznałam mnogiego, poważnego urazu komunikacyjnego na skutek gwałtownego hamowania, szyja pozostała nietknięta pomimo silnego szarpnięcia i uderzenia.

Rupafin dała Ci pewne wskazówki diagnostyczne i terapeutyczne. Nie neguj ich, może warto pójść tym tropem. Powołam się na swój przypadek, który przed laty rozbierałam na forum na czynniki pierwsze. Po drugiej w pełni udanej operacji, obraz MRI prawidłowy. Bóle neuropatyczne, zaburzenia naczyniowe, zaburzenia ruchu. Po wielu miesiącach diagnostyki i różnych form leczenia- zespół powięziowo/ nerwowo/ mięśniowy. Osteopata doskonale sobie z tym poradził.
Drugi przykład, bóle barku z zaburzeniami funkcji ręki (kilka lat po operacjach szyi) Pierwszym krokiem diagnostycznym była weryfikacja MRI szyi i usg barku, gdyż objawy w obu sytuacjach mogą być zbieżne. Potwierdziło się uszkodzenie stożka rotatorów. Artroskopia barku skutecznie wyleczyła.
Ucisk na rdzeń nie jest jedynym wskazaniem do operacji kręgosłupa szyjnego. Ucisk korzeni rdzeniowych z zaburzeniami neurologicznymi również jest takim wskazaniem. Skoro kilku neurochirurgów Cię konsultowało, widocznie obrazowo i neurologicznie brak wskazań. Albo znajdź kolejnego zaufanego/poleconego, żeby przywrócić spokój.
Nat, statystyki nie mają sensu, bo jaki obszar danych miałyby obrazować? Pacjenci pooperacyjni musieli by podlegać być może dożywotniej kontroli, nierealne.
Każdy pacjent do operacji jest oceniany indywidualnie. Nie mają sensu porównania choćby opisy MRI brzmiały identycznie. Dlatego też neurochirurg nie kieruje się opisem tylko obrazem, który łączy z badaniem neurologicznym.
Po operacji każdy z nas zachowuje się inaczej, prowadzi inny tryb życia, co nie pozostaje bez wpływu na pooperacyjną kondycje kręgosłupa czy zmiany na kolejnych poziomach.
Ja i wcześniej piszący Janusz prowadzimy bardzo aktywny tryb życia, z obciążeniami fizycznymi, umiarkowaną, niezbyt częstą rehabilitacją. Nasze szyje mają się całkiem nieźle. Ale obawiam się, że niewiele pomogłam, bo decyzje podejmuje sam zainteresowany.
Może jeszcze jedno zdanie. Jak stoisz pod ścianą i masz ochotę odrąbać sobie rękę to nie będziesz miała wątpliwości- poddać się operacji, czy nie. Współczuję Ci, że cierpisz i brak skutecznego rozwiązania. Może jednak spróbuj skontaktować się z osteopatą ale nie typu kręgarz, tylko wykształcony fizjoterapeuta lub lekarz z ukończonymi studiami osteopatycznymi.
Początkująca
05-02-2021, 21:09:31

hamer 2021-02-05 20:40:22
Nat81, zgłaszam się wywołana do odpowiedzi:)
Mimo upływu lat (2004,2007) co jakiś czas pojawiam się na forum, to oznacza, że żyję i ręce mam sprawne:) Epizodyczny ból i przejściowe drętwienie odczuwam tylko kiedy zasnę np. w podróży z opuszczoną głową. Ustępuje samo, po zmianie pozycji. Jestem po operacjach wielostawowych w tym stabilizacja płytą L3-4. Żyję zupełnie normalnie, aktywnie, rehabilitacja sporadyczna. Zakres ruchu szyją wystarczający, nie odczuwam ograniczeń. Nie żałuję żadnej decyzji o operacji. Podchodzę zadaniowo, jest problem, trzeba go rozwiązać najlepszym dostępnym sposobem.
Kilka miesięcy temu doznałam mnogiego, poważnego urazu komunikacyjnego na skutek gwałtownego hamowania, szyja pozostała nietknięta pomimo silnego szarpnięcia i uderzenia.

Rupafin dała Ci pewne wskazówki diagnostyczne i terapeutyczne. Nie neguj ich, może warto pójść tym tropem. Powołam się na swój przypadek, który przed laty rozbierałam na forum na czynniki pierwsze. Po drugiej w pełni udanej operacji, obraz MRI prawidłowy. Bóle neuropatyczne, zaburzenia naczyniowe, zaburzenia ruchu. Po wielu miesiącach diagnostyki i różnych form leczenia- zespół powięziowo/ nerwowo/ mięśniowy. Osteopata doskonale sobie z tym poradził.
Drugi przykład, bóle barku z zaburzeniami funkcji ręki (kilka lat po operacjach szyi) Pierwszym krokiem diagnostycznym była weryfikacja MRI szyi i usg barku, gdyż objawy w obu sytuacjach mogą być zbieżne. Potwierdziło się uszkodzenie stożka rotatorów. Artroskopia barku skutecznie wyleczyła.
Ucisk na rdzeń nie jest jedynym wskazaniem do operacji kręgosłupa szyjnego. Ucisk korzeni rdzeniowych z zaburzeniami neurologicznymi również jest takim wskazaniem. Skoro kilku neurochirurgów Cię konsultowało, widocznie obrazowo i neurologicznie brak wskazań. Albo znajdź kolejnego zaufanego/poleconego, żeby przywrócić spokój.
Nat, statystyki nie mają sensu, bo jaki obszar danych miałyby obrazować? Pacjenci pooperacyjni musieli by podlegać być może dożywotniej kontroli, nierealne.
Każdy pacjent do operacji jest oceniany indywidualnie. Nie mają sensu porównania choćby opisy MRI brzmiały identycznie. Dlatego też neurochirurg nie kieruje się opisem tylko obrazem, który łączy z badaniem neurologicznym.
Po operacji każdy z nas zachowuje się inaczej, prowadzi inny tryb życia, co nie pozostaje bez wpływu na pooperacyjną kondycje kręgosłupa czy zmiany na kolejnych poziomach.
Ja i wcześniej piszący Janusz prowadzimy bardzo aktywny tryb życia, z obciążeniami fizycznymi, umiarkowaną, niezbyt częstą rehabilitacją. Nasze szyje mają się całkiem nieźle. Ale obawiam się, że niewiele pomogłam, bo decyzje podejmuje sam zainteresowany.
Może jeszcze jedno zdanie. Jak stoisz pod ścianą i masz ochotę odrąbać sobie rękę to nie będziesz miała wątpliwości- poddać się operacji, czy nie. Współczuję Ci, że cierpisz i brak skutecznego rozwiązania. Może jednak spróbuj skontaktować się z osteopatą ale nie typu kręgarz, tylko wykształcony fizjoterapeuta lub lekarz z ukończonymi studiami osteopatycznymi.
Witaj hamer! Dzieki za tak dluga i wyczerpujaca odpowiedz. Super, ze te operacje co mialas sie udaly. Wiedz, ze jestes szczesciara! Sa osoby, ktorym sie nie udaly niestety i sa kalekami do konca zycia, ale pewnie o tym wiesz sama.
Nie ma statystyk, czego sie spodziewalam. Bo i oczywiscie takie statystyki to ingerencja w prywatnosc, itp. W pracy u nas duzo trabiono o tym, zeby byly lepsze dane, zeby panstwa mogly robic lepsza polityke w takiej czy innej dziedzinie. W czasie debaty zaraz powstawal temat (GDPR), czyli nowego rozporzadzenia w sprawie ochrony danych osobowych. Tak wiec jest jakis konflikt wartosci. Oczywiscie, nie popieram, zeby sektor publiczny czy prywatny w zakresie polityki zdrowotnej kojarzyl sie z Wielkim Bratem stale kontrolujacym nas. Ale z drugiej strony takie statystyki by cos tam pokazywaly i pomagaly podejmowac lepsze decyzje co do ewentualnej operacji. Tak wiec taka kontrola po paru latach na zasadzie ankiety online przeslanej do ludzi po operacjach nie bylaby totalnie bezsensowna. Wlasnie taka ankieta by sprawdzala objawy i jakie aktywnosci podejmowali byli pacjenci albo jakich nie podejmowali.
Co do mnie, to mam niestety ucisk na korzenie rdzeniowe, wedlug mojego rezonansu. Objawy neurologiczne tez sa. Chec odciecia sobie reki w epizodzie ostrej rwy jest tez jak najbardziej.
Dlaczego mi odmowiono operacji? Jedna przyczyna, to przejdzie. Druga przyczyna, mam wielopozimowa dyskopatie i zoperowanie poziomu gdzie jest najwiejsza przepuklina spowoduje usztywnienie, przejecie funkcji przez inne poziomy i ich szybko degradacja. Trzeci powod, moj wiek mlody. Czwarty powod, operacje robimy tylko w ekstremalnych przypadkach. Czwarty powod, moje ubezpieczenie. Nie jestem ubezpieczona na NFZ, tylko przez Komisje Europejska, mojego pracodawce. Moja odpowiedz: zgodnie z prawem unijnym, jako urzednik KE, mam prawo do swiadczen zdrowotnych w calej UE, takze przez sektor panstwowy. Nie ma specjalnej sluzby zdrowia dla nas. Polskie szpitale nie lubia takich dziwnych spraw, wiec odmawiaja mi swiadczen nieznajac prawa. W Belgii ten temat jest lepiej obczajony, ale nie polece do Belgii, bo sie ledwo poruszam. Prywatnych klinik sie boje, bo sie naczytalam o Kwieku.
Moze obczaje jakiegos osteopate jeszcze. Dzieki za podpowiedz.
Początkująca
05-02-2021, 21:31:01

Aha, neurochirurdzy tez nie moga zrozumiec dlaczego mam problem z chodzeniem, utykam, mam bol kolana i nie czuje palcow stopy do konca, a nie mam nic w ledzwiowym. Z tego tez powodu mi odmawiaja operacji, ze im sie to nie zgadza. Wnawiaja mi stwardnienie rozsiane. Z tym, ze moj problem i z reka i noga zaczal sie nagle, od przejscia pradu w prawej rece, jednoczesnie przestalam czuc palce w stopie. Nie wiem dlaczego moja sprawa jest nie do odgadniecia. SM nie mam. Jak lekarze widza taka sprawe to rozkladaja rece.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: