Gość 2012-04-18 21:58:09Gość 2012-02-12 16:21:34 Witajcie,
moja mama miesiąc temu trafiła nagle do szpitala, długo lekarze nie wiedzieli co jej jest bo z objawow miała porazenie prawej nogi, i dziwne zachowania, jakby otepienie, zmiany osobowości, charakteru, nieobecna duchem, bez żadnych emocji - diagnoza : zapalenie mózgu, w obrębie płatów czołowych, diagnoza sluchajcie dopiero po dwóch tygodniach - zastosowano leczenie, lecz objawy zostały, tzn, mama nie jest samodzielna, wymaga stałej opieki, siusia do pampersa, nie wiem wogóle kiedy, nie umie sama zjeść, zapomina bierzące rzeczy,nie chodzi, tylko leży i patrzy w sufit, lekarze mówią że tak juz zostanie, że nie ma na to lekarstwa ze płat czołowy odpowiedzialny jest za takie czynności psycho-ruchowe organizmu, i że będzie wymagała już opieki do końca życia :(
czy ktoś z was tez miał takie rokowania, a wyszedł z tego? czy da się z tego wyjsć???
Jednak mama się nie poddała!!
Początkowo również wymagała stałej opieki. Nie umiała nic sama zrobić, ale powoli, dzieki rehabilitacji staneła na nogi!
Dzisiaj półtorej roku po tym nadal walczymy, ale jest już lepiej. Niestety mama nie jest tą samą osobą co przedtem, spowodowane jest to właśnie zmianami w obszarze płatów czołowych, które odpowiedzialne są za zmiany osobowości. Jednak mama porusza się sama, coraz lepiej funkcjonuje, umie o siebie sama zadbać. I wierzymy że będzie coraz lepiej!!
Życzę powodzenia i nie poddawaj się chociaż wiem że czasem jest ciężko!!