Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-06-2019, 19:58:29

Hej Madziu oznaczenie C71.6 to faktycznie zlosliwy nowotwor bo wysciolczak do takich zalicza sie a 6 oznacza jego polozenie w twoim przypadku w mózdzku.To tak jak w moim przypadku.Czy było juz konsylium? Skoro lekarz powiedzial ze nie ma potrzeby dodatkowej radioterapii bo guz nie odrosnie to trzymaj sie tego i nie wymyslaj problemow ktorych nie ma i nie bedzie.Sluchaj co powiedzial lekarz nie tworz własnych przerazających teorii bo to nie pozwoli ci w spokoju wrocic do zdrowia
Lekarz na pewno widzial twoj opis histopatologiczny i na podstawie tego wyniku stwierdził ze guz nie odrosnie wiec trzymaj się tego i zaufaj lekarzowi.Bądź dobrek mysli .Zawsze o wszystko pytaj lekarza bo to fachowiec bedziesz miała okazję przy wypisie.Nie zamartwiaj się.Pozdrawiam goraco
gość
17-06-2019, 21:32:41

Żona od ubiegłego wtorku nie lerzy w szpitalu
O boze to jednak złośliwy 😭tego to się nie spodziewaliśmy
gość
18-06-2019, 04:51:48

Hej wysciolczak mozgu II stopnia jest guzem złosliwym ale wolno rosnacym jesli wspołczynnik prolifetacji czyli Ki-67 jest niski to znaczy tak do 3-4% to jest duźe prawdopodobienstwo ze guz nie odrosnie.Tak powiedzial wam lekarz wiec nie zamartwiajcie się.Sciskam zone mocno i optymizmu zycze
gość
18-06-2019, 09:42:18

Gość 2019-06-18 06:51:48
Hej wysciolczak mozgu II stopnia jest guzem złosliwym ale wolno rosnacym jesli wspołczynnik prolifetacji czyli Ki-67 jest niski to znaczy tak do 3-4% to jest duźe prawdopodobienstwo ze guz nie odrosnie.Tak powiedzial wam lekarz wiec nie zamartwiajcie się.Sciskam zone mocno i optymizmu zycze
witam, moja córka tez miała wysciolczaka ll st w th8 do th12 Usunięto w całości. Wynik histopatologiczny Ki67 około 3% lekarz powiedział ze, może odrosnąć ale nie musi. Cały czas ma rechabilitacje. Operacja była 10 stycznia b.r Ta wypowiedz dała mi trochę otuchy. Tez nie bardzo wiedziałam jak zinterpretować ten wynik.Córcia nie miała radioterapii, tylko rechabilitacja z powodu niedowładów. Pozdrawiam Was wszystkich mocno, nie jest łatwo ale musimy wierzyć ze, będzie dobrze, całe życie przed nami.
gość
18-06-2019, 11:06:02

Hej wysciolczak mozgu 4 komory a wysciolczak kregoslupa o ktorym Pani pisze to dwie zupelnie inne diagnozy.Wysciolczaki z roznych miejsc nadnamiotowe.podnamiotowe czy kregosłupa maja inna genetyke i rozne rokowania.Najlepsze prognozy mają wlasnie wysciolczaki kregosłupa zyje sie dlugo bez wznowy nawet do 20 lat.Pozdrawiam
gość
18-06-2019, 15:04:21

To znaczy ze z wysciolczakiem c71,6zyje się krucej Tak?
Bo tak zrozumiałem,20lat to dla mnie rowniez za mało by nacieszyć się zona😭
gość
18-06-2019, 19:38:03

Trzymajcie się tego co powiedział wam lekarz ktory zapoznal sie z pewnoscią z wynikiem histopatologicznym zony i na podstawie tego wyniku powiedział wam ze guz nie odrosnie i nie jest konieczna radioterapia tp znaczy ze wskaznik proliferacji komorek nowotworowych czyli Ki-67 jest bardzo niski i jest duźa szansa ze guz nie odrosnie i tegp trzymajcie sie Pozdrawiam
gość
18-06-2019, 19:42:43

Tyle ze dziś byliśmy na wizycie i pytaliśmy o te ki odpowiedz ja nie mam w systemie wyników i to trzeba do histopatologia,kiedy ja powiedziałem to gdzie trzeba posc(które piętro itd)powiedział ze za dużo czytam i ze za 3mc ma żona mieć MR mózgowia i kręgosłupa.No cóż od was dowiaduje się co pytać itd.dlatego nie dziwi mnie ze ona tu pisala
gość
18-06-2019, 19:55:59

To ze napisalem ze guzy mozgu sa trudniejsze do leczenia niz guzu kregoslupa i mają gorsze rokowania to nie znaczy ze akurat guz zony odrosnie.Nie owijajac w bawelnę przeciez wszyscy wiemy ze wysciolczak jest rodzajem glejaka
Najłagodniejsze sa glejaki I stopnia czyli podwysciolczak /subependymoma i guzy kregoslupa I stopnia/ guzy II stopnia mogą ale nie muszą odrastać wszystkp zalezy od proliferacji tzn
Ki-67 % od metylacji DNA od ekspresji genow To wszystko jest bardzo skomplikowane ale proszę nie martwic sie i sluchać tego co mowi lekarz my przeciez nie mielismy wglądu do wynikow i dokmumentacji medycznej zony
gość
18-06-2019, 20:14:10

Dziekuje Tobie dobry madry czlowieku za wiadomosci , zyczliwosc i za serce.
Zeby lekarze tak dokladnie udzielali informacji jak Ty , no ale oni sa przeciez "zabiegani, zajeci " i nie wolno im przeszkadzac
Chwala Tobier za poswiecony tutaj czas , za wyczerpujace wyjasnienia tyczace wysciolczakow /glejakow .
Masz ogromna wiedze , ktora dzielisz sie z potrzebujacymi. Dzieki za bycie czlowiekiem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: