Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-09-2024, 11:28:49

gość 02-09-2024, 13:00:15
Postaram się z grubsza opisać jak wyglądała moja droga do protonoterapii. Na początku sierpnia 2023 zostałam zakwalifikowana na protony, a na koniec sierpnia wyznaczono mi w Krakowie termin RM całego kręgosłupa + głowa. I gdyby wszystko poszło planowo, to 28.08 miałam zacząć przygotowania tj. robienie maski. U mnie była naświetlana głowa. Lekarz prowadzący miał wątpliwości czy wszystko z moją głową jest w porządku i poprosił o konsultację z neurochirurgiem. Udało mi się szybko umówić konsultacje i 18.09 byłam z powrotem w Krakowie. Przygotowanie do protonoterapii w tym przygotowanie maski trwało 2 dni. Na ten czas można zakwaterować się bezpłatnie w hotelu przyszpitalnym. Po tym zostało tylko czekać na termin przyjęcia. U mnie to trwało 3 tygodnie. Zwykle trwa to 2 tygodnie, ale rozmawiałam z ludzmi, którzy byli ze mną i było różnie. Od 1 do 3 tygodni. Na czas protonoterapii też można zakwaterować się w hotelu. Pobyt jest bezpłatny, wyżywienie we własnym zakresie. Jeżeli jednak stan jest ciężki to na czas przygotowania i naświetlania przebywa się w szpitalu.
Podsumowując wszystko to przy sprzyjających wiatrach przygotowanie i czekanie na termin naświetlania to ok 2 tygodnie. Samo naświetlanie to max 6 tygodni.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czyli od zakwalifikowania do terapii jest ok. 3 m-cy - długo niestety
gość
02-09-2024, 14:02:46

gość 02-09-2024, 13:28:49
Postaram się z grubsza opisać jak wyglądała moja droga do protonoterapii. Na początku sierpnia 2023 zostałam zakwalifikowana na protony, a na koniec sierpnia wyznaczono mi w Krakowie termin RM całego kręgosłupa + głowa. I gdyby wszystko poszło planowo, to 28.08 miałam zacząć przygotowania tj. robienie maski. U mnie była naświetlana głowa. Lekarz prowadzący miał wątpliwości czy wszystko z moją głową jest w porządku i poprosił o konsultację z neurochirurgiem. Udało mi się szybko umówić konsultacje i 18.09 byłam z powrotem w Krakowie. Przygotowanie do protonoterapii w tym przygotowanie maski trwało 2 dni. Na ten czas można zakwaterować się bezpłatnie w hotelu przyszpitalnym. Po tym zostało tylko czekać na termin przyjęcia. U mnie to trwało 3 tygodnie. Zwykle trwa to 2 tygodnie, ale rozmawiałam z ludzmi, którzy byli ze mną i było różnie. Od 1 do 3 tygodni. Na czas protonoterapii też można zakwaterować się w hotelu. Pobyt jest bezpłatny, wyżywienie we własnym zakresie. Jeżeli jednak stan jest ciężki to na czas przygotowania i naświetlania przebywa się w szpitalu.
Podsumowując wszystko to przy sprzyjających wiatrach przygotowanie i czekanie na termin naświetlania to ok 2 tygodnie. Samo naświetlanie to max 6 tygodni.

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Czyli od zakwalifikowania do terapii jest ok. 3 m-cy - długo niestety

U mnie trwało to tak długo, a zwykle ok 3 tygodni.
gość
13-09-2024, 08:33:06

A czy po protonoterapii można wrócić od razu do pracy, czy trzeba wziąć chorobowe i na jak długo?
Z góry dziękuję za odp.
gość
13-09-2024, 17:11:21

Tak, można wrócić od razu do pracy. Może w tracie protoneterapii czułam się czasami trochę senna, trochę zmęczona, ale ogólnie nie wpłynęło to jakoś znacząco na samopoczucie czy kondycję. Wszystkich, których znam po zakończeniu naświetlań wrócili do normalnego życia. Pozdrawiam Halina
gość
13-09-2024, 19:48:52

gość 13-09-2024, 19:11:21
Tak, można wrócić od razu do pracy. Może w tracie protoneterapii czułam się czasami trochę senna, trochę zmęczona, ale ogólnie nie wpłynęło to jakoś znacząco na samopoczucie czy kondycję. Wszystkich, których znam po zakończeniu naświetlań wrócili do normalnego życia. Pozdrawiam Halina

A Pani miała tylko głowę naświetlania czy całą oś oun?
Ja w poniedziałek mam wizyte i dowiem się co dalej. Mam wysciolczaka w odc ledzwiowym. Rok temu mualam usunięte 2, a ten 3 był mały i do obserwacji. Teraz lekarze mówią o protonach dlatego tak dopytuje
Początkujący
14-09-2024, 06:24:23

gość 13-09-2024, 21:48:52

Ja w poniedziałek mam wizyte i dowiem się co dalej. Mam wysciolczaka w odc ledzwiowym. Rok temu mualam usunięte 2, a ten 3 był mały i do obserwacji. Teraz lekarze mówią o protonach dlatego tak dopytuje[/CYTAT

Ja miałam naświetlaną tylko głowę. Miałam robiony RM całej osi i było czysto.
Proszę spokojnie podejść do protonoterapii. Naprawdę w czasie naświetlań nie dzieje się nic strasznego.
Czy jest już ustalone czy będzie pani w szpitalu czy w hotelu? Pozdrawiam Halina
gość
14-09-2024, 13:10:08

hhaallaa 14-09-2024, 08:24:23
gość 13-09-2024, 21:48:52

Ja w poniedziałek mam wizyte i dowiem się co dalej. Mam wysciolczaka w odc ledzwiowym. Rok temu mualam usunięte 2, a ten 3 był mały i do obserwacji. Teraz lekarze mówią o protonach dlatego tak dopytuje[/CYTAT

Ja miałam naświetlaną tylko głowę. Miałam robiony RM całej osi i było czysto.
Proszę spokojnie podejść do protonoterapii. Naprawdę w czasie naświetlań nie dzieje się nic strasznego.
Czy jest już ustalone czy będzie pani w szpitalu czy w hotelu? Pozdrawiam Halina[/CYTA
Tak jak pisałam jestem umówiona na wizytę lekarską i mam nadzieję, że w końcu ruszy moje leczenie. Nie wiem czy to będzie szpital czy hotel
Początkujący
14-09-2024, 13:46:37

Proszę dać znać jak przebiegła wizyta. Hotel to jest lepsze rozwiązanie. Jeżeli nie wymaga pani opieki i nie ma chorób przewlekłych to pewnie zaproponują hotel. Znajduje się on zaraz przy szpitalu. Pokoje są 2-3 osobowe z łazienką. Aneks kuchenny wspólny dla 3-4 pokoi. Tylko na parterze dla osób, które maja problemy z poruszaniem się są pokoje z kuchnią. Jedzenie we własnym zakresie. Można sobie coś „upichcić” albo odgrzać gotowe. W pobliżu są 3 bary, w których można się stołować. Ja osobiście polecam bar „Miła” - dobre i w miarę tanie jedzenie. Można zjeść na miejscu lub zabrać na wynos. Bar wystrojem przypomina bary z PRL-u, ale jest oblegany-zawsze jest kolejka.
Na naświetlania wozi pacjentów karetka, zarówno tych ze szpitala i tych z hotelu. Od rana czeka się na telefon od pielęgniarki, kiedy należy stawić się pod karetką. Jest to ok 15 min przed jej wyjazdem. Po naswietlaniu czeka się również na karetkę. Czasami trwa to długo. Samo naświetlanie z przygotowaniem trwa Ok 15 min. A cały wyjazd często trwa kilka godzin. Potem jest czas wolny. Można pójść na spacer, do kina, teatru itp Bywają gorsze dni, że wraca się i do łóżeczka, ale generalnie ma się siłę na jakieś wyjście.

Trochę się rozpisałam, ale myśle, że są to przydatne informacje. Jak trzeba będzie to jeszcze parę informacji mogę przekazać.
Pozdrawiam Halina
gość
14-09-2024, 16:00:06

Dziękuję bardzo. Pani Halino dla mnie są to bardzo ważne informacje. Napiszę jak będę coś bliżej wiedziała. Pozdrawiam
gość
16-09-2024, 09:28:10

gość 14-09-2024, 18:00:06
Dziękuję bardzo. Pani Halino dla mnie są to bardzo ważne informacje. Napiszę jak będę coś bliżej wiedziała. Pozdrawiam

Na 1 października umówiłam konsultację w Krakowie. Jednak protony, a miałam nadzieję na radioterapię w Bydgoszczy.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Reklama: