gość 23-09-2024, 06:12:21gość 22-09-2024, 21:56:35
Mam pytanie do osób po protonoterapii. Z doświadczenia czy możecie powiedzieć, że to była dobra decyzja. Czy jesteście wyleczeni z tej okropnej choroby?
Witam,
A dlaczego boicie sie radioterapii? Moj mąż miał radioterapię, w naszym wypadku niemieliśmy czasu na szukanie innych naswietlan,ale pytałam u naszych lekarzy, że gdy jest forma ciężka,wysokiego stopnia,to protonoterapia nienadaje się, bo niezabije i te zle cząstki....radioterapia na dany moment niezrobila żadnych poważnych skutkòw....
Witam,
wszystko się zgadza. Wtedy gdy jest wysoki stopień lub zmiany są bardzo rozległe to nawet należy zdecydować się na radioterapię. Ale kiedy są małe pola do naświetlania i guz położony jest blisko ważnych narządów lub jest trudnodostępny to protonoterapia jest jak najbardziej wskazana. Mój był przyklejony do pnia mózgu i w tym przypadku wskazana była protonoterapia.
Nie powiedziane jest jednak, że radioterapia wyrządzi jakieś szkody. Zarówno jedna jak i druga terapia niesie jakieś ryzyko. W większości jednak naświetlania przeprowadzane są tak, żeby nie zrobić szkody pacjentowi.
Pozdrawiam
Halina