Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-07-2024, 05:43:06

hhaallaa 29-07-2024, 08:36:30
gość 25-07-2024, 21:59:45
Ja prawie 4 lata, urodziłam 5 miesięcy temu synka, miałam nowotwór w rdzeniu(c4-c5) oraz protony. Kontrola po porodzie - brak cech wznowy. Wzmacniam kręgosłup pod okiem trenera, jestem teraz silniejsza niż przed ciążą. Pozdrawiam Karolina

Moje gratulacje z okazji narodzin synka. I cieszę się razem z panią z braku cech wznowy. Życzę wytrwałości w treningach i trzymam kciuki za dalsze sukcesy. Pozdrawiam Halina
. Dziękuję bardzo, ja Pani życzę pozytywnych wyników badań oraz pozytywnego myślenia. Wiadomo, że człowiek nie zapomni o chorobie gdy ma jeszcze dodatkowo skutki uboczne ale z czasem jest łatwiej. Pozdrawiam Karolina
gość
31-07-2024, 21:25:24

Witam operacja 2 lata temu guz wycięty w całości g2 odcinek l3 konsylium ustaliło że musi być radioterapia której jednak nie miałam lekarze nie doszli do porozumienia jedni kazali drudzy nie wyrażali zgody rezonans raz w roku w lutym Ok ale bóle są coraz silniejsze czuję się coraz gorzej pojawiają się trudności z chodzeniem i ból ból ból kręgosłupa i nogi a także głowy z zawrotami pamięć zaczyna szwankować a lekarze wzdrygają ramionami czy to normalne
gość
06-08-2024, 08:01:06

Dzień dobry, rok temu miałam usunięte 2 wyściółczaki w odcinku lędźwiowym - MPE G 2.
Pomiędzy tymi guzami jest jeszcze jeden mały ok. 1 cm, który był do obserwacji. Obecnie jakby trochę urósł i lekarze proponują aby go wypalić w drodze radiochirurgii (chociaż mam trochę wątpliwości, bo miałam rezonans robiony na innym aparacie w innym szpitalu). Wogóle to od początku diagnozy lekarz mówił, że dwa usuwamy, a ten trzeci do wypalenia. W związku z tym mam pytanie czy może ktoś z forum miał taki zabieg wykonany i z jakim skutkiem.
gość
06-08-2024, 08:06:02

Za każdym razem po operacji miałam robiony rezonans w różnych ośrodkach i wyniki różnią się od siebie. Mam pytanie - czy kontrolne rezonanse robicie zawsze w tym samym miejscu na tym samym aparcie.
gość
07-08-2024, 08:05:17

Witam, proszę o odzew osoby, które przeszły protonoterapię po wznowie. Może podzielą się swoją historią, czy choroba wycofała się? Moja córka choruje na wyściółczaka. Teraz przy kontrolnym rezonansie wyszła mała 2 mm zmiana widoczna w jednej płaszczyźnie. Lekarz dał do 3 m-cznej obserwacji. Mówi, że może to jest cień naczynia krwionośnego. Jeżeli chodzi o protony to niektórzy lekarze są sceptyczni. Wspominają o radiochirurgii. Osoba wyżej pytała się właśnie o radiochirurgię - może ktoś coś. Ja już nie wiem, gdzie szukać pomocy. Może w Niemczech, ale koszty są przeogromne i wolelibyśmy poszukać najlepszego leczenia o w kraju.
gość
07-08-2024, 19:10:01

gość 07-08-2024, 10:05:17
Witam, proszę o odzew osoby, które przeszły protonoterapię po wznowie. Może podzielą się swoją historią, czy choroba wycofała się? Moja córka choruje na wyściółczaka. Teraz przy kontrolnym rezonansie wyszła mała 2 mm zmiana widoczna w jednej płaszczyźnie. Lekarz dał do 3 m-cznej obserwacji. Mówi, że może to jest cień naczynia krwionośnego. Jeżeli chodzi o protony to niektórzy lekarze są sceptyczni. Wspominają o radiochirurgii. Osoba wyżej pytała się właśnie o radiochirurgię - może ktoś coś. Ja już nie wiem, gdzie szukać pomocy. Może w Niemczech, ale koszty są przeogromne i wolelibyśmy poszukać najlepszego leczenia o w kraju.

Witam, miejmy nadzieje ze to nie jest wznowa tylko tak jak lekarz mówi cień naczynia. Gdzie znajdował sie guz, jaki czas od pierwszej operacji?
W razie czego moze skonsultować sie z neurochirurgiem pod kontem reoperacji, a potem protony lub radioterapia.
gość
07-08-2024, 19:10:02

gość 07-08-2024, 10:05:17

Witam, miejmy nadzieje ze to nie jest wznowa tylko tak jak lekarz mówi cień naczynia. Gdzie znajdował sie guz, jaki czas od pierwszej operacji?
W razie czego moze skonsultować sie z neurochirurgiem pod kontem reoperacji, a potem protony lub radioterapia.
gość
07-08-2024, 20:27:35

Dziękuję za odp. Guz był na l5, ta mała zmiana jest na th12. A radio czy protonoterapia to robiona jest odcinkowo czy na caly oun.
gość
08-08-2024, 04:54:55

gość 07-08-2024, 22:27:35
Dziękuję za odp. Guz był na l5, ta mała zmiana jest na th12. A radio czy protonoterapia to robiona jest odcinkowo czy na caly oun.

z tego co wiem protonoterapia naswietla zmiane lub zmiany i okolice, jest to o tyle dobre ze nie obciaża calego kregoslupa, ale tez ma minus ze nie działa na komórki nowotworowe rozsiane, radioterapia naswietla sie wieksze obszary lub caly odc czy kregoslup minusem jest naswietlanie zdrowych miejsc plusem to ze jak jest cos czego nie widac tez jest naswietlone, ale nie jestem specjalistą wiec moge sie mylić
gość
08-08-2024, 04:54:56

gość 07-08-2024, 22:27:35

z tego co wiem protonoterapia naswietla zmiane lub zmiany i okolice, jest to o tyle dobre ze nie obciaża calego kregoslupa, ale tez ma minus ze nie działa na komórki nowotworowe rozsiane, radioterapia naswietla sie wieksze obszary lub caly odc czy kregoslup minusem jest naswietlanie zdrowych miejsc plusem to ze jak jest cos czego nie widac tez jest naswietlone, ale nie jestem specjalistą wiec moge sie mylić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: