Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-12-2022, 22:26:58

Czy słusznie onkolog mówi że nie ma potrzeby radioterapii po usunieciu wyściółczaka 2st z kanału kręgowego
gość
30-12-2022, 07:49:11

Jesli guz został usuniety w całości i wynik histopatologiczny wskazuje ki mniejsze niz 4 to raczej nie jest wskazana ale to decyzja onkologa warto tez skonsultowac to z neurohirurgiem ktory operował
gość
30-12-2022, 09:34:16

Witam wszystkich. Jestem 2 miesiace po operacji wysciolczaka w odc Th1 Th3. Od miesiąca dokucza mi silna spastyka. Najgorsze są dolegliwości że strony jelit i układu moczowego. Czy ktoś boryka się z podobnym problemem? Ciężko mi funkcjonować. Jak sobie z tym poradziliście?
gość
02-01-2023, 20:39:40

Gość 2022-12-29 23:26:58
Czy słusznie onkolog mówi że nie ma potrzeby radioterapii po usunieciu wyściółczaka 2st z kanału kręgowego
gość
02-01-2023, 20:44:15

Witam.. Czy mogę dowiedzieć się gdzie w rdzeniu kręgowym zlokalizowany był guz, jaki był duży i gdzie była przeprowadzona operacja. Nie pytam z ciekawości u mnie również zdiagnozowali wysciółczaka dopiero rozpoczynamy swoją walkę dlatego każda informacja będzie cenna..
gość
03-01-2023, 08:31:11

Gość 2023-01-02 21:39:40
Gość 2022-12-29 23:26:58
. Ja miałam radioterapię protonowa, Ki 1 procent, guz wycięty w całości(C4-C5) onkolodzy z Warszawy zalecali radioterapię ( katedra nowotworów głowy i szyji), onkolodzy z Krakowa podobnie i mój neurochirurg tez. Dopiero z tego forum się dowiedziałam ( po fakcie ) ze różnie to bywa i niektórzy lekarze zalecają inni nie. Pozdrawiam Karolina
gość
03-01-2023, 13:09:23

Dziękuję za wszystkie informacje mi po usunięciu wyściółczaka z L2L3 kanału kręgowego wystawiono kartę dilo zalecono radioterapię jednak później onkolog stwierdził że nie na potrzeby tylko co pół roku rezonanse po operacji miałam aż 4 nie rozumiem dlaczego nie pet tylko tyle rezonansów pani doktor stwierdziła że guz może wszędzie dać wznowe i wysłała mnie do genetyka który sugerował radioterapię oraz przebadanie mojego taty
gość
03-01-2023, 14:36:30

Gość 2023-01-02 21:44:15
Witam.. Czy mogę dowiedzieć się gdzie w rdzeniu kręgowym zlokalizowany był guz, jaki był duży i gdzie była przeprowadzona operacja. Nie pytam z ciekawości u mnie również zdiagnozowali wysciółczaka dopiero rozpoczynamy swoją walkę dlatego każda informacja będzie cenna..
Witam ja miałam na odcinku L2L3 operacja w Kaliszu
gość
05-01-2023, 10:09:27

Dzień dobry ja jestem po operacji wysciolczaka 2 stopnia ale to była 4 komora mózgu. Operacja była 23.03.2021 i cały czas próbuję wrócić do normalnego życia. narpierw 1,5 miesiąca w szpitalu po operacji , w tym 1,5 tygodnia w śpiączce pod respiratorem. Ze szpitala wyjechałam na wózku ważąc zaledwie 38 kg, nie mówiąc , nie jedząc nie pijąc , wszystko przez pega oraz założono mi rurkę tracheo która mam do dzisiaj. Początki bardzo trudne , od próby siadania na łóżku, bardzo niskie ciśnienie ,odsysanie przez ssak ponieważ miałam porażone fałdy głosowe oraz język. Cały czas rehabilitacja zarówno fizyczna jak i neurologopedyczna. Pierwsze słowa zaczęłam dopiero wymawiać pod koniec 2021 roku jednak mowa była bardzo zaburzona. Obecnie już jem i pije ,został usunięty Peg ,jednak nadal jestem z rurka tracheo. Rurka jest zamknięta jednak czasem są związane z nią dolegliwości . Poza operacja miesiąc radioterapii. Mowa jako tako powróciła jednak jest jeszcze czasem niewyraźna , chodzę poruszam się ,został niedowład lewej ręki czasem zaburzenia związane z widzeniem zwłaszcza rano ,jednak powoli do przodu. Obecnie czekam za wynikiem rezonansu magnetycznego ostatni był ok. Na kontrolę rurki jadę w lutym jednak raz już próbowano ja wyciągnąć i znowu miesiąc w szpitalu bo doszło do zachlystowego zapalenia płuc i znowu respirator i cofnięcie się w rehabilitacji. Mój przypadek bardzo skomplikowany , jednak jest zawsze nadzieja że można wyjść jako tako z tego stanu co był , jeszcze dodam że mam 5 letniego synka i sobie nie wyobrażam nie mówić i żyć z tymi wszystkimi sprzętami i jeździć na wózku ..., Pozdrawiam wszystkich
gość
05-01-2023, 10:54:35

Witam! Mam podobne doświadczenie z tymi wszystkimi ubytkami po operacji 4 komory.Niedowlady,brak równowagi, podwójne widzenie,zmiana osobowości.Po operacji też nie mowiłam pisanie sprawiało problem porozumiewalam się na migi.Długa rehabilitacja trochę zmniejszyła dolegliwości ale brak równowagi i podwójne widzenie pozostało .Po wznowie była następna operacja i radioterapia.Pozdrawiam wszystkich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: