Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-01-2023, 22:11:42

Witam ja miałam operację 4 komora Il wysciółczak 21.03.2019 i to samo przechodziłam....peg tracheotomie .Po pół roku wyciągnięta tracho... a peg po 9 mies .Jem ,ale ciężko mi się przełyka lewa strona nie gardło nie działa nie podniosę języka.Lekarze się dziwią nawet jak ja to robię. Mam problemy z ciśnieniem .Czy ktoś z Was ma ciagła niedokrwistość? Mam problemy z równowagą, ale chodzę tylko krótkie odcinki i słaba jestem.Myslałam że to przejdzie jednak nie .Tabletki na depresję bardzo pomagją😁 Pozdrawiam wszystkich .
gość
06-01-2023, 13:16:51

Dzień dobry to znowu ja pisałam o moim przypadku .Co do ostatnich wypowiedzi mogę wiedzieć gdzie miałyście operacje i ile macie lat , ja mam 36 lat. No u mnie boją się znowu decyzji o dekaniulacji żeby się nie skończyło jak ostatnio bo doszło nawet do sepsy. Ja jeszcze też do konca nie podnoszę języka ogólnie jest taki pofałdowany jeszcze ale zabiegi elektro bardzo pomogły i tak. To zależy pewnie od przypadku żeby nie doszło do tego zachlystowego zapalenia płuc , ale jak już taki czas jest dobrze to myślę że w Twoim przypadku jest ok mimo jeszcze tych uszczerbków. Ja też biorę antydepresanty i mam niskie ciśnienie czasem , jest dzień że najchętniej by się przeleżało w łóżku . Pozdrawiam Natalia
gość
07-01-2023, 17:15:43

Gość 2022-12-18 14:10:52
Witam wszystkich- moi kochani lata leca i mam do was prośbę! Czy znajomi którzy mnie wspierali są jeszcze tu? Zaglądajcie? Proszę dajcie znać /myśle o was wszystkich.
Mocno przytulam was w 4niedziele adwentowy,Magda z rodzina z ie(irlandi)
Hej Magda, pozdrawiam. Tomek
Czasami zaglądam. Teraz czekam na wynik po roku od operacji.
gość
08-01-2023, 11:51:09

Gość 2023-01-07 18:15:43
Witam wszystkich- moi kochani lata leca i mam do was prośbę! Czy znajomi którzy mnie wspierali są jeszcze tu? Zaglądajcie? Proszę dajcie znać /myśle o was wszystkich.
gość
08-01-2023, 11:55:05

Gość 2023-01-08 12:51:09
Gość 2023-01-07 18:15:43
gość
08-01-2023, 12:02:12

Witam Magdę oraz Tomasza. Dopiero zaczynam swoją walkę z wysciółczakiem w odcinku szyjnym C7.. Prawdopodobnie nie operacyjny wniknął w struktury rdzenia. W kwietniu rezonans kontrolny i zobaczymy co się dzieje.. Przeczytałam wszystkie posty od samego początku trwania bloga trafiając również na Wasze. Dodajecie mi otuchy że pomimo upływu kilku lat, dalej można funkcjonować. Pozdrawiam proszę o cenne rady.. Jaka rehabilitacja i jak dalej funkcjonować.. Czego unikać.. Ewa
gość
10-01-2023, 12:03:23

Gość 2023-01-06 14:16:51
Dzień dobry to znowu ja pisałam o moim przypadku .Co do ostatnich wypowiedzi mogę wiedzieć gdzie miałyście operacje i ile macie lat , ja mam 36 lat. No u mnie boją się znowu decyzji o dekaniulacji żeby się nie skończyło jak ostatnio bo doszło nawet do sepsy. Ja jeszcze też do konca nie podnoszę języka ogólnie jest taki pofałdowany jeszcze ale zabiegi elektro bardzo pomogły i tak. To zależy pewnie od przypadku żeby nie doszło do tego zachlystowego zapalenia płuc , ale jak już taki czas jest dobrze to myślę że w Twoim przypadku jest ok mimo jeszcze tych uszczerbków. Ja też biorę antydepresanty i mam niskie ciśnienie czasem , jest dzień że najchętniej by się przeleżało w łóżku . Pozdrawiam Natalia
Ja miałam 46 lat diagnoza .Język też pofałdowany ,a co to te zabiegi elektro i kto je przepisuje? Może bym też skorzystała?Operację miałam w Warszawie na Banacha dr.Dziedzic przeprowadzał.
gość
10-01-2023, 18:03:14

Doktor Dziedzic cudo fachowiec , jeden z dwoch najlepszych w kraju. A " elektro " to stara metoda , mozesz zapytac nawet przez telefon czy dalyby jakies efekty. Znajdz na google elektrowstrzasy , byly na ten temat ogolne dyskusje lecz niezbyt wielu entuzjastow.
gość
12-01-2023, 11:30:34

Elektrostymulację przeprowadzała u mnie neurologopeda na języku i pod brodą,jednak wszystko prywatnie w ogóle tutaj mało u nas specjalistów neurologopedow.Jednak myślę że te zabiegi pomogły i masaże też tych okolic no i oczywiście ćwiczenia. Różne jest zdanie co do elektro jednak człowiek nic nie mówiąc żyjąc uzależniony od ssaka chwyta się już wszystkiego . Czy ktoś miał jeszcze rurkę tracheo z Was albo zna dobrego specjalistę od rurek? U mnie już w marcu miną 2 lata z rurką i nie wiadomo co postanowią dalej,boją się ostatniej sytuacji z zachlystowym zapaleniem płuc. Pozdrawiam Natalia
gość
13-01-2023, 17:31:59

Gość 2023-01-12 12:30:34
Elektrostymulację przeprowadzała u mnie neurologopeda na języku i pod brodą,jednak wszystko prywatnie w ogóle tutaj mało u nas specjalistów neurologopedow.Jednak myślę że te zabiegi pomogły i masaże też tych okolic no i oczywiście ćwiczenia. Różne jest zdanie co do elektro jednak człowiek nic nie mówiąc żyjąc uzależniony od ssaka chwyta się już wszystkiego . Czy ktoś miał jeszcze rurkę tracheo z Was albo zna dobrego specjalistę od rurek? U mnie już w marcu miną 2 lata z rurką i nie wiadomo co postanowią dalej,boją się ostatniej sytuacji z zachlystowym zapaleniem płuc. Pozdrawiam Natalia
Natalia jak ty sobie radzisz z tą rurką ? Mi jak odsysali z płuc to czasem krew szła .Ja miałam ją 5 miesięcy po wyciągnięciu jesze nie łykałam śliny i szła na płuca Trzeba dobrze wyrobić odruch odkrztuszania no i plucia (ale to dopiero po wyciagnieciu)wszystko szło w chusteczki 100 -150 szt dziennie..Nie poddawaj się wiem ,że to trudno ,ale kiedyś Ci wyciągną.Jeszcze mam pare pytań?
Czy uczysz się mówić? zatykasz już?Czy jesteś osobą chodzącą? Pozdrawiam Aneta

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: