Reklama:

wyściółczak? (3285)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-12-2022, 07:40:24

Treść zablokowana przez moderatora

gość
07-12-2022, 18:32:55

Gość 2022-11-17 13:58:40
U mnie nic poza rechabilitacja manualna. Zadne zabiegi
U mnie też tylko rehabilitacja.
gość
09-12-2022, 19:30:13

Cześć wszystkim. Jestem rok po wycięciu wysciolczaka z odcinka krzyżowo lędźwiowego. Czy ktoś po operacji miał komplikacje związane z wyciekiem płynu mózgowo rdzeniowego? Po operacji mam problem z bólem głowy, często mnie boli ale nie na tyle żeby brać proszki przeciwbólowe. Plus co około 2 miesiące mam atak migreny z aurą. Byłam dzisiaj u lekarza pierwszego kontaktu i wysyła mnie do neurologa, mówi ze to może być związane z wyciekiem płynu.
Trochę mi się nie chce w to wierzyć, ze po ponad roku nadal mogłoby coś tam wyciekać.
Marysi
gość
11-12-2022, 23:06:31

Witam.. Jestem tutaj pierwszy raz. Przed tygodniem zdiagnozowali u mnie wyściułczaka rdzenia kręgowego w odcinku szyjnym C7. Zbyt duże ryzyko operacji.. Wielkość guza 5mm-4mm.zalecono kontrolny rezonans za 6 miesięcy. Czy to nie za długi okres oczekiwania. Czy ktoś z obecnych na forum był w podobnej sytuacji. Jakie było dalsze leczenie przy wzroście guza. Proszę o jakąkolwiek informację... Jestem załamana tą bezradnością.. Ewa
gość
12-12-2022, 12:53:27

4/5 mm to bardzo mały guz . Bylo bardzo wiele przypadków guzów w tej badz podobnej lokalizacji.
W wielu jest juz po operacji skonsultuj sie z lekarzami polecanymi na forum. Lecz mozliwe ze i oni zaleca obserwacje bo guz jest mały. Albo beda chcieli operować. Spokojnie byly przypadki 3/4 /5 cm guzów wycinanych z rdzenia. Glowa do gory jak masz jakies pytania pytaj tutaj
gość
12-12-2022, 17:34:35

Dziękuję bardzo. Dodałaś mi otuchy. Pozostaje tylko czekać. Konsultacje u dwóch neurochirurgicznych są takie same. Zła lokalizacja co uniemożliwia operacje grozi paraliżem. Może ktoś miał podobny przypadek. Jak szybko rozrasta się guz. Mam 58 lat. Ogólne zdziwienie że w tym wieku się pojawił. Pozdrawiam życzę dużo zdrowia. 34
gość
12-12-2022, 18:54:30

Gość 2022-11-12 10:54:03
Hej kochani. Z tej strony Anka. ( Wyściółkacz c7-th2) mam pytanie do osob które są po protonach na rdzeniu. Czy po radioterapii braliście sterydy ?.
Chcialam jeszcze zapytać czy ktoś z was tu obecnych po operacji ma polineuropatie uszkodzenie nerwow, pieczenia drętwienia i mrowienia ciała. Jak sobie z tym radzicie?? Bo ja albo już mam albo zaraz dostanę silnej depresji. Totalnie nie radzę sobie z tymi wszystkimi dziwnymi objawami. Chodzę od lekarza do lekarza a moje ciała każdego dnia jest inaczej zdretwiale ciągle mrowienia aż bolące. Jeżeli ktokolwiek miał takie objawy proszę o pomoc jak sobie poradzić
Pozdrawiam was Anka.
12-12-2022, 19:16:59

Pozdrawiam Was setdecznie.Przyznam,ze nie wiem o czym piszecie.Moze to i lepiej,ze tego nie rozumiem
Rafal / Wbrew pozorom w 2022 r. mam 45 lat
gość
12-12-2022, 21:38:09

Gość 2022-12-12 18:34:35
Dziękuję bardzo. Dodałaś mi otuchy. Pozostaje tylko czekać. Konsultacje u dwóch neurochirurgicznych są takie same. Zła lokalizacja co uniemożliwia operacje grozi paraliżem. Może ktoś miał podobny przypadek. Jak szybko rozrasta się guz. Mam 58 lat. Ogólne zdziwienie że w tym wieku się pojawił. Pozdrawiam życzę dużo zdrowia. 34
nie martw się to są bardzo wolno rosnące guzy więc 6 miesięcy nie zrobi różnicy. Tym bardziej że im starszy wiek tym mniej złośliwe. Najbardziej złośliwe są u małych dzieci
Proszę napisz czy masz objawy i z kim się konsultowałaś. Jaki opis MRI i dlaczego zlecony. Są na forum osoby które miały resekcje z odcinka szyjnego. Wszystko skończyło się pozytywnie więc głowy do góry. Pisz jak masz pytania. Wszyscy chętnie Ci pomożemy. Dużo tu jest ludzi którzy żyją z tym latami. Na tym forum są wspaniali ludzie.
gość
13-12-2022, 07:01:42

u kogo konsultowałas się? Jest mało neurochirurgów którzy podejmują się usunięcia ale są. odcinek C7 jest mniej niebezpieczny niż np C1 czy C2 a takie przypadki również były operowane. Zawsze najpierw jest rezonans kontrolny bo jak guz nie rośnie i nie ma objawów neurologicznych możliwe że do końca życia nie bd trzeba robić nic. Ale to ocenia lekarze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: