Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-08-2022, 20:41:19

Jeśli chodzi o temperaturę to nie jest to charakterystyczny objaw. Chcą powtórzyć MRI i np zrobić 3 teslowy???
gość
13-08-2022, 12:43:11

Zrobili rezonans ze spektroskopia i w opisie jest ze bardziej prawdopodobny jest przerzut niż glejak. Wyniki zostały wysłane do Berlina i czekamy na ich reakcje. Ktokolwiek miał spektroskopie która była nietrafiona ?
gość
14-08-2022, 07:55:52

Gość 2022-08-13 14:43:11
Zrobili rezonans ze spektroskopia i w opisie jest ze bardziej prawdopodobny jest przerzut niż glejak. Wyniki zostały wysłane do Berlina i czekamy na ich reakcje. Ktokolwiek miał spektroskopie która była nietrafiona ?
tak mi przykro. Mysle ze teraz zlecą Pet zeby zobaczyc co sieje. Kurcze zawsze jest szansa że interpretacja wyniku jest błędna. Tylko wynik histopatologiczny jest wiarygodny. Trzymajcie sie!!! Nie mozna sie poddawać
gość
21-08-2022, 07:59:16

Witam ponownie… jutro przyjęcie do szpitala, operacja planowo w środę, operuje dr Dziedzic Warszawa.. odchodzę od zmysłów.. czy już teraz szukać jakiegoś prywatnego rehabilitanta żeby pomógł mężowi wrócić jak najszybciej do sprawności? Jeśli tak to gdzie w Warszawie, kogo polecacie? Jestem kłębkiem nerwów, chciałabym żeby już było po. Mąż ma ataki paniki, mamy dwójkę dzieci.. to wszystko jest takie trudne…
Gość 2022-07-01 18:20:33
Hej... Przychodzę tu pełna strachu. Ze łzami w oczach piszę ten post. Zacznę od tego że w listopadzie 21 wykryto guz u męża który lekarz nazwał podwysciolczakiem. Do obserwacji i kontroli za jakiś czas.. No i poniżej badanie kontrolne, wizyta u neurochirurga. Konsulium lekarzy jednoznacznie stwierdza, że trzeba operować. W poniedzialek mamy dzwonić ponownie. Ja nawet nie wiem o co mam zapytac 😔
gość
21-08-2022, 08:01:34

Jak rozmawialiście z dziećmi? Córka 9 lat wie ze tata idzie na badania do szpitala, ona jest bardzo wrażliwa i ja nie jestem w stanie jej powiedzieć. Dorosły sobie z tym nie radzi a co dopiero dziecko. Nie umiem jej powiedzieć to jeszcze mała dziewczynka…
gość
21-08-2022, 08:02:54

Później planujemy jej powiedzieć oczywiście ze miał operacje, bo w badaniach coś wyszło, ale bez szczegółów raczej co to…
gość
21-08-2022, 08:09:21

No i jeszcze jedno, jak wyglądała Wasza rzeczywistość po operacji? Jak długo dochodzi się do siebie? Lekarz mówił ze jeżeli wszystko jest ok to około tydzień w szpitalu, a po miesiącu zacznie wracać powoli do normalności…
gość
21-08-2022, 15:21:18

Dzień dobry , mam 36 lat i jestem po operacji wysciolczaka 2 stopnia IV komory. Od operacji minęło 1,5 roku nadal mam tracheostomijną rurkę oraz pega. Po operacji leżałam miesiąc w szpitalu ponieważ doszło do zapalenia płuc i przebywałam w śpiączce na intensywnej terapii. Idąc na operację nie zdawałam sobie sprawy jakie mogą być konsekwencje była to prawdziwa bitwa o przetrwanie i nadal się z tym zmagam. Doszło do porażenia fałdów głosowych , porażenia języka , niedowładów , problemów z równowagą. Ogólnie wyjechałam po miesiącu na wózku inwalidzkim , nie chodząc , oddychając przez rurkę tracheo, nie jedząc i nie pijąc wszystko przez pega. Zupełna utrata funkcji mówienia . Rehabilitacja w szpitalu na Przybyszewskiego równa niczemu , gdyby nie opieka młodego lekarza nie wiem czy bym przetrwała te ciężkie dni . Obecnie już jem pokarmy, pije napoje , lecz jeszcze mam pega. W październiku w tamtym roku wyjęto mi rurkę tracheo jednak po tygodniu doszło do sepsy i ponownego zapalenia płuc i podjęto decyzję o ponownym założeniu rurki. Jestem już sprawna ruchowo jednak do dnia dzisiejszego jeszcze się zdążają zachwiania równowagi, zamazywanie obrazu przed oczyma . Cały czas się zmagam z słabszymi dniami ,bywa że po prostu nie ma się siły na wstanie z łóżka. Mówię jednak mowa jest jeszcze czasem niewyraźna i zmienił mi się całkowicie głos. Ogólnie cały czas rehabilitacja logopedyczna i ruchowa. Pozostał niedowład lewej dłoni często mi coś wypada z rąk. Życie z rurka tracheo jest bardzo męczące rana bywa że boli każdego dnia , nie idzie się nawet wygodnie położyć na leżąco. Narazie rezonanse wychodzą dobrze nie ma procesu wznowy, dodam że przeszlam jeszcze miesięczna radioterapię. Także moje życie zmieniło się po operacji o 360 stopni , wiedząc o tych konsekwencjach nie wiem czy bym się zdecydowała na ten krok. Czy jest ktoś z podobnym przypadkiem z rurka tracheostomijną ? Narazie nie wiem jak długo jeszcze będę ją musiała mieć prawdopodobnie aż nie uruchomie nasady języka ,jeśli w ogóle to nastąpi. Prawdopodobnie prędzej wyjma pega.
gość
21-08-2022, 18:45:57

Dziewczyno dlaczego do tej pory nie pisalas tutaj straszne meczarnie przeszlas i nadal trapiia Ciebie niedogodnosci , jestes niesamowita , walczysz z przeciwnosciami jakich na ty, forum nikt nie doswiadczyl , tutaj wszystko uklada sie ludziom po operacji wspaniale lub znosnie , nikt nie mial intubacji ani sepsy to nie do uwierzenia ze na jedna osobe tyle ciezaru zwalilo sie , masz od nas wsparcie i stale zainteresowanie Twoim zdrowiem , robisz co w Twojej mocy bo jestes silna i jestes wzorem dla nas jak nie zalamywac sie.Czekam na wiadomosci kiedy pozbedziesz sie tracheo i pega Ty jestes dla mnie silna osoba biore z Ciebie przyklad i zaczerpmelam optymizm sama mam operacje za tydzien lecz nie neurologiczna , jestem niewidoma na jedno oko , dzieki dzielna dziewczyno chociaz cierpisz lecz dalas mi energie i wiare ze moze byc lepiej' Jadwiga
gość
21-08-2022, 19:06:43

Hej!Ten przypadek z rurka i tyloma powiklaniami,sepsa to naprawdę wyjątkowy pech ale dajesz radę jesteś dzielna bardzo dzielna dziewczyno czemu wcześniej nie odezwałaś się?Przeszłaś już tyle że musi być tylko lepiej.Jesli chodzi panią która boi się o swojego męża który będzie operowany to bardzo pocieszające w tym załączonym opisie MR to informacja że nie ma restrykcji dyfuzji to dobry znak guz jest łagodny choć duży.Dziecku trzeba powiedzieć o zabiegu taty w sposób odpowiedni do wieku dziecko i tak wyczuwa napiętą atmosferę w domu.Trzeba powiedzieć że tata idzie do szpitala na operację ale lekarze zrobią wszystko co w ich mocy żeby tata był zdrowy. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: