Reklama:

wyściółczak? (3331)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-02-2022, 21:40:15

Gość 2022-02-22 22:10:59
Gość 2022-02-22 00:22:56
Wiem, że to inna bajka, ale chodzi o to, że skoro lekarz deklaruje całkowitą resekcje guza to chyba nie ma sensu stosować żadnego rodzaju naświetlania. Nie można z tego korzystać jako rodzaj profilaktyki. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą na konsylium i dopytam co o tym sądzą te mądre głowy. W międzyczasie spróbuję zasięgnąć języka gdzie indziej. A jak sytuacja u szanownego Tomka w odniesieniu do radioterapii? Zlecili Ci? Pozdrawiam
Damian
stałem przed tym samym wyborem, onkolodzy w Gliwicach od razu skierowali mnie na "profilaktyczną" radioterapię. To samo w Krakowie gdy konsultowałem się w sprawie protonów. Neurochirurg natomiast zalecił obserwować. Inny onkolog na prywatnej wizycie powiedział, że nikt mi nie da gwarancji co będzie lepsze i decyzję muszę podjąć sam.
Ostatecznie zaufałem neurochirurgowi i zrezygnowałem z radioterapii. Czy dobrze, pewnie dowiem się dopiero kiedyś. W konsultacjach z onkologami najbardziej odrzuciło mnie to, że nikt tam nawet nie oglądał wyników MRI lub był w stanie powiedzieć coś więcej o wynikach histopatologicznych. Po prostu z automatu decyzja że trzeba naświetlać.
Pozdrawiam, A.
A mi neurochirurg powiedzial zeby sie poddac radioterapii i ze nie rozumie dlaczego onkolodzy nie kieruja pacjentow na dalsze leczenie przez to ma podwojna robote ale mowil to w kontekście wszystkich nowotworow ktore operuje. Ja czuje spokoj ze zrobilam wszystko co mogłam i tylko czas pokaze czy byla to dobra decyzja. Ja sie leczylam w Krakowie i oni wiedza jak postepowac z wysciolczakami , maja bardzo dobrych onkologow, osob z wysciolczakami sie troche u nich przewinelo ( zarowno po pierwszej operacji jak i po wznowach). Pozdrawiam Karolina
gość
22-02-2022, 21:43:45

Paula/przechodzimy to samo co ty przed i po mr/skarbie wiemy ze ten tydzień będzie najdłuższy a zarazem krodki.
Ja jednak mam przeczucie ze będzie dobrze.
Dziś po przeczytaniu tu forum spowrotem narośl strach jak wcześniej przed tymi moimi operacjami.Tez nie byłam naświetlania,i szczerze wam powiem ze gdy każdemu po operacji już jakiś czas zleci to będzie miał może takie myśli jak ja teraz/Jak ja to przeszłam jak wytrzymałam z kad ta odwaga słyszeć anastezjologa przed operacja czy tez lekarza później podpis mycie płynu i już/
Dziś gdy to czytam wyżej obrzędy mnie strach i odrazu pomyslalam Boże nasz nie daj nam tu wszystkim przezywać tego samego co przeżyliśmy.
M z ie.
Wtajemniczona
22-02-2022, 22:23:07

Dzięki Madziu.
Wiem że każdy z nas tutaj się stresuje przed wynikami.
Lżej mi że mam Was i doskonale wiecie jaki to stres. Ostatnio po prostu sporo się działo w moim życiu i pewnie stąd nasilone uczucie niepokoju.
Nie obgryzam jeszcze paznokci
Staram się nie myśleć i zająć pracą, to najlepsze lekarstwo dla mnie
Buziaki
Paula
Początkujący
23-02-2022, 17:04:51

Gość 2022-02-22 00:22:56
Wiem, że to inna bajka, ale chodzi o to, że skoro lekarz deklaruje całkowitą resekcje guza to chyba nie ma sensu stosować żadnego rodzaju naświetlania. Nie można z tego korzystać jako rodzaj profilaktyki. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą na konsylium i dopytam co o tym sądzą te mądre głowy. W międzyczasie spróbuję zasięgnąć języka gdzie indziej. A jak sytuacja u szanownego Tomka w odniesieniu do radioterapii? Zlecili Ci? Pozdrawiam
Damian
Witam, konsylium zleciło wykonanie rezonansu od głowy po tyłek, cały rdzeń. Pobranie płynu rdzeniowego i badanie. Co dalej to dopiero po wynikach.
Co do samej radioterapi to zdania są podzielone. Musi być jakaś przesłanka, jako profilaktyka jest niewskazana i rzadko stosowana. Wg mnie najlepsza byłaby protonoterapia ale bez podstaw też ciężko. Wogóle ciężko jest się załapać na protony.
Tomek
gość
25-02-2022, 06:48:32

Gość 2022-02-19 16:48:59
prosze sie konsultowac rowniez z dr Gorskim operacja pani narzeczonego powinna byc jak najszybciej
Czy dr. Górski wykonuje operacje tylko prywatnie?
gość
25-02-2022, 07:09:59

Gość 2022-02-25 07:48:32
Gość 2022-02-19 16:48:59
prosze sie konsultowac rowniez z dr Gorskim operacja pani narzeczonego powinna byc jak najszybciej
Czy dr. Górski wykonuje operacje tylko prywatnie?
Takie operacje sa wykonywane tylko państwowo ale trzeba do doktora zapisac sie na prywatna wizyte. Pozdrawiam Karolina
Wtajemniczona
26-02-2022, 11:41:26

Czołem drużyno ;)
Melduje się z wynikami.
Dawid jak zwykle masz rację,
Świruje..
Wyniki są ok, brak cech wznowy ❤️
Musisz mnie następnym razem mocniej kopnąć w tyły hihi
Dziękuję za kciuki i teraz trzymam za pozostałych
Paula
Wtajemniczona
26-02-2022, 11:42:28

Treść zablokowana przez moderatora

gość
26-02-2022, 11:49:16

super ;) inaczej byc nie moglo
gość
26-02-2022, 14:04:49

Hej!Mówiłem ci Paulo że jesteś szczęściarą a ty nie wierzyłaś.Przy tak niskim Ki-67 nie ma szans na odrost guza. Pewnie następny rezonans za rok.Trzymaj się i bądź dobrej myśli.Pozdrawiam Dawid

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Blokada przeciwbólowe
Dzień dobry mam zespół stożka rdzenia kręgowego. Zaburzenia czucia i pieczenie lewej goleni i stopy mam bóle parescencyjne które są nie do zniesienia mam pytanko ortopeda zalecił blokadę przeciwbólową i chciałam się zapytać ile kosztuje taka blokada i ile czasu nie będę czuła bólu
gość
Ciag daszy ...badania Mri glowy
Mam pytanie czy ten wynik MRI glowy jest do dalszej konsultacji lekarskiej tzn: neurologa czy neurochirga... Dostałam skierowanie na MRI glowy z kontrastem od laryngologa ponieważ od ponad 1 roku mam problem z lewym uchem bo słyszę cały czas pulsowanie nic poza tym i zaczynam się martwić czy to nie jest faktycznie tetniak?
gość
mrowienie, wędrujące bóle rąk głównie od dłoni do łokci
Od ok. 3 lat pojawiło się uczucie mrowienia, wbijania szpilek w dłoniach i w rękach do okolic łokci, a czasem barku. Objawom tym towarzyszy bół, kótry tzw. wędrujący, raz mam wrażenie, że bolą mnie mnieśnie, innym razem stawy a następnie kości. Pojawia się w różnych miejscach. Objawy te nasilają się tzn. o ile wczesniej pojawiały się od czasu do czasu to teraz jest to stan stały. Trzymanie kubka w dłoniach, chwycenie klamki i inne codzienne czynności sprawiaja mi ból. Ma wrażenie tzw. niezdarnych rąk, przedmioty wypadają mi z dłoni,. Od niedawna podobne objawy pojawiły się w stopach i nogach. Początkowo myślałam, że to niedoleczona bolerioza ale wg lekarzy boolerioza jest wyleczona, szukałam pomocy u reumatologa ***czynnik reumatoidalny w normie) - brak podstaw do dalszej diagnostyki, u neurologa - gdzie rezonans kręgosłupa szyjnego i leżdziowego nie wykazał żadnych anomalii, kóre mogłyby powodać dolegliwości. Sama nie wiem, gdzie szukać pomocy, bowiem ja naprawdę cierpię z bólu. Od niedawna pojawiły sie bóle głowy o charakerze migrenowym. Ktoś ma pomysł, gdzie szukać pomocy, co to może być, aby móc łagdzić doelgliwości bólowe.
gość
Zmiany atroficzne po stłuczeniu mózgu
Diagnoza po rezonansie magnetycznym : U podstawy lewego płata skroniowego zmiany atroficzne mózgu po przebytym stłuczeniu widoczne na obszarze około 1,5cm. Wniosek: ognisko stłuczenia mózgu w obrębie lewego płata skroniowego. Co to znaczy? Co dalej?
Reklama: