Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
07-03-2022, 23:35:00

Oby tak było,tak mi się wydaje ze już z 3mc
Może ciut więcej
Bóle głowy i wymioty od sierpnia,błagałam tu lekarzy o mr ale covid był nr1
Serce wali mi tak bardzo nie mogę o niczym innym myśleć,i narazie nie powiem moim najbliższym
Myśle by 31powiwdziec kiedy będę miała mr z opisem.
Dziękuje ze odpisujecie
M z ie.❤️
Wtajemniczona
08-03-2022, 05:53:21

Mnie magicznie przestało boleć kilka dni po rezonansie...
A bolała mnie głowa od połowy grudnia.
Z tym że też przeszłam covid. Sama nie wiem co to było.
Może się zbyt nakręcasz jak ja ostatnio?
Tak sobie myślę że może przy okazji tego rezonansu skonsultujesz się z psychologiem.
Takimi myślami i udręczaniem się można się wykończyć..
Jak dobrze pamiętam Dawid też sobie pomaga /pomagał lekami. Ja podobnie.
Czasami trzeba sobie ułatwić życie.
Będę mocno trzymać kciuki za Ciebie 🤞
Paula
gość
08-03-2022, 08:06:23

A powiedzcie mi czemu nie chcecie chociaż spróbować się dostać na protony ? Nasz z wysciolczakami byla większość tam na naswietleniach. Ja sobie nie wyobrażałam mieć 3 operacji I zrobiłam wszystko, żeby się tam dostać już to 2 operacja było o nią za dużo. Bo mało kto mówił o protonach w 17 roku... przez to żyje już tyle lat w tym.... spróbować nie zaszkodzi , a jak się dostaniecie to wszystko jest szczegółowo omawiane.
Luigi_Cappucino 2022-02-27 23:15:23
samolot75 2022-02-23 18:04:51
Gość 2022-02-22 00:22:56
Wiem, że to inna bajka, ale chodzi o to, że skoro lekarz deklaruje całkowitą resekcje guza to chyba nie ma sensu stosować żadnego rodzaju naświetlania. Nie można z tego korzystać jako rodzaj profilaktyki. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą na konsylium i dopytam co o tym sądzą te mądre głowy. W międzyczasie spróbuję zasięgnąć języka gdzie indziej. A jak sytuacja u szanownego Tomka w odniesieniu do radioterapii? Zlecili Ci? Pozdrawiam
Damian
Witam, konsylium zleciło wykonanie rezonansu od głowy po tyłek, cały rdzeń. Pobranie płynu rdzeniowego i badanie. Co dalej to dopiero po wynikach.
Co do samej radioterapi to zdania są podzielone. Musi być jakaś przesłanka, jako profilaktyka jest niewskazana i rzadko stosowana. Wg mnie najlepsza byłaby protonoterapia ale bez podstaw też ciężko. Wogóle ciężko jest się załapać na protony.
Tomek
Jestem dokładnie takiego samego zdania. Gdyby z protonami było dużo łatwiej to pewnie bym się podjął, a tak z marszu pewnie zalecą radioterapie i bądź tu mądry. Zadam pytanie trochę z innej beczki. Miał ktoś problemy z jamą brzuszną po operacji? Mnie cały czas coś uwiera w nadbrzuszu, miałem USG jamy brzusznej i mam powiększoną wątrobę i śledzione... Kazali mi również zrobić tomograf z kontrastem. Nie wiem czy to od leków, chociaż przeciwbólowych praktycznie już nie biorę. Przed operacją było wszystko ok, mam szczepienia na WZW B, ale pomału mnie to wykańcza. Czucie w nogach lepsze, w dłoni pomału też się poprawia, coraz większe zakresy ruchu szyją, a ten brzuch tak jak było po operacji tak jest cały czas... Zaczyna mnie to niepokoić.
Pozdrawiam
Damian
Początkująca
08-03-2022, 08:08:10

Nie wiem czemu , ciągle mi wyloguje i pisze jako gość powyżej moja odpowiedź
gość
08-03-2022, 08:41:37

Jezeli guz jest usuniety w calosci, nic nie wskazuje na to ze cos zostalo, a nawet jesli zostaly pojedyncze komórki to przy tak niskich ki jak maja wysciolczaki nie ma pewnosci ze protonoterapia je zniszczy a moze nie ma co niszczyc. A pewnosc jest ze nie zostanie to bez konsekwencji oslabienia rdzenia, napewno duzo mniejsze niz przy zwyklej radio.
Zawsze mozna zostosowac po reoperacji jesli bedzie taka potrzeba.
Jak mowil lekarz kosekwecje moga nie musza przerosnac zyski.
jesli nie ma jasnych wskazań uwazam ze lepiej sie wstrzymac ale to indywidualna decyzja.
Skonsultować sie z jak największą liczba onkologow tylko prywatnie jesli ma sie taka mozliwosc bo na nfz odrazu radio kieruja bo to dla nich kasa.
Początkująca
08-03-2022, 08:47:19

U mnie w 2017 roku też niby było wszystko usunięte, niski ki nie wskazywał na wznowe. Konsylium ze względu na mój wiek oraz umiejscowione odradził samej radioterapii w grę oprócz martwicy rdzenia mogło dojść do uszkodzenia nereke oraz jajników. A ja nie mam jeszcze dzieci. Nikt wtedy nie mówił o protonach x przekonaniem ze niskie ki itd ze pierwszy stopień odpuscilam. Gdybym wiedziała wtedy o protonach ani momentu bym się nie zastanawiała. A tu wznowa i problem bo się bali podjąć drugiej operacji ze względu na duże ryzyko uszkodzenia ogona końskiego i trwałym uszkodzeniem konczym. Wysyłali mnie od lekarza do lekarza, aż musiałam ponownie zawierzyć mojemu doktorowi A on mi musiał powiedzieć że może dojść do tych uszkodzeń co mi dal od razu na kartce także zastanówcie się dwa razy. Nie życzę nikomu tego co przeszlam , a wznowa byla w 2020
Gość 2022-03-08 09:41:37
Jezeli guz jest usuniety w calosci, nic nie wskazuje na to ze cos zostalo, a nawet jesli zostaly pojedyncze komórki to przy tak niskich ki jak maja wysciolczaki nie ma pewnosci ze protonoterapia je zniszczy a moze nie ma co niszczyc. A pewnosc jest ze nie zostanie to bez konsekwencji oslabienia rdzenia, napewno duzo mniejsze niz przy zwyklej radio.
Zawsze mozna zostosowac po reoperacji jesli bedzie taka potrzeba.
Jak mowil lekarz kosekwecje moga nie musza przerosnac zyski.
jesli nie ma jasnych wskazań uwazam ze lepiej sie wstrzymac ale to indywidualna decyzja.
Skonsultować sie z jak największą liczba onkologow tylko prywatnie jesli ma sie taka mozliwosc bo na nfz odrazu radio kieruja bo to dla nich kasa.
gość
08-03-2022, 09:00:03

Teraz jak to czytam to już całkiem nie wiem jaka decyzje bym podjęła gdyby mi odrośli.
Modlę się do Boga by nic to nie było,chociaż gdy miałam ostatni raz w marcu ub.roku mr i wysłałam do dr Furtaka to miałam jakieś naczynka który w sumie dobrze nie widział co to jest. Wiec cóż boje się ze zmienił lokalizacje a 31marca dowiem się właśnie tego.
Ściskam M z ie.
gość
08-03-2022, 13:26:50

Chce dodać bo właśnie znów to mam ta ręka się robi zimna jaKby nie władną ale mogę nią ruszać/dziwne.
A wam mówię ogarnia mnie taki strach baki ścisk w brzuchu sercu ze znów coś pewnie będzie ze nawet swojego strachu nie potrafię wam opisać i nie chce.
😓
M z ie
gość
08-03-2022, 17:03:33

magda a cos na uspokojenie bierzesz ? przez nerwice tez mozesz miec takie objawy
gość
08-03-2022, 18:02:46

Marichuane.
Pisze prawdę,pisze wam zawsze jakie leki itd. Nie chce brać chemi,
Poprostu przez te rękę tak naprawdę się boje ze to objaw guza nowego twoja w mózgu.
Przepraszam ze was może gnębienia tym moim myśleniem ale tak właśnie jest boje się tego

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: