Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
19-02-2022, 21:20:24

Gość 2022-02-19 15:31:45
Gość 2022-02-19 09:19:06
Gość 2022-02-03 06:48:07
samolot75 2022-02-02 22:39:21
Grzesiek, do przodu. Trzymam kciuki. Czekam na dobre wieści.
Pozdrawiam. Tomek
A jak Ty się czujesz Tomku? Śledzę forum od jakiegoś czasu i wiem, że jesteś po operacji u dr. Tabakowa. Ja z narzeczonym czekamy na konsultacje u niego ( guz śródrdzeniowy th3-th5). Na operację u dr Furtaka czekamy już pół roku i dlatego szukamy alternatywy.
Pozdrawiam Was wszystkich
czy w koncu udalo sie skontaktowac z innym neurochirurgiem czy czekacie na dr Furtaka?? Jak sie czuje mąż??
Dr Furtak mówił, że chciałby operować narzeczonego przełom lutego a marca ale niestety przez brak anestezjologów nie ma żadnych operacji. Tak czy siak 3 marca jedziemy do Wrocławia do dr Tabakowa na konsultacje. Może tam uda się szybciej, bo narzeczony czuje się coraz gorzej i coraz większe niedowłady są. W zasadzie już sam nie chodzi.
Hej, to nie dobrze, mam nadzieję, że dr Tabakov szybko zdecyduję się na operację.
Trzymam kciuki.
Tomek.
gość
20-02-2022, 08:41:27

Gość 2022-02-18 20:31:35
Gość 2022-02-18 14:19:54
Gość 2022-02-15 21:07:26
Właśnie jak sie wszyscy czują po niedawnych operacjach??
Ja czuję się raczej dobrze, chociaż mam problemy z żołądkiem po operacji, ale mniejsza o to. Czucie
w nogach pomalutku coraz lepsze, w prawej dłoni tez jest już poprawam. Z optymizmem patrze w przyszłość :D
Dostałem dzisiaj wyniki. Wyściólczak II stopnia złośliwości, współczynnik ki67 5%. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Damian
To dobrze rokuje wywciolczaki 2 stopnia to najlepiej rokujace guzy ki tez nie jest wysokie wiec tylko pozytywnie patrzecw przyszlosc. Mowili lekarze czy bd potrzebna radioterapia ?
Wyniki odbieram w poniedziałek, wtedy prawdopodobnie dostanę termin konsylium i tam zdecydują. Dr Maliszewski jednak powiedział, że guz został wycięty w całości i nie jest on fanem radioterapii przy pierwszej operacji ze względu na to, że rdzeń już na zawsze traci swoje zdolności regeneracyjne. Także z tego co on mówił to raczej Radioterapii nie będzie, ale na 100% będę wiedział po konsylium to dam znać ;)
gość
20-02-2022, 09:38:57

Gość 2022-02-20 09:41:27
Gość 2022-02-18 20:31:35
Gość 2022-02-18 14:19:54
Gość 2022-02-15 21:07:26
Właśnie jak sie wszyscy czują po niedawnych operacjach??
Ja czuję się raczej dobrze, chociaż mam problemy z żołądkiem po operacji, ale mniejsza o to. Czucie
w nogach pomalutku coraz lepsze, w prawej dłoni tez jest już poprawam. Z optymizmem patrze w przyszłość :D
Dostałem dzisiaj wyniki. Wyściólczak II stopnia złośliwości, współczynnik ki67 5%. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam
Damian
To dobrze rokuje wywciolczaki 2 stopnia to najlepiej rokujace guzy ki tez nie jest wysokie wiec tylko pozytywnie patrzecw przyszlosc. Mowili lekarze czy bd potrzebna radioterapia ?
Wyniki odbieram w poniedziałek, wtedy prawdopodobnie dostanę termin konsylium i tam zdecydują. Dr Maliszewski jednak powiedział, że guz został wycięty w całości i nie jest on fanem radioterapii przy pierwszej operacji ze względu na to, że rdzeń już na zawsze traci swoje zdolności regeneracyjne. Także z tego co on mówił to raczej Radioterapii nie będzie, ale na 100% będę wiedział po konsylium to dam znać ;)
prosze dopytac o pronototerapie to zupelnie inna bajka...
gość
21-02-2022, 23:22:56

Wiem, że to inna bajka, ale chodzi o to, że skoro lekarz deklaruje całkowitą resekcje guza to chyba nie ma sensu stosować żadnego rodzaju naświetlania. Nie można z tego korzystać jako rodzaj profilaktyki. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą na konsylium i dopytam co o tym sądzą te mądre głowy. W międzyczasie spróbuję zasięgnąć języka gdzie indziej. A jak sytuacja u szanownego Tomka w odniesieniu do radioterapii? Zlecili Ci? Pozdrawiam
Damian
gość
22-02-2022, 07:01:10

Gość 2022-02-22 00:22:56
Wiem, że to inna bajka, ale chodzi o to, że skoro lekarz deklaruje całkowitą resekcje guza to chyba nie ma sensu stosować żadnego rodzaju naświetlania. Nie można z tego korzystać jako rodzaj profilaktyki. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą na konsylium i dopytam co o tym sądzą te mądre głowy. W międzyczasie spróbuję zasięgnąć języka gdzie indziej. A jak sytuacja u szanownego Tomka w odniesieniu do radioterapii? Zlecili Ci? Pozdrawiam
Damian
hej troche sie nie zgodzę :) guz zostal wycięty w całości...super ale czy tam nie zostaly jakieś komórki guza to tego nikt nie wie...musieliby operowac pod wielkim powiekszeniem co jest awykonalne przy obacnej technice....zastosowanie prpnototerapii pozwala unicestwić te komorki które udalo sie przeoczyc...tak wiec troche prewencyjnie. Wiem jaki jest schemat leczenia w Polsce- przy calkowitym wycieciu tylko kontrola przy wznowie juz włączają radio...warto zgłębić twmtemat at i tez poszukac dobrego onkologa ktory sie specjalizuje w wysciolczakach. Nawet protonoterapia nie jest poznawipna skutków ubocznych ...wiec to trudny temat.
gość
22-02-2022, 08:29:19

komórki nowotworowe o współczynniku tak niskim nie podaja sie tak latwo chemi czy radio czy protonoterapi, wiec nie wiadomo czy jak zostaly to uda sie je zniszczyć wiec temat rzeka;/
gość
22-02-2022, 17:01:14

Gość 2022-02-22 09:29:19
komórki nowotworowe o współczynniku tak niskim nie podaja sie tak latwo chemi czy radio czy protonoterapi, wiec nie wiadomo czy jak zostaly to uda sie je zniszczyć wiec temat rzeka;/
ja mam wrazenie ze leczenie w Polsce polega na czekaniu, moze odrosnie moze nie. W Niemczech badaja genetycznie te guzy i dopiero podejmuja decyzje. Pamietam przypadek Magdy z forum gdzie przy KI ponizej 1 procent odroslo po kilku latach wiec sprawa tego czy stosowac radio nie jest taka latwa.
Wtajemniczona
22-02-2022, 17:39:59

Ja właśnie siedzę jak na szpilkach. Czekam na badanie i później najgorszy tydzień czekania na wyniki.
Paula
gość
22-02-2022, 18:17:30

paulaitomek 2022-02-22 18:39:59
Ja właśnie siedzę jak na szpilkach. Czekam na badanie i później najgorszy tydzień czekania na wyniki.
ja czekam na wynik rezonansu, nie moze sie Pani tak denetwowac bo to niewskazane każdy lekarz tak powie.
gość
22-02-2022, 21:10:59

Gość 2022-02-22 00:22:56
Damian
stałem przed tym samym wyborem, onkolodzy w Gliwicach od razu skierowali mnie na "profilaktyczną" radioterapię. To samo w Krakowie gdy konsultowałem się w sprawie protonów. Neurochirurg natomiast zalecił obserwować. Inny onkolog na prywatnej wizycie powiedział, że nikt mi nie da gwarancji co będzie lepsze i decyzję muszę podjąć sam.
Ostatecznie zaufałem neurochirurgowi i zrezygnowałem z radioterapii. Czy dobrze, pewnie dowiem się dopiero kiedyś. W konsultacjach z onkologami najbardziej odrzuciło mnie to, że nikt tam nawet nie oglądał wyników MRI lub był w stanie powiedzieć coś więcej o wynikach histopatologicznych. Po prostu z automatu decyzja że trzeba naświetlać.
Pozdrawiam, A.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: