Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-04-2021, 21:01:06

Gość 2021-04-02 22:37:01
Hej!Ktoś tu na tym forum zapytał o różnice między wyściółczakiem kręgosłupa a mózgu. Różnice są ogromne i w biologii genetyce i rokowaniach.Guzy kręgosłupa mają dobre prognozy.Guzy mózgu nieco gorsze.Przy okazji zdrowych spokojnych Świąt Wesołego Alleluja!Pozdrawiam Dawid🐣🐣🐣🐣🐣🐣[/CYTAT
Dziękuję za odpowiedź Dawidzie. Niestety u mojego kochanego męża ta gorsza opcja _ mózg. Mam nadzieję, że mimo to ja i dzieci nie stracimy Go zbyt szybko. Zdrowych Świąt. Pozdraeiam .Agnieszka.
gość
06-04-2021, 07:24:02

Witam ponownie!mam pytanie do Was. odebrałam kolejny wynik mojego członka rodziny, tym razem rezonans jamy brzusznej. w opisie jest informacja, że w nerkach jest obszar hypodensyjny prawdopodobnie torbiel w lewej 9 mm w prawej 4 mm. czy może to być przerzut z nerki do rdzenia, gdzie wcześniej opisywałam np. wyściółczak o śr. 3,5 m na poziome Th 12?
Pozdrawiam
Justyna
gość
06-04-2021, 18:06:05

Gość 2021-04-06 09:24:02
Witam ponownie!mam pytanie do Was. odebrałam kolejny wynik mojego członka rodziny, tym razem rezonans jamy brzusznej. w opisie jest informacja, że w nerkach jest obszar hypodensyjny prawdopodobnie torbiel w lewej 9 mm w prawej 4 mm. czy może to być przerzut z nerki do rdzenia, gdzie wcześniej opisywałam np. wyściółczak o śr. 3,5 m na poziome Th 12?
Pozdrawiam
Justyna
wysciółczaki żadko daja przerzuty. Czy badanie było z kontrastem czy nie ??? Tak samo jak rak skory o ktorym Pani pisała nie daja zwykle przerzutów tym bardziej do OUN. Najlepiej wszystkie wyniki pokazać przy konsultacji z neurocholirurgiem. Prosze być dobrej myśli.
gość
06-04-2021, 19:13:25

Gość 2021-04-01 17:15:05
Gość 2021-03-10 20:04:23
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę że każdy przypadek należy traktować indywidualnie i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Proszę jeszcze o info czy mąż stosował jakieś leki czy pomoce medyczne w celu przywrócenia prawidłowości widzenia? Pozdrawiam Iwona
:-
Witam. Mąż nie brał leków poprawiających wzrok ale do tej pory bierze leki na zawroty głowy i nudności. Nie stymulował też wzroku jakoś specjalnie. Na początku miał opaskę na jednym oku aby jakoś funkcjonować. W powrocie do zdrowia chciałam mu pomóc dietą przygotowaną przez specjalistów, ale były problemy z wymiarami i były tygodnie gdy jadł wyłącznie galaretę. Pozdrawiam i proszę napisać czy jest już jakaś poprawa. Agnieszka.
Niestety mąż już jest prawie 4 mce po operacji i dalej ma podwójne widzenie. Też chodzi w opasce bo inaczej się nie da funkcjonować, robi różne ćwiczenia wzrokowe ale dalej nic (może trochę wizualnie oko lewe mniej ucieka). Rozumiem że trzeba czekać? A jeśli chodzi o tą dietę to proszę napisać coś więcej, bo każda wskazówka może być cenna. Pozdrawiam Iwona
gość
07-04-2021, 14:23:15

Ile po operacji mieliście radioterapie ?
gość
07-04-2021, 14:55:58

Gość 2021-04-07 16:23:15
Ile po operacji mieliście radioterapie ?
2 miesiace i 10 dni
gość
07-04-2021, 17:30:30

Tak. Rezonans był w kontraście.A czy częste bóle głowy mogą być przyczyną wysciółczaja w kregoslupie czy można sie spodziewać drugiego guza w głowie?
Justyna
gość
07-04-2021, 18:43:34

Gość 2021-04-06 21:13:25
Gość 2021-04-01 17:15:05
Gość 2021-03-10 20:04:23
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę że każdy przypadek należy traktować indywidualnie i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Proszę jeszcze o info czy mąż stosował jakieś leki czy pomoce medyczne w celu przywrócenia prawidłowości widzenia? Pozdrawiam Iwona
:-
Witam. Mąż nie brał leków poprawiających wzrok ale do tej pory bierze leki na zawroty głowy i nudności. Nie stymulował też wzroku jakoś specjalnie. Na początku miał opaskę na jednym oku aby jakoś funkcjonować. W powrocie do zdrowia chciałam mu pomóc dietą przygotowaną przez specjalistów, ale były problemy z wymiarami i były tygodnie gdy jadł wyłącznie galaretę. Pozdrawiam i proszę napisać czy jest już jakaś poprawa. Agnieszka.
Niestety mąż już jest prawie 4 mce po operacji i dalej ma podwójne widzenie. Też chodzi w opasce bo inaczej się nie da funkcjonować, robi różne ćwiczenia wzrokowe ale dalej nic (może trochę wizualnie oko lewe mniej ucieka). Rozumiem że trzeba czekać? A jeśli chodzi o tą dietę to proszę napisać coś więcej, bo każda wskazówka może być cenna. Pozdrawiam Iwona
Mi pomógł dietetyk Daniel Milewicz. Polecam. Układa dietę dla onkologicznych na podstawie wyników badań.
gość
07-04-2021, 18:44:59

Gość 2021-04-07 19:30:30
Tak. Rezonans był w kontraście.A czy częste bóle głowy mogą być przyczyną wysciółczaja w kregoslupie czy można sie spodziewać drugiego guza w głowie?
Justyna
Jesli był z kontrastem a zmiana sie nie wzmacnia to dlatego w opisie jest że to torbiel. Zmiany nowotworowe zwykle sie wzmacniają po podaniu kontrastu. Jeśi chodzi o ból glowy to jesli nie są to bóle poranne i nie towarzyszą im wymioty to raczej nie ma die czym martwić. Wysciólczaki zwykle nia daja przerzutow.
gość
07-04-2021, 18:56:26

A czy przy tak małym rozmiarze srednuca 3.5 jest szansa na unikniecie operacji ? Niestety do prof. Sagan nie ma szans się dostac.Głownie przyjmuje tylko dzieci.Jego współpravownicy z oddziału tez maja odlegle terminy.Najszybciej udało mi sie zapisać na czerwiec do jego wspólpracownika.wiem, ze rzadkie przypadki konsultuja z profe***m,Pani z rejestracji pytala czy jest złosliwy. Nie potrafilam odpowiedziec na pytanie bo lekarz nic sie nie odezwał.Ale chyba przy tak malej zmianie powinien być łagodny? Przez covid terminy wszedzie odległe.
Justyna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama: