Reklama:

wyściółczak? (3290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
01-04-2021, 10:23:43

Chce wybrać jak najlepiej, lata lecą.... 2 raz wznowa operacja.... myślę że jak wrócę do domu wszystko na "trzezwo" człowiek przemysli. Też bym chciała wyzdrowieć I założyć rodzinę...mieć dzieci.... każdy chce jak najlepiej dla swojego organizmu oraz patrzy też na wiek i przyszłość...
Początkująca
01-04-2021, 10:25:45

Trzymają mnie długo bo to moja 2 operacja. Były spore zrosty , oraz sporą rekonstrukcja. 3 lata temu też tyle mnie trzymali , tylko wtedy konczynami od razu nie ruszalam
gość
01-04-2021, 15:15:05

Gość 2021-03-10 20:04:23
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Widzę że każdy przypadek należy traktować indywidualnie i trzeba się uzbroić w cierpliwość. Proszę jeszcze o info czy mąż stosował jakieś leki czy pomoce medyczne w celu przywrócenia prawidłowości widzenia? Pozdrawiam Iwona
:-
Witam. Mąż nie brał leków poprawiających wzrok ale do tej pory bierze leki na zawroty głowy i nudności. Nie stymulował też wzroku jakoś specjalnie. Na początku miał opaskę na jednym oku aby jakoś funkcjonować. W powrocie do zdrowia chciałam mu pomóc dietą przygotowaną przez specjalistów, ale były problemy z wymiarami i były tygodnie gdy jadł wyłącznie galaretę. Pozdrawiam i proszę napisać czy jest już jakaś poprawa. Agnieszka.
gość
01-04-2021, 15:47:02

Gość 2021-03-21 07:19:48
Hej! Nie orientuję się z kim koresponduję czy ta korespondencja dotyczy wyściółczaka kręgosłupa czy guza mózgu? Cofam się więc do ogólnych informacji z 2015 roku może więcej forumowiczów zainteresuje się tym tematem.Trzeba wpisać w Google "Molecular Classification od Ependyma autor H.Witt K.Pajtler lekarze ze szpitala w Heidelbergu.Szczególnie wymieniam to miasto ponieważ tam specjalizują się w leczeniu wyściółczakow Pozdrawiam Dawid.Jeśli ta publikacja będzie również niezrozumiała to cofniemy się do 2011 roku[/CYTAT
Dawidzie, czy to oznacza, że wysciolczak mózgu a wysciolczak kręgosłupa to dwie inne bajki? Inną biologia guza? Inne rokowania?
gość
02-04-2021, 13:05:07

Witam. Odebrałam wynik rezonansu członka rodziny. Opis; W rdzeniu kręgowym na poziomie TH 12 widoczny jest obszar hiperintensywny w T2 i STIR, ulegający wzmocnieniu pokontrastowemu o średnicy 3,5 mm. Obszar może odpowiadać wyściułczakowi. W tym miejscu rdzeń kręgowy dyskretnie poszerzony. Proszę o jakiś informacje czy to się leczy i w jaki sposób czy jest to zmiana złośliwa.
Pozdrawiam
gość
02-04-2021, 19:24:19

Gość 2021-04-02 15:05:07
Witam. Odebrałam wynik rezonansu członka rodziny. Opis; W rdzeniu kręgowym na poziomie TH 12 widoczny jest obszar hiperintensywny w T2 i STIR, ulegający wzmocnieniu pokontrastowemu o średnicy 3,5 mm. Obszar może odpowiadać wyściułczakowi. W tym miejscu rdzeń kręgowy dyskretnie poszerzony. Proszę o jakiś informacje czy to się leczy i w jaki sposób czy jest to zmiana złośliwa.
Pozdrawiam
Witam tak leczy sie operacyjnie. Po operacji w zależności o wyniku histopatologicznego i tego czy guz został usuniety w calosci czy sub-totalnie wtedy ewentualnie radioterapia. Rokowania są korzystniejsze przy niskim Ki i wieku pacjenta ( lepsze przeżycie w starszym wieku). Teraz najważniejsze to znaleźć dobrego naurochirurga. Na forum padaly zacne nazwiska. Z pozytywów guz jest mały i w niskim odcinku. Po całkowitym wycieciu mozna bardzo długo żyć w zdrowiu. Prosze pytac w razie watpliwości, tu sa fantastyczni ludzie ktorzy chetnie pomoga i wesprą.
gość
02-04-2021, 20:37:01

Hej!Ktoś tu na tym forum zapytał o różnice między wyściółczakiem kręgosłupa a mózgu. Różnice są ogromne i w biologii genetyce i rokowaniach.Guzy kręgosłupa mają dobre prognozy.Guzy mózgu nieco gorsze.Przy okazji zdrowych spokojnych Świąt Wesołego Alleluja!Pozdrawiam Dawid🐣🐣🐣🐣🐣🐣
gość
02-04-2021, 20:40:40

Bardzo Ci dziekujemy Dawid. Ja też życze zdrowych i pogodnych świąt!! Duzo optymizmu w tych niepewnych czasach.
Początkująca
02-04-2021, 21:08:17

Mi się wydaje że nie na to reguły, ja miałam pierwszy wysciolczak stopnia 1 operowana byłam sierpnia 2017 roku i wznowa bardzo szybko się zrobiła już w lipcu 2020 wyszło czarno na białym. I teraz już kolejna operacja na l2/l3 .. wznowy też się mogą tu I tu szybko zrobić. Na chorowanie nie ma reguły I każdy może przejść różnie to samo.
Wesołych świąt ja wciąż leżę na szpitalnym łóżku. Jutro pierwsza uratowania, mam nadzieję
Zdrowia, miłości , szacunku i samych dobrych ludzi na waszych drogach wam życie. I wytrwałości
gość
03-04-2021, 07:20:42

Gość 2021-04-02 15:05:07
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: