Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-04-2021, 07:32:41

Witam ponownie.Dodam jeszcze ze pacjenta wczesniej miała robiony rezonans bez kontrastu w lustopadzie i byla tu inf. Że zmiana hiperintensywna o wym 5x4 mm na th 12 opdpowiadajaca poszerzonemu kanalowi stan stabilny w porownaniu z 2017 r. A na opisie w 2017 r nie było. A tak na narginesie to pacjenta nawet nie wie ze jest chora i w jakim kierunku ma byc leczona . Lekarz nic nie powiedział.Szukam neurochirurga w okolicy szczecina niestety prywatnie terminy na czerwiec. Nie wiem czy nie za późno.NIE wiem nic. Tylko tyle co poczytalam w internecie.Nawet z opisu nie ma prwnosci czy to wyściółczak.Pacjentka w stanue dobrym .65 lat . Energiczna.5 km spacerow to dla niej norma.Od 20 lat leczy się ortopedycznie.Bardziej z powodu biodra.Rezonans wyszedł przypadkiem gdy pojawil sie nowy lekarz ortopeda w przychodni.Niestety jest na dlugim l4 po covidzie1
gość
03-04-2021, 08:13:21

To co Pani/Pan pisze to bardzo pozytywne informacje. Zmiana jest bardzo mała nie daje objawow. Wiek tez dobrze rokuje. Wysciólczak ( o ile to wysciolczak, niestety kazdy z nas miał tylko podwjrzenie wysciolczaka bo nie da sie z cech radiologicznych stwierdzić to z 100% pewnoscią) to guz bardzo wolno rosnacy. W Szczecinie jest najlepszy spacjalista swiatowej slawy prof. Sagan. Do niego prosze sie udać.1
gość
03-04-2021, 13:13:23

Potwierdzam Szczecin bardzo dobry neurochirurg prof. Sagan z terminami do tak dobrych specjalistów zawsze jest problem aczkolwiek wizyta za 2 mc czyli czerwiec to nie jest tragicznie długo. Jeśli jest taka możliwość proponuję zapisać się do dwóch neurochirurg ów na raz po pierwszej wizycie można zawsze odwołać druga aby nie blokować miejsca innym. Ale w dzisiejszych czasach terminy wizyt operacji itp wszystko stoi pod znakiem zapytania więc mogą się odciągać w czasie .
gość
03-04-2021, 14:10:29

Bardzo dziękuję za pomoc. Słyszałam o prof. Sagan ale z tego co wiem to ciężko się do niego dostać. Ale słyszałam, że ma wspaniałych współpracowników tj. dr Jeżewski. Wszyscy razem operują w szpitalu na Unii Lubelskiej. A czy jest to zmiana złośliwa? Czy można zwlekać z operacją? wiem, że to jest nowotwór glejowaty, Przyjaciółki mąż miał glejaka mózgu. Operował go dr Jeżewski. Niestety guz był bardzo złośliwy , szybko rósł. Operacja była przeprowadzona w trybie pilnym, niestety zmarł. Żył kilka miesięcy. Dowiedział się o guzie gdy dostał ataku padaczki i został zabrany do szpitala.
gość
03-04-2021, 17:07:38

Nie mozna porownywać wysciólczaka do glejaka. Wysciolczaki to guzy wolno rosnące, u doroslych czesciej spotykane wysciolczaki I lub II stopnia czyli te łagodniejsze. U dzieci czesciej aplastyczne. Z poprzednich wypowiedzi wynika że guz jest stabilny od 2017 co jest niezwykle wazne i swiadczy o niskiej złosliwosci. Guz jest bardzo maly i nie daje objawow przedmiotowych co rowniez jest batdzo pozytywna informacją. Zeby sie upewnić jak zmienia sie obraz guza nalezy powtrorzyc MRI po 3 miesiacach. Ps myśle że tak jak juz sugerowano mkzna sie umowic z 2 naurochirurgami bo co neurochirurg to opinia. Warto też jednak umowić sie też z prof. Saganem jednak jak on wyda opinie mysle że ona bedzie ostateczna jako ze jest on jednym z najlepszych neurochirurgow i ma najbardziej " wprawne oko".
gość
03-04-2021, 20:05:47

Bardzo dziękuję za pomoc. Uzyskalam tu więcej info niz pacjentka u lekarza.Mam jeszcze pytanie jaki jest stan pacjenta po operacji wózek chodzik ile trwa rehabilitacja.To jest osoba starsza.Kregoslup boli ale kondycja pacjentki naprawde jest wysmienita.Chodzi kilka km dziennie, pracuje w ogrodzie.Czy operacja nie pogorszy stanu zdrowia.Pacjentka czesto poddawana jest rechabilitacji.Kondycja fizyczna lepsza niż u niejednego 40 latka.
gość
04-04-2021, 03:49:06

Wszystko zależy od umiejscowienia guza. Jeśli niema niedowladow przed operacją po raczej też nie powinno być ( na dłuższy czas). Operację prowadzi się na granicy porażenia czyli jeżeli uda się wyciąć całego guza bez naruszenia nerwów to wycina się całego jeśli nie ma takiej możliwości nie operują na siłę zostawiają kawałek.( Ale najbardziej wrośnięte guzy w rdzeń udaje usunąć się w całości. Po operacji na drugi dzień często pacjenci już stają na nogi. Nieraz występuje brak czucia lub delikatne niedowłady które się cofają z czasem. ( U jednego tydz dwa u innych dłużej ) . Nie powinno być tak że pacjent przestanie chodzić bądź ruszać rękami na dłużej niż jakiś okres po operacji. Wiadomo że rechabilitacja jest potrzeba ale lekarze wiedzą co robią i nie uszkadza nerwów.
gość
04-04-2021, 09:15:39

Gość 2021-04-03 22:05:47
Bardzo dziękuję za pomoc. Uzyskalam tu więcej info niz pacjentka u lekarza.Mam jeszcze pytanie jaki jest stan pacjenta po operacji wózek chodzik ile trwa rehabilitacja.To jest osoba starsza.Kregoslup boli ale kondycja pacjentki naprawde jest wysmienita.Chodzi kilka km dziennie, pracuje w ogrodzie.Czy operacja nie pogorszy stanu zdrowia.Pacjentka czesto poddawana jest rechabilitacji.Kondycja fizyczna lepsza niż u niejednego 40 latka.
zawsze operacja na rdzeniu niesie ryzyko jego uszkodzenia ale mamy bardzo dobrych operatorów w Polsce, trzeba wybrać najlepszego. Poniewaz guz jest mały stan pacjentki bardzo dobry mysle że nie beda sie spieszyć z operacją. Jest wiec czas na konsultacje z dobrymi neurocholirurgami. Obecnie przy takiej sytuacji pandemicznej i tak bardzo sie planowane zabiegi odwlakają w czasie. Wiem że na poczatku diagnoza zwala z nóg ale z czasem czlowiek przestawia sie na tryb działania. Prosze pytać i informować o dalszym leczeniu. Przesylam duzo pozytywnych myśli.
gość
04-04-2021, 09:18:46

MagdalenaBk93 2021-04-02 23:08:17
Mi się wydaje że nie na to reguły, ja miałam pierwszy wysciolczak stopnia 1 operowana byłam sierpnia 2017 roku i wznowa bardzo szybko się zrobiła już w lipcu 2020 wyszło czarno na białym. I teraz już kolejna operacja na l2/l3 .. wznowy też się mogą tu I tu szybko zrobić. Na chorowanie nie ma reguły I każdy może przejść różnie to samo.
Wesołych świąt ja wciąż leżę na szpitalnym łóżku. Jutro pierwsza uratowania, mam nadzieję
Zdrowia, miłości , szacunku i samych dobrych ludzi na waszych drogach wa7m życie. I wytrwałości
chcialam zapytać jak tam samopoczucie??? Czy juz siadasz??? Caly czas mysle jak to jest Ci tam cieżko tak wyleżec caly czas po operacji. Mam nadzieje że dzis pozwola ci posiedziec ;)
gość
04-04-2021, 13:37:15

Diagnoza zwaliła mnie z nóg. Strasznie się boję. Ale jeśli średnica 3,5 mm w badaniu z kontrastem w marcu (bez kontrastu 4X5) w listopadzie i na th 12 to dobre rokowania to z tą myślą czuje się trochę lepiej. Ale gdy zobaczyłam wynik strach mnie sparaliżował. Mam nadzieję, że pacjentka nie ma jakiś przerzutów do głowy bo często boli ją głowa. Dodam ,że w czerwcu miała usuwanego raka skóry złośliwego podtawnokomórkowego. Na razie nie ma wznowy.Czy te dwie cechy można ze sobą łączyć? Nawet nie wiem jak jej mam powiedzieć o chorobie. Zapewne dozna szoku po konsultacji z neurochirurgiem.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: