Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-01-2021, 12:08:54

Dziękuje za zainteresowanie i chęć pomocy. niestety nikt nic nie mówił i nie proponował. Może dlatego że do końca nie wiadomo co to jest. Dopiero przy badaniu histopatologicznym na 100% będzie wiadomo a tu nie ma jak zrobić badania i koło się zamyka. Puki nie ma objawów nikt operować nie będzie. Lekarze mówią że dobrze jak guz jest większy w rdzeniu bo go dobrze widać i nie musza gmerać i szukać. Bardzo dziękuje za pomoc i wsparcie.
gość
21-01-2021, 13:02:46

Bd trzymac kciuki i modlić się za Cb( nie wazne czy wierzysz w Boga czy nie) aby doktor Furtak podjął się operacji i wszystko skończyło się dobrze. Nie możemy tracić nadzieji
gość
21-01-2021, 15:14:24

Bardzo dziękuję!! To niezwykle miłe.
gość
21-01-2021, 18:36:22

Gość 2021-01-20 23:48:20
Hej!Nawiązując jeszcze do poprzedniej wiadomości czy proponowano pani radioterapię?Guz jak pani pisze jest trudny do usunięcia i nikt nie chce podjąć się operacji. Jeśli całkowite usunięcie jest niemożliwe to może wchodzi w grę częściowe usunięcie plus radioterapia.Czy neurochirurg proponował takie rozwiązanie? Najkorzystniejsze jest całkowite usunięcie bo daje szansę na długie zycie trzeba dalej szukać.W Polsce przeprowadza się już od dawna operacje z wybudzeniem w trakcie zabiegu.Podczas operacji l ekarz rozmawia z pacjentem i ma większą pewność że nie uszkodzi nerwów itp. Pozdrawiam Dawid
czy takie operacje robi się też na rdzeniu ???
gość
21-01-2021, 18:54:00

Ogólnie z tego co widzę odpowiedź Dawida tyczyła się chyba takiego guza aczkolwiek nie jestem pewien
Początkująca
24-01-2021, 11:39:28

Jestem tu nowa, mam guza okolice rdzenia przedłużonego i kregowego C1 może też się ktoś z tym zmaga coś doradzi..jestem załamana mam dwojke małych dzieciaczków i muszę dla nich walczyć..w badaniu MR wyszło lito torbielowata zmiana trafiłam do dr Kunickiego i nie wiem co dalej...
gość
24-01-2021, 17:51:15

Karkir 2021-01-24 12:39:28
Jestem tu nowa, mam guza okolice rdzenia przedłużonego i kregowego C1 może też się ktoś z tym zmaga coś doradzi..jestem załamana mam dwojke małych dzieciaczków i muszę dla nich. walczyć..w badaniu MR wyszło lito torbielowata zmiana trafiłam do dr Kunickiego i nie wiem co dalej...
ja mam guza w C1 C2 wewnatrz rdzenia. Niesety nikt nie chce się podjąć operacji ze wzgledu na lokalizację i bark objawów neurologicznych. Konsultowałam się z wieloma neurochirurgami...co podejrzewa lekarz??? Jaki rodzaj guza ??czy konsultowałam się Pani z kimś jeszcze?? Chętnie wymienię doświadczenia Pozdrawiam
gość
24-01-2021, 19:01:26

Witam. Jestem po operacji usuniecia guza wewnatrzrdzeniowego (gwiazdziak wlosowatokomorkowy) w odcinku szyjnym C1-C5. Operacje mialem w Lublinie. Operowal mnie ordynator Radoslaw Rola. Przed operacja mialem niedowlad prawej reki i do tej pory z nia mam najwiekszy problem. Chodze sam bez pomocy ale do pelnej sprawnosci jeszcze bardzo duzo pracy w postaci rehabilitacji. Jestem rok po operacji. Gdyby ktos chcial o cos zapytac prosze pisac. Ralph
gość
24-01-2021, 19:40:36

Jak to dobrze że Pani napisała!!!! To bardzo podobne przypadki jak mój (C1 C2) i Pani która pisała powyżej. Mam tyle pytań..... teraz w głowie :) jeśli byłaby Pani tak miła i odpowiedziała bardzo by mi to pomogło.
Proszę powiedzieć jak długo trwały objawy zanim trafiła Pani na operacje. Czy z obrazów MRI było od razu wiadomo że to gwiaździak? czy długo szukała Pan neurochirurga który chciałby się podjąć operacji? Każdy z odwiedzanych neurochirurgów (7) mnie straszy respiratorem i 4 kończynowym paraliżem czy Panią też o takim ryzyku informowali? czy usunęli cały guz? Jaki był duży? czy miała Pani radio ( to I stopień WHO to może nie ma wskazań ?)? Jak wyglądała sytuacja po operacji czy niedowłady były gorsze niż przed operacją? Przepraszam że tak dużo pytań ale jakoś natchnęła mnie Pani nadzieją :) Dziękuję!!!!
gość
24-01-2021, 20:41:21

Karkir 2021-01-24 12:39:28
Jestem tu nowa, mam guza okolice rdzenia przedłużonego i kregowego C1 może też się ktoś z tym zmaga coś doradzi..jestem załamana mam dwojke małych dzieciaczków i muszę dla nich walczyć..w badaniu MR wyszło lito torbielowata zmiana trafiłam do dr Kunickiego i nie wiem co dalej...

Witam proszę się nie załamywać rokowania po operacji guza są bardzo dobre.
Najważniejsze jest znaleźć odpowiedniego neurochirurga który podejmie się operacji. ( Bo to ona daje najlepsze rokowania)
Światowej klasy neurochirurdzy to doktor Furtak i Harat z Bydgoszczy niestety do nich na wizyty czeka się dość długo.
Pod postem umieszczę jeszcze kilku bardzo dobrych neurochirurgów z którymi warto się konsultować .
Proponuję jednocześnie umówić się na wizyty do kilku bo nie każdy neurochirurg decyduje się na operację. A do każdego z nich trzeba czekać na wizytę dość długo.
A czym lepszy stan przed operacyjny tym szybciej wraca sie do zdrowia po;)
Więc czas jest wazny. Ale spokojnie proszę nie przestraszyć się terminów wizyt za 1czy2 a nawet 3 miesiące tak każdy czeka ;/
Jeśli ma pani jakieś pytania proszę pytać jest tu wiele osób ktorzy chętnie pomogą i wesprą w trudnych chwilach ;)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: