Reklama:

wyściółczak? (3291)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-01-2021, 20:57:18

Zaostrzono w Irlandii restrykcje do 5 marca, z obawy przed angielska odmiana wirusa .
gość
27-01-2021, 06:48:41

A jak ty się czujesz ?
Początkująca
27-01-2021, 08:02:33

A czy w wykonanym przez Was MR było odrazu stwierdzenie że to wysciolczak ? Mój opis to lito torbielowata zmiana ogniskowa okolicy rdzenia przedłużonego... już wariuje..nie wiem co myślec nie mam mocnych objawów jedynie zawroty głowy lekkie utraty równowagi i to sporadycznie...operacje mam mieć pod okiem dr Kunickiego z Instytutu Onkologii w Warszawie ale tak strasznie się boje powikłań po...mam w domu niemowlaka i 4latka i tak bardzo się boje ze nie wstanę na nogi
...
gość
27-01-2021, 08:17:19

No u mnie nie wiadomo do końca co to jest. U mnie Neurochirurdzy stawiali różne hipotezy, ale ostatecznie mówili że będzie wiadomo po badaniu histopatologicznym jak wytną. U Pana Rafała stawiali na wyściółczaka było zupełnie coś innego.... U mnie nie chcą wycinać ze względu na skąpe objawy..... Czy już ma Pani wyznaczony termin operacji? co ma Pani w opisie MRI we wnioskach... tam zazwyczaj jest podanych "kilka" propozycji co radiolog widzi i jakie rozpoznanie.
gość
27-01-2021, 08:50:55

To podobnie właśnie jak u mnie, nie wiadomo co to jest lekarz wymieniał tego masę co to może być..w opisie MR mam tylko dodane że konsultacja z neurochirurgiem i tyle.. operacji jeszcze terminu dokładnego nie mam narazie miałam didatkowo badanie MEP aby ułatwiło podjęcie decyzji jak się zabrać za resekcje guza i co dalej... i czekam na decyzję cała w nerwach
gość
27-01-2021, 09:07:00

a duży ten guz u Pani? czy wzmacnia się po kontraście. Jaki jest w obrazach T1 T2? dziwie się że mamy podobne sytuacje ja mam w C1 C2 i mój ma 13 mm i na razie puki objawów nie ma to nie chcą ryzykować, niezależnie co to jest ...konsultowałam się z 6 neurochirurgami a Pani tylko z jednym? No niestety z tymi guzami rdzenia może być tak że na drugi dzień może pani wstać i chodzić a czasem potrzeba żmudnej rehabilitacji. Sama mam małe dziecko i wiem co Pani przezywa. Postęp w chirurgii jest ogromny to co było 10 lat temu to jest zupełnie co innego niż teraz... dużo zależy od wiedzy i doświadczenia neurochirurga.
gość
27-01-2021, 09:26:38

Po kontraście wzmacnia się, wielkość to 12mm. Lekarz powiedział że nieleczone jest niebezpieczne więc obserwacja jest niewskazana ale trzeba podejść do tego bez pośpiechu na spokojnie. Dlatego też czytając wiadomości ze Państwo czekają mam mętlik w głowie. Jestem pod opieką dr Kunickiego Mandata Koziara którzy pracują w jednym obiekcie i dodatkowo neurolog profesor Rola. Więc nie wiem czy jest sens biegać po innych lekarzach w sytuacji jaka dzieje się teraz gdzie dodatkowo mam 8miesieczne dziecko w domu..czytałam że są to naprawdę super specjaliści w swoim fachu..cały czas walczę z myślami czy podejmować się zabiegu
gość
27-01-2021, 09:34:20

Gość 2021-01-27 10:26:38
Po kontraście wzmacnia się, wielkość to 12mm. Lekarz powiedział że nieleczone jest niebezpieczne więc obserwacja jest niewskazana ale trzeba podejść do tego bez pośpiechu na spokojnie. Dlatego też czytając wiadomości ze Państwo czekają mam mętlik w głowie. Jestem pod opieką dr Kunickiego Mandata Koziara którzy pracują w jednym obiekcie i dodatkowo neurolog profesor Rola. Więc nie wiem czy jest sens biegać po innych lekarzach w sytuacji jaka dzieje się teraz gdzie dodatkowo mam 8miesieczne dziecko w domu..czytałam że są to naprawdę super specjaliści w swoim fachu..cały czas walczę z myślami czy podejmować się zabiegu
Kladac sie na stol, zostawilam 3 letnia córkę w domu, u mnie czesc lekarzy tez chciala zostawic guza i obserowac twierdzac, ze operacja uszkodzi mi nerwy. Dwoch podjelo sie operacji i ciesze sie, ze podjelam taka decyzje. Guz okazal sie II stopnia zlosliwosci wiec czeka mnie radioterapia, udalo mi sie dostac na protony. U mnie bylo wiadomo, ze to wysciolczak, byl w odcinku C4.
gość
27-01-2021, 09:40:47

Gość 2021-01-27 10:34:20
Kladac sie na stol, zostawilam 3 letnia córkę w domu, u mnie czesc lekarzy tez chciala zostawic guza i obserowac twierdzac, ze operacja uszkodzi mi nerwy. Dwoch podjelo sie operacji i ciesze sie, ze podjelam taka decyzje. Guz okazal sie II stopnia zlosliwosci wiec czeka mnie radioterapia, udalo mi sie dostac na protony. U mnie bylo wiadomo, ze to wysciolczak, byl w odcinku C4.
Jak Pani czuła się po zabiegu? I gdzie była Pani operowana jeśli można wiedzieć?
gość
27-01-2021, 09:45:37

Gość 2021-01-27 10:40:47
Gość 2021-01-27 10:34:20
Jak Pani czuła się po zabiegu? I gdzie była Pani operowana jeśli można wiedzieć?
Bardzo dobrze, operacja zakoczyla sie po 22, nastepnego dnia juz chodzilam. Mam slabsze czucie od pasa w dol, ale widze, ze z ubiegiem czasu jest lepiej, nadzieje ze sie cofnie. Doktor Rafal Gorski mnie operowal w Grodzisku Mazowieckim.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: