Reklama:

WIELOOGNISKOWA NEUROPATIA RUCHOWA Z BLOKIEM PRZEWODZENIA (317)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-06-2020, 10:02:23

Witaj bardzo prosze o kontakt Hana z woj swietokrzyskiego moj nr tel 607-535-487 Pozdrawiam Hana
gość
02-08-2020, 16:26:39

witam
U mnie stwierdzono w marcu 2020roku MMN, jestem po 2 wlewach leku KIOVIG. Mam duże ubytki mięśniowe w związku z tym mam pytanie w jaki sposób mogę je zregenerować?
Pozdrawiam Rafał
gość
23-08-2020, 08:33:24

Treść zablokowana przez moderatora

gość
16-10-2020, 12:49:37

Do Gość z 02-08-2020, 18:26:39 Nie wiem czy nie będzie "Treść zablokowana przez moderatora" jak w poście z 15-05-2019 21:24:30 (🤔 co tam było zbereźnego? 🤔), ale zaryzykuję. >DO CZASU POMYSŁU Z BIAŁKAMI BYŁA TYLKO REHABILITACJA<🙂. Kilka dni po podaniu białek (np. Koivig) następuje odzyskanie "komunikacji" z mięśniami. Jeżeli mięśnie jeszcze całkiem nie zanikły to tylko ćwiczenia 2-3 razy dziennie w domu i fizykoterapia w poradni.. Dokładnie co ,jakie, ich zakres i ilość powtórzeń jest uzależnione od aktualnego stanu.Proponuję poprosić o pomoc rehabilitanta/tkę z oddziału neurologii gdzie podają białka. Z reguły są to ludzie normalni (ja innych nie spotkałem ale słyszałem) i pomogą. Do tego nie trzeba hali, super stroju, specjalistycznego sprzętu. I jedna zasada: nie ma "nie dziś, jutro, jakim zmęczony, mam kaca" itd. Wlewy dają powera reszta to twoja praca. Pozdrówka. 👍
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
08-11-2020, 19:14:30

Siemanko wszystkim. Dorzuce również tutaj swoja cegiełkę. Mam 24 lata. Kilka miesiecy temu opadła mi prawa stopa, a 3 tygodnie pozniej stracilem sile w barku. Nie moglwm wykonac ruchu odwodzacego więc nawet nalanie troche plynu do naczyn z 2 litrowej butelki stalo sie dla mnie problemem. Wstawilem sie do szpitala i zrobiono mi badanie EMG. Wykonano punkcje ledzwiowa, oraz rezonans magnetyczny. Diagnoza MMN CB. Pierwszy raz podano mi immunoglobuliny w ilosci 2 g na kilogram ciala. Immunoglobuliny PRIVIGEN. Nastepnym razem byla to dawka 1g na kg ciala, a miesiac temu juz niecale 0,7g na kilogram. Prawa stopa po elektrostymulacjach i cwiczeniach w domu zaczela sie ruszać w gore. Wczesniej nie moglem wykonac w ogole ruchu w gore. W barku sila rowniez wrocila. Przedtem nie moglem wykonac nawet jednej pompki, a teraz nie robi mi to zadnego problemu. Pozdrawiam Paweł
gość
09-11-2020, 17:27:50

Gość 2020-11-08 20:14:30
Siemanko wszystkim. Dorzuce również tutaj swoja cegiełkę. Mam 24 lata. Kilka miesiecy temu opadła mi prawa stopa, a 3 tygodnie pozniej stracilem sile w barku. Nie moglwm wykonac ruchu odwodzacego więc nawet nalanie troche plynu do naczyn z 2 litrowej butelki stalo sie dla mnie problemem. Wstawilem sie do szpitala i zrobiono mi badanie EMG. Wykonano punkcje ledzwiowa, oraz rezonans magnetyczny. Diagnoza MMN CB. Pierwszy raz podano mi immunoglobuliny w ilosci 2 g na kilogram ciala. Immunoglobuliny PRIVIGEN. Nastepnym razem byla to dawka 1g na kg ciala, a miesiac temu juz niecale 0,7g na kilogram. Prawa stopa po elektrostymulacjach i cwiczeniach w domu zaczela sie ruszać w gore. Wczesniej nie moglem wykonac w ogole ruchu w gore. W barku sila rowniez wrocila. Przedtem nie moglem wykonac nawet jednej pompki, a teraz nie robi mi to zadnego problemu. Pozdrawiam Paweł
MMN-CB atakuje również mięśnie ksobne (proksymalne)?
gość
18-11-2020, 01:07:00

Gość 2020-11-09 18:27:50
Gość 2020-11-08 20:14:30
MMN-CB atakuje również mięśnie ksobne (proksymalne)?
nie rozumiem
gość
18-11-2020, 08:04:30

Treść zablokowana przez moderatora

gość
19-11-2020, 00:37:04

Nie wiem czy o to chodzi ale ja nie mailem problemu ze zgieciem reki w bicepsie, a nie moglem podniesc czegos tak jakbym chcial wykonac cwiczenien na bok barku
gość
20-11-2020, 16:30:47

"Gość przedwczoraj, 09:04:30
Treść zablokowana przez moderatora"
Ciekawe czy ten post przejdzie.
Widzę że podawanie linków do konkretnych informacji i wiedzy na temat MMN-CB jest źle widziane przez moderatorów "ForumNeurologiczne.pl. Natomiast posty z ukrytymi reklamami płatnych ośrodków rehabilitacyjnych są OK.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Tętniak tętnicy podstawnej
Witam jestem tu nowa. Z uwagi na chore zatoki lekarz laryngolog wysłał mnie na rezonans głowy z kontrastem. W opisie naczyniak w 3 komorze. Pojechałam do profesora do Krakowa który po obejrzeniu płytki stwierdził że to nie naczyniak a tętniak. Skierował mnie na dodatkowe badania żeby bliżej przyjrzeć się temu tworowi. Najbardziej niepokoi mnie że tętniak jeśli to tętniak jest na tętnicy podstawnej. Na forum poczytałam że raczej nie operuje się czy ebolizuje tętniaków w tym miejscu bo ryzyko za duże. Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją? Czy ktoś miał tętniaka w takiej lokalizacji. Proszę o odpowiedź. Muszę podjąć decyzję co dalej choć pan profesor wspomniał o embolizacji. Dziękuję i pozdrawiam KG
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
Reklama:
Reklama:
Reklama: