Reklama:

UTRATA MOWY po udarze mózgu (89)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
30-11-2008, 22:26:00

Zaczynam ćwiczenia od samogłosek - o, a, u - to te przy wymowie których usta otwieramy szeroko oraz i, e, kiedy usta mają kształt uśmiechu. Początkowo ważne jest by wymawiać głośno głoski, demonstrując równocześnie układ warg. Mój pacjent poczatkowo nasladował tylko ruchy warg, a dopiero później wydobył z siebie dźwięk. Ja pomagam sobie również masując wargi i delikatnie pomagając w ich ułożeniu.
Pilnujcie, by pacjenta sadzać jeśli tylko to możliwe, aby krtań pracowała jak najefektywniej.
Chętnie służę pomocą, mimo, że sama czasem popadam w zniechęcenie, bo wiedza ksiażkowa oraz z uczelni okazuje się często nie wsytarczać. Cierpliwość i zdrowy rozsądek oraz pilna obserwacja chorego jest często połową sukcesu.
Życzę dużo cierpliwości i zdrowia!
gość
12-02-2009, 22:34:00

Witam! A kiedy już sa samogłoski to przerobic wszystkie spółgłoski, a następnie przejść do wyrazów? Czy wyrazy w trakcie stosować?
gość
17-06-2009, 19:24:00

mój tato po wylewie nie mowi praktycznie nic, uslyszalam wlasnie w filmie,ze czlowiek po wylewie ma syntezator mowy.siedzi w swoim fotelu i moze porozumiewac sie glosem z innymi. czy takie przedmioty istnieja naprawde?
gość
01-02-2010, 20:20:58

Gość 2009-02-12 23:34:00 Witam! A kiedy już sa samogłoski to przerobic wszystkie spółgłoski, a następnie przejść do wyrazów? Czy wyrazy w trakcie stosować?

Witam,
Reedukacja zależy od rodzaju afazji. Polecam książkę pod red. M. Nowakowskiej, Rehabilitacja chorych z afazją. Także materiał obrazkowo- wyrazowy H. Rodak, Od obrazka do słowa- można to kupic w księgarniach internetowych. Nauka pojedyńczych głosek nie ma sensu.
Logopeda w trakcie specjalizacji z neurologopedii
gość
19-02-2010, 07:44:56

jestem dwa lata po udarze. wszystko wróciło do normy mowie chodze. nie pamietam kiedy wrociła mowa ale dosc szybko be problemów
rehabilitacja pomogła odzyskac sprawnosc!!!
najwazniejsze nie poddawac sie cwiczyc
z udaru sie wychodzi:D
Początkująca
28-02-2010, 20:00:20

Witam, moja mama jest trzy miesiące po rozległym udarze niedokrwiennym lewej półkuli . Obecnie jest pod opieką logopedy. Chciałabym spytać, czy metody leczenia logopedy różnią się od terapii neurologopedycznej.
gość
21-03-2010, 19:26:00

witam .moja mama 4 miesiace jest poudarze mózgu bezwład strony prawej i utraty mowy ma dziennie rehabilitacje ale mam problem gdzie się udac zeby cwiczyc mowe
gość
21-03-2010, 19:26:39

witam .moja mama 4 miesiace jest poudarze mózgu bezwład strony prawej i utraty mowy ma dziennie rehabilitacje ale mam problem gdzie się udac zeby cwiczyc mowe
gość
06-05-2010, 08:59:06

Witam serdecznie oczywiście do logopedy. na kasę chorych bądź prywatnie, jeśli się dużo ćwiczy to są widoczne efekty ale terapia musi być dostosowana do indywidualnego pacjenta. pozdrawiam życze powodzenia
gość
21-05-2010, 09:38:44

Zgadzam się z wcześniejszym wpisem o metodach rehabilitacji mowy - nie ćwiczymy głosek! rozmawiamy z pacjentem z afazją, jest wiele metod, które stosuje się w zależności od rodzaju afazji, dlatego tak ważny jest kontakt ze specjalistą! Ćwicząc głoski w oderwaniu od znaczenia można nawet zaszkodzić. (głoski można ćwiczyć w dysartrii, a nie afazji)
neurologopeda

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: