Reklama:

UTRATA MOWY po udarze mózgu (89)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-11-2014, 15:29:51

A bliższe informacje. Jakie miasto, jakie koszty, czy na NFZ?. Jakieś rekomendacje?.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Początkujący
05-11-2014, 21:30:48

Turnusy logopedyczne "Pierwsze Słowo" prowadzimy w Książenicach k. Grodziska Maz - 30 km od W-wy. Terapia trwa 5 dni. Dla osoby dorosłej dobierzemy indywidualny program zawierający stymulację mowy poprzez układanie ust rękami terapeuty do konkretnych słów połączone z nauką pracy głosem i oddechem, masaże logopedyczne wewnątrz jamy ustnej, praca z językiem - masaże, mobilizacje, ćwiczenia oporowe, ćwiczenia logopedyczne m. okrężnego ust. NFZ ani PFRON nie daje nam ani złotówki, bo na turnusie musiałoby być 20 osób jednocześnie (ustawa). Rekomendacje? Opinie rodziców na naszej stronie pierwszeslowo.pl i opinie na forach.
Proponuję rozmowę telefoniczną na numer ze strony, ,żeby ustalić indywidualne warunki. Tak jak wspominałem - pracujemy na co dzień z dziećmi, z dorosłymi dopiero chcemy zacząć. Zaznaczam, że nasz obiekt ma bariery architektoniczne (schody na piętro), zanim się podejmiemy terapii, musimy porozmawiać o stanie pacjenta, czy damy radę pomóc. Pozdrawiam.
www.pierwszeslowo.pl - turnusy logopedyczne
gość
23-11-2014, 11:00:35

Wypowiedź a propos dyzartrii: trzeba ćwiczyć by być zrozumiałym dla otoczenia , ale można zrezygnować z pracy, gdzie prawidłowa wymowa ma rolę decydującą.
gość
18-01-2015, 19:38:27

Drodzy państwo,
Poszukuje wskazówek na temat pomocy osoby z afazja. Moja mama 2 tyg temu miała udar i w jego wyńiku afazje, tylko i az. Jest jeszcze w szpitalu i tam ma zajecia z neurologopeda. Ja tez chciałabym jej pomoc i do tej pory ćwiczyłam z mama na materiałach od pani logopedy ale widzę ze mamie sie znudziły i ja denerwują.czy sa jakies fiszki albo czy moge sama zrobić jakies materiały? Piszecie tu ze głoski nie, wiec co? Proste słowa z obrazkami?
gość
19-01-2015, 16:43:02

Już w szpitalu pani logopeda poza powtarzaniem wyrazów i tablicami kazała czytać na głos, krótkie / z czasem coraz dłuższe/ artykuły z gazety. Początkowo się burzyłem bo wychodziły cyrki. Z czasem było coraz lepiej. To działało.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
10-11-2015, 21:49:53

Moja mama jest już trzy lata po udarze na początek powiem tak im szybciej rozpoznany udar i wdrożone leczenie lekami trombolitycznymi tym pacjent ma większe szanse wyjść z tego bez szwanku te leki powinny być podane w mniej niż cztery godziny po incydencie udarowym. Po mojej mamie nie widać w najmniejszym stopniu że miała udar. Dzięki temu że byłam świadoma jak mamie pomóc skończyło się to dobrze. Ale musiałam zrobić w szpitalu piekielną awanturę. Inaczej potraktowano by moją mamę po prostu olewająco. Lekarze korzystają z niewiedzy rodzin i to jest po prostu karygodne. Moja rada pilnujcie swoich bliskich i nie dawajcie się zbyć
gość
19-04-2017, 13:22:19

Ja bym radziła się zgłosić z tym problemem do Sensorium. Mi bardzo pomogli. Realizują jako jedni z nielicznych w Polsce na tym poziomie specjalizacji metodą Tomatisa, chodzi o pewnego rodzaju słuchową stymulację. Na stronie tomatis.warszawa.pl jest cała metoda dość przejrzyście rozpisana. Duża skuteczność w moim przypadku dała taka terapia jeśli chodzi o mój stricte zawodowy, ale też prywatny rozwój.
gość
13-07-2017, 10:05:43

Dzień dobry mam pytanie moja ciocia jest krótko po udarze jak ja mam z nią ćwiczyć w domu mowę tak jest wszystko sprawne tylko nie może się wysłowić Ja mieszkam w Niemczech i nie ma tutaj polskiego logopedy i dlatego chciałbym ćwiczyć z ciocią w domu jakie są metody
gość
18-07-2017, 07:49:44

Udar mózgu to bardzo popularna przyczyna niepełnosprawności u ludzi po 40 roku życia. Najważniejsza ochrona to optymalizacja ciśnienia krwi. Tej metody profilaktycznej nic nie pobije. Większość ludzi ma podwyższone ciśnienie – stres, papierosy, za duży wysiłek, odwodnienie. Mnóstwo rzeczy na to wpływa, no i uwarunkowania genetyczne. Na studiach mieliśmy panel edukacyjny stop udarowi mózgu i temat daje mocno do myślenia. Ogólnie można powiedzieć, że uregulowane ciśnienie to oznaka dobrego zdrowia. Przy 120/80 masz ryzyko udaru bardzo mocno zminimalizowane. Każdy lekarz o tym powie. W rodzinie używamy ciśnieniomierza Sanity. Może komuś się przyda namiar. O tyle dobra rzecz, że pomiar nie powoduje żadnego dyskomfortu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: