Reklama:

Udar pnia mózgu (99)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-08-2012, 18:38:54

smieje sie ze wszystkiego ,jest nieporadny, jak sie mowi do niego to , potwierdzi a pozniej jak pytam o czym mowilam to pyta a o czym ,
02-09-2012, 18:05:13

Troche czytalem o mentamove.Bede niezmiernie wdzieczny za zapoznanie ssie z moim postem pt.Mentamove i wyjasnienie moich watpliwosci
raf33
gość
29-10-2012, 17:43:17

WITAM ,CZY TO PRZYPADEK JA 13.01.2011 MIALAM UDAR PNIA MOZGU I MIALAM WTEDY 44 LATA
gość
03-04-2013, 12:13:54

witam moja mama 12 dni temu miala udar z krwiakiem na pniu mozgu ktory pekł i krew rozlała sie lekarze nie dawali jej szans ma sparalizowana cala lewa strone wczoraj walczyla z respiratorem i ja odpieli oddycha sama otwiera oczy sciska prawa reka reaguje na to co ja poprosze czasami placze lekarze chca jej zalozyc rurke do krtani by jej sie lepiej oddychalo choc twierdza ze jej stan sie nie zmienia ja sadze inaczej bo co dzien cos nowego sie dzieje jakie sa szanse by wyszla z tego co dalej prosze o pomoc jestem z krakowa dokladniej z nowej huty potrzebuje waszej pomocy moj numer 518 191 694 jesli ktos mial taki przypadek lub przeszedl sam przez takie cos to bardzo prosze o kontakt. Sylwia
gość
07-06-2013, 08:34:14

hej!
mój narzeczony miał udar. inny rodzaj, ale tez wychodziliśmy z krytycznego stanu. pisz na: siwek.krzysztof@o2.pl
wiecej o nas: www.krzysztofsiwek.pl
gdyby coś - pisz śmiało!
gość
13-06-2013, 18:18:27

CZESC
Ja mam teraz 18 lat. I juz 1,5roku walcze z tym przekletym udarem. Niby jestem mLod to powinnam szybko wracac a tu guzik. na poczatku miałam duzo samo-zaparcia ,ale jak juz nic sie nie zmienia to mi sie nie chce. I czuje ze jest gorzej, nie wiem jak to będzie. Najlpsze lata i boje sie ze tak juz do konca ..
13-06-2013, 19:39:11

Mialem 11 lat temu rozlegly wylew krwi z naczyniaka w pniu mozgu,Mam po tym troche deficytow, ale generalnie zyje, widze i chodze, na przekor opiniom niektorych konowalow.
Najwazniejszy jest optymizm, wsparcie rodziny i wiara w lepsze jutro.Pozdrawiam''udarowcow"
gość
02-10-2013, 16:55:55

Witam.
4 dni temu moja Mama , młoda kobieta (43l.) skarżyła się od rana na bóle głowy . Kiedy była w pracy pojawiły się wymioty i sztywność karku. W momencie kiedy straciła przytomność wezwano karetkę. Diagnoza lekarzy nie jest jednoznaczna, ponieważ jedni twierdzą , że było to pęknięcie tętniaka a inni, że był to udar . W każdym razie wszyscy są zgodni co do tego, że nastąpiło uszkodzenie (wyciek do) pnia mózgowego . Lekarze zrobili dwie próby , podczas których sprawdzali czy u Mamy występują reakcje z pnia mózgu, powiedzieli że jeśli podczas tych dwóch prób nie nastąpi żadna reakcja odłączą ją od respiratora, ponieważ będzie to oznaczać śmierć mózgu. Przy pierwszej próbie u Mamy wystąpiły odruchy kaszlowe i poruszenie brwiami . Następnie dokonano badania przepływu krwi w mózgu, które wskazało na to, że krew przez mózg przepływa .
Te w miarę pozytywne wyniki badania doprowadziły do tego , że zostało wdrożone leczenie farmakologiczne i o żadnym odłączaniu nie mogło być już mowy. U mamy pojawiła się gorączka, która została zbita poprzez mokre okłady itp. Lekarze robią systematyczne tomografy, i próby reakcji ruchowych jednak obrzęk mózgu jest w tej chwili na tyle duży, że nie mają żadnych informacji o poprawie stanu zdrowia. Mało tego , twierdzą że Mama nie ma szans na przeżycie , a jeśli już ma jakiekolwiek to nigdy nie będzie sprawną Kobietą .
Proszę o opinię ludzi, którzy znają podobne przypadki , podobno medycyna lubi się mylić a ludzie z takich stanów wychodzili już obronną ręką. Mam nadzieję, że ktoś ma dla mnie jakiekolwiek pozytywne informacje.
gość
22-07-2016, 16:13:53

witam. Moja mama(46lat) leży w śpiączce farmakologicznej...zaczeło się od niewinnych zawrotów głowy, mdłości i wymiotów tak jaki bólu głowy. Z dnia na dzień było gorzej lek.stwierdził że to od kręgu szyjnego i kazał nosić kołnierz. Skończyło się na szpitalu i oddziale udarowym..po dwóch dniach stan mamy się pogorszył, wywieziono ją na intensywna terapie.. w nocy staneła i była reanimowana. Z rezonansu wyszło że mama miała udar pnia mózgu z krwawieniem.. do tego między pniem mózgu a móżdżkiem znajduje się prawdopodobnie skrzep o średnicy 1 cm obrośnięty tkanką martwiczą.. organizm cały czas walczy. Dr.powiedział że to bardzo poważne uszkodzenie i stan mamy jest bardzo bardzo poważny... i jest to bardzo długi proces niczym mame zaczną wybudzać. Prosze powiedzcie mi jak to może wygładać jak mama się obudzi. Wiem że będzie sparaliżowana ale czy jest możliwość że będzie nas chociaż poznawała? Jesteśmy zrozpaczeni i modlimy się by mama dała radę się wybudzić i serce jej to wytrzymało..
gość
06-11-2016, 20:38:10

Witam,
mój tata miał udar niedokrwienny pnia mózgu. Pierwsze dni po udarze był całkowicie sparaliżowany, nie mówił, był karmiony przez sondę, w pampersie i z cewnikiem. Dodatkowo dostał grzybicy płuc i miał wysoką temperaturę. W szpitalu był trzy miesiące, po jakimś miesiącu przenieśli go z OIOMu na normalną salę na oddziale neurologicznym. W szpitalu trochę go rehabilitowali i jakoś po 2 miesiącach zaczął już powoli wstawać i ruszać rękami, z mową nadal były spore problemy. Tata ma dysfazję, a nie afazję więc wszystko rozumiał tylko miał paraliż aparatu mowy. Po trzech miesiącach przenieśli go do środka rehabilitacyjnego gdzie był kolejne trzy miesiące. W przyszłym tygodniu tata wychodzi do domu. Sam chodzi z chodzikiem, sam je, ręce ma całkowicie sprawne. Mowa znacznie się poprawiła dzięki logopedzie, można się bez problemu z nim porozumieć. Lekarze na początku nie dawali żadnych szans i stwierdzili, że tata będzie już tylko leżał, chcieli założyć PEG wieć na prawdę nie można się poddawać i trzeba wierzyć, że może być lepiej, najważniejsza jest rehabilitacja. U taty teraz najbardziej przeszkadzają mu zawroty głowy i problemy z równowagą, Udar uszkodził nerwy powiązane z widzeniem i tata widzi podwójnie co utrudnia mu rehabilitacje. Cy ktoś się z tym zetkną, można na to jakoś poradzić bo cała reszta wygląda dość dobrze, ale te problemy z widzeniem bardzo przeszkadzają?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: