Reklama:

Udar pnia mózgu (99)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-03-2007, 11:37:00

Witam,
mój brat, lat 26 , 2 miesiące temu dostał udaru pnia mózgu i móżdżku. W tej chwili jest na rehabilitacji. Ma porażenie czterokończynowe, jeszcze 3 tygodnie temu lekarze mówili,że taki pozostanie, lecz na dzień dzisiejszy rusza ramionami, głową, zaczął lekko ruszać lewą nogą i ręką, jest 100% świadomy. Ma założoną tracheotomię i sondę do karmienia - ale od dwóch tygodni je samodzielnie ( sonda w tej chwili służy do uzupełniania płynów).
Bardzo chciałabym aby wyzdrowiał.
Być może ktoś z Was wie coś na temat tej choroby...??
Pozdrawiam
Asia
gość
30-10-2007, 11:45:00

czesc, czytalem twego posta, ja tez mialem ten cholerny udar pnia, ledwo zem sie wykaraskal jako tako, teraz mam niedowlad lewej strony i porazenie prawej, obawiam sie ze z twoim bratem jest marnie, tez mialem sonde do picia, rurke do udraziania oddechu, dopiero teraz jem jako tako jak czlowiek, pije powoli ze szklanki, ale mam klopotow multum innych, to typowe dla nastepstw udaru pnia, twoj brat zapewne tak samo bedzie mial w rehabiitacji klopot z miesniami prostownikami, napisalbym ci wiecej ja to bedzie, ale nie bardzo lubie roztrzasywac sprawy publicznie, wiec moze skontaktujemy sie mailem, bedzie wiecej mozna napisac, bo tu miejsca nie za wiele na to szczegolowo.
pozdrawiam goraco szanowna pania! all be right!
wsem
gość
30-10-2007, 14:48:00

Jasne, chętnie się dowiem więcej o Twojej historii. Podaje maila: joaska_14@interia.pl.
W mailu opiszę Ci bliżej co było a co jest
gość
04-02-2009, 15:01:00

mam 38 lat w kwietniu bedzie rok od udaru pnia mózgu...bede wdzieczna za kontakt meilowy z osobami które to przechodza..lub ich bliskimi..weraj36@wp.pl
Początkująca
30-03-2009, 11:40:00

Witajcie,
Proszę wszystkich ludzi o dobrym sercu o informacje dot. skutecznych metod rehabilitacji po udarze pnia mózgu. Moja nigdy nie chorujaca mama (61 l.) podobnie jak wcześniej piszacy przechodzi przez wszystkie etapy następstw udaru. Cztery miesiące walki, nadzieji i... CO DALEJ!!! Zastanawiam się czy metoda PNF jest skuteczna, może macie doświadczenia z innymi metodami rehabilitacji. Po dwóch miesiącach - 2 godz. ćwiczeń dziennie metodą PNF jest trochę uruchomiona lewa strona i głowa. Jest to bardzo kosztowna rehabilitacja, co prawda w szpitalu robią co mogą, ale jest za mało personelu i musze opłacać rehabilitację z zewnątrz. Może należy zastosować jakić "mix". Przed nami Szpital w REPTACH i co dalej. Poradźcie jak planować życie dalej mojej mamy i naszej całej rodziny.
Z góry wielkie dzięki za wszelkie rady !!!!!!!!!!
izany
gość
30-03-2009, 19:52:00

Spróbuj po reptach jechać do Bydgoszczy.
Mam kontakt z tym chłopakiem z pierwszego postu. Zaczyna wstawać przy barierkach i poruszać się przy balkoniku. Jeżdzi na wózku i ma problemy z mówieniem ale pisać może wszystko, wiara czyni cuda
Początkująca
01-04-2009, 20:32:00

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam obawy czy pacjentka z woj. śląskiego ma szanse na rehabilitacje w Bydgoszczy. Poza tym ordynator oddzialu na którym lezy mama wypełnia kazde zaswiadczenie czy wniosek ok. 3 tygodni. Mam juz dośc tej ignorancji i łaski. Ostatnio stwierdził, że może wypisac tylko jedno skierowanie do Rept, na więcej skierowań nie zezwala NFZ. MASAKRA!!! Dużo by pisac. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam!
izany
gość
02-04-2009, 10:47:00

Witam serdecznie,
moja mama (54 lata) miała 9 dni temu udar móżdżku i pnia mózgu. Lekarze mówią, że rozległy. Mama widzi - choć podwójnie, ma paraliż lewej strony i niedowład prawej. Ale obie nogi zgina w kolanie (także lewą - porażoną). Lewej ręki ściska tylko dłoń. Mówi bardzo niewyraźnie. Martwię się, bo mija 9 dni, a nie ma żadnej poprawy... Ciągle dostaje leki i kroplówki, coś się dzieje z drogami moczowymi, nie wiem, może od cewnika... W dodatku, prawa ręka słabnie. Proszę o wymianę doświadczeń, nie wiem, co myśleć, co robić... Jak długo schodzi obrzęk mózgu? Dlaczego lekarze nie pozwalają mamie siadać i w ogóle podnosić głowy i jak długo to może potrwać? Będę wdzięczna za każde słowa...
Początkująca
15-04-2009, 09:11:00

Witam serdecznie. Jestem rehabilitantem i zajmuję się głównie pacjentami po udarach. W Polsce pojawiła się nowa metoda rehabilitacji osób po udarze mózgu. Zaczęłam stosować tę metodę pó roku temu - efekty bardzo dobre. Terapia nazywa się Mentamove i jest oparta na najnowszych badaniach naukowych dotyczących plastyczności mózu - czyli przejmowania utraconych funkcji ruchowych przez nieuszkodzone udarem obszary w mózgu. Pacjent po pewnym czasie może stosować tę terapię samodzielnie w domu.Więcej informacji jest na www.mentamove.pl Pozdrawiam.
malwina100
Początkująca
15-04-2009, 09:12:00

Witam serdecznie. Jestem rehabilitantem i zajmuję się głównie pacjentami po udarach. W Polsce pojawiła się nowa metoda rehabilitacji osób po udarze mózgu. Zaczęłam stosować tę metodę pó roku temu - efekty bardzo dobre. Terapia nazywa się Mentamove i jest oparta na najnowszych badaniach naukowych dotyczących plastyczności mózu - czyli przejmowania utraconych funkcji ruchowych przez nieuszkodzone udarem obszary w mózgu. Pacjent po pewnym czasie może stosować tę terapię samodzielnie w domu.Więcej informacji jest na www.mentamove.pl Pozdrawiam.
malwina100

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Pieczenie skóry na pośladkach
Wys�any: Dzisiaj 12:07 Witam. Chciałabym opisać dolegliwość z którą borykam się od ponad 10 lat. Otóż podczas siedzenia zaczynają mnie boleć pośladki w okolicy guzów kulszowych. Ból jest tak nieznośny, że po kilku minutach muszę wstać z fotela czy też kanapy. Szukałam pomocy u specjalistów ze wszystkich dziedzin, niestety nikt nie potrafi zdiagnozować tej przypadłości. Neurolog przepisał mi Egzystę , którą systematycznie zażywam oraz Neurovit. Po kilku latach do tego bólu dołączyło pieczenie skóry w tych samych miejscach. Od ponad pół roku właściwie chodzę albo leżę na brzuchu. W tej chwili jestem pod opieką specjalisty w klinice leczenia bólu. Lekarz próbuje znaleźć przyczynę, prawdopodobnie jest to uszkodzenie któregoś nerwu w okolicy kręgosłupa lędźwiowego. Ale jak do tej pory bez efektów. Może ktoś z Państwa spotkał się z podobnym przypadkiem i mi pomoże. Pozdrawiam
Reklama:
Reklama:
Reklama: