Reklama:

udar niedokrwienny lewostronny (128)

Forum: Udary i tętniaki

gość
18-06-2014, 09:25:10

Ruchy Bowena prawdopodobnie stymulują pracę receptorów czucia głębokiego, obwodowego układu nerwowego zwanych proprioceptorami, które znajdują się w tkance łącznej, mięśniach, więzadłach i powięziach. Nocyceptor to ten rodzaj , który rejestruje nieprzyjemne bodźce. Najwięcej nocyceptorów jest w powięzi (łac. fascia), cienkiej błonie otulającej tkanki, mięśnie, ich grupy oraz poszczególne włókna mięśniowe. To właśnie powięź nadaje mięśniom i organom optymalny kształt.
Kiedy dochodzi do urazu, nocyceptor wysyła informację do mózgu, a odpowiedzią na bodziec następuje w postaci skurczenia się powięzi, jej usztywnienia i odwodnienia. Przykurcz ten utrzymuje się także wtedy, gdy doszło do wyleczenia urazu: np. zrośnięcia się złamanej kości. W efekcie nawet po zagojeniu się tego miejsca pacjent kuleje, bo jego mięśnie nie pracują tak jak przed wypadkiem.
Theoklitos Tsallos przeprowadza zabieg techniką BowenaŁagodne ruchy w terapii Bowena, wykonywane kciukami i palcami dłoni na tkankach łącznych i mięśniach, oddziałują na zniekształconą powięź. Jej delikatne drażnienie łuje wibracje przekazywane do mózgu w formie informacji. Centralny układ nerwowy (mózg) otrzymuje wiadomość o tym, że negatywny bodziec, który wywołał zmiany – przestał działać. Na zasadzie sprzężenia zwrotnego do powięzi dociera informacja, nakazująca jej rozluźnienie. Miękną blizny, powięź rozluźnia się, a np. miesień może wtedy wrócić do pierwotnej formy. Przerwy pomiędzy ruchami dają organizmowi czas, potrzebny na wprowadzanie zmian na lepsze, zainicjowanie i kontynuowanie procesu zdrowienia.
Theoklitos Tsallos przeprowadza zabieg techniką BowenaTerapia Bowena wpływa na autonomiczny układ nerwowy kontrolujący 80 procent funkcji organizmu. Przewlekły stres powoduje, że większość osób żyje w stanie napięcia, powstającego wskutek nadmiernej stymulacji układu współczulnego (pobudzającego). Procesy zdrowienia następują po uruchomieniu układu przywspółczulnego (hamującego). W efekcie przestawienia na dominację układu przywspółczulnego pojawia się głębokie odprężenie, miły stan relaksu.
gość
18-06-2014, 09:33:39

link do strony o metodzie Bowena
http://www.bowenpolska.pl
gość
18-06-2014, 10:20:40

Sprawdzałaś to? albo ktoś znajomy? To działa? Opis bardzo ciekawy.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Wtajemniczona
19-06-2014, 16:33:13

Pierwszy raz słyszę,,, człowiek się jednak uczy każdego dnia
Napisz proszę wasze refleksje po terapii
wianami 2014-06-18 11:19:54
Ja szukałam rehabilitantów w okolicy przez Internet. Potem testowałam siedząc na nich z mężem i pytając go o zdanie i korzystałam z własnych obserwacji. Jedną z nich polecili znajomi i jest super a do tego blisko mieszka więc przychodzi do domu bo wożenie do Poznania nie jest fajne, a do tego kosztowne..niestety. Bo wakacjach planuję wybrać się z mężem na leczenie metodą Toma Bowena. Stosują ją też po udarach. Metodzie tej obce są rozwiązania siłowe, a terapeuta nie narzuca choremu nawet sugestii. Oddziaływanie polega na pobudzeniu naturalnego mechanizmu samouzdrawiania drzemiącego w każdym organizmie. Technikę Bowena można więc stosować także u niemowląt, przyszłych matek i osób w podeszłym wieku. Jak bedziemy po napiszę Wam czy gra warta świeczki, ale znajoma bardzo chwaliła. Pozdrawiam i przesyłam Wam pozytywną energię
Wtajemniczona
19-06-2014, 16:34:28

Coś sobie nie mogę poradzić giną mi komentarzem
Wtajemniczona
19-06-2014, 16:37:54

A my też ostatnie 2 lata spędziliśmy na rehabilitacji w Krakowie, a teraz mamy coś bliżej domu ale wciąż nie w Poznaniu
romanek 2014-06-17 22:20:26
W Krakowie była by możliwość. W Gorzowie Wlkp niestety nie.
gość
20-06-2014, 07:16:16

Romanek znajoma , która mi to poleciła testowała i jest zadowolona, ale to nie dotyczyło udaru. Ponoć ktoś po tym zabiegu nie musiał mieć już operacji. Ja mam zamiar przetestować z mężem w lipcu. Chwytam się wszystkiego co może pomóc. Jakie to da efekty dam znać. Czasem wystarcza jedna sesja czasem musi być więcej. Pozdrawiam serdecznie
gość
20-06-2014, 07:20:04

Narobili dziadostwa z tymi zmianami. Było jasno i przejrzyście a teraz jest jak w rządzie.
Chyba się wycofam.
PS
Wiem. Nie mówi się chyba tylko skacze.
gość
20-06-2014, 07:22:19

wianami 2014-06-20 09:16:16
Romanek znajoma , która mi to poleciła testowała i jest zadowolona, ale to nie dotyczyło udaru. Ponoć ktoś po tym zabiegu nie musiał mieć już operacji. Ja mam zamiar przetestować z mężem w lipcu. Chwytam się wszystkiego co może pomóc. Jakie to da efekty dam znać. Czasem wystarcza jedna sesja czasem musi być więcej. Pozdrawiam serdecznie
Powodzenia.
Wtajemniczona
20-06-2014, 10:38:37

ja poczytałam, i też się skusimy. do tej pory bazowalismy tylko na konwencjonalnej, bo i czasi na wszystko brak, i finansowe, i nie mozna tez da c się zwariować, ale już od kilku mcy chodzi mo po głowie, żeby też innych rzeczy popróbować, i mobilizować CUN do działania :):) my jeszcze myślimy o tempranie, i będziemy wchodzić w medytacje :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: