Reklama:

udar niedokrwienny lewostronny (128)

Forum: Udary i tętniaki

Początkująca
03-06-2014, 19:44:02

Witam!!!! Mam 29lat rok temu miałam udar niedokrwienny, już chodzę. Lecz palce w doni się nie prostują, co robić zęby zaczęły się prostować palce?? Proszę o pomoc. Udar był spowodowany zakrzepica w lewej nodze. Udar był lewostronny. Pozdrawiam Marta Proszę o poradę jakaś
gość
04-06-2014, 13:00:18

Jestem pięć miesięcy po udarze. Miałem sparaliżowaną całą prawą połowę ciała. Chodzę samodzielnie od trzech miesięcy (chód brodzący, teraz... "szybciej brodzący"). Dłonie i palce ruszyły dwa tygodnie przed nogami. Początkowo, ćwicząc, myślami zmuszałem kończyny do działania, Nie słuchały. Aż drgnęły, zaczęły pomału reagować na polecenia mózgu. Mimo MMN-CB. Wymagało to bardzo dużo samozaparcia, autosugestii i systematycznych ćwiczeń pod nadzorem rehabilitantów. Tylko cierpliwość, żmudna praca, pozytywne myślenie, wiara i nadzieja pomogły mi znowu przedłużyć życiorys. Najwięcej zależy od Ciebie.
Początkująca
04-06-2014, 13:16:06

Super dziękuje Ci, u mnie jest to tak ze potrafię dopiero rozluźnić palce jak dłoń się zaciśnie, lecz jak próbuje już dalej otworzy to wsunie rusza ale do pewnego momentu i dalej tak jak by nie chciała już iść
Al dziękuje Ci za rade. Pozdrawiam i trzymaj się
05-06-2014, 08:57:05

Jestem 12 lat po udarze krwotocznym. Moja rada to cwiczyc, cwiczyc i jeszcze raz cwiczyc, a na pewno będzie lepiej.
Poza poprawa sprawności, ćwiczenia wyzwalaja endorfiny i dzięki temu mamy swietny nastroj.
gość
05-06-2014, 09:17:56

Cierpliwości. Pójdzie dalej. Tak jak pisze Raf32, ćwiczyć. I nie załamywać się. Życie i tak jest piękne.
Początkująca
05-06-2014, 11:09:42

Tak wiem ze trzeba ćwiczyć i ćwiczę codziennie oraz mam nadzieje ze za jakiś czas palce wystartują. Dziękuje wam za rady!!!! Pozdrawiam Marta
Początkująca
05-06-2014, 11:29:21

raf32 a jak ty się czujesz??
05-06-2014, 19:06:52

Zawsze powiem, ze jest dobrze i będzie coraz lepiej. Mam trochę niedomagan, ale staram się o nich nie myslec. Duza role, we wszelkich problemach zdrowotnych odgrywa pozytywne myslenie. To poza ćwiczeniami, polecam każdemu.
Początkująca
05-06-2014, 19:26:39

Ok. A miałeś jakiś niedowład po tym udarze??
Wtajemniczona
06-06-2014, 20:52:36

Marto,
co robić?ćwiczyć.. i ĆWICZYĆ,milony powtórzeń,
tak na szybko - sprawną ręką otwierać i zamykać całą dłoń, poszczególne palce, sprawną ręką zginać kciuk do każdego pozostałego palca. Powtarzać dziesiątki razy w ciągu dnia
Nie wiem na ile jest ręka sprawna.. czy dłoń jest zaciśnięta czy luźna?
można też chwytać/ próbować chwytać różne przedmioty i przekładać z miejsca na miejsce
my stosujemy też terapię lustrzaną.
marta4 2014-06-03 21:44:02 Witam!!!! Mam 29lat rok temu miałam udar niedokrwienny, już chodzę. Lecz palce w doni się nie prostują, co robić zęby zaczęły się prostować palce?? Proszę o pomoc. Udar był spowodowany zakrzepica w lewej nodze. Udar był lewostronny. Pozdrawiam Marta Proszę o poradę jakaś

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: