Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-01-2009, 22:05:00

witam
moja babcia (84l) od paru dni lerzy w szpitalu..lekarze podejrzewaja ze ma obrzęk mózgu -obustronny i udar czołowy nie chodzi,nie mówi, prawie cały czas śpi ale wiemy ze słyszy..na początku czyli gdzieś 1,5 tyg. był z nią kontakt bo nie oddalismy jej do szpitala i cały czas się nią opiekowalismy..jadła prawie sama, gdy sie o coś pytaliśmy to pisała na kartce, wszystko wiedziała teraz lezy w szpitalu od 4 dni jest pod stałą opieką 24h..lekarze twierdzą ze stan jest krytyczny i ze jest w letargu.. pomimo ze spi, to wiemy ze nas słyszy trzyma nas za rekę i ścicska kiedy prosimy, gdy ją uszczypnelismy to zrobila minke czy są jakieś szanse na poprawę..czy babcia z tego wyjdzie.. bardzo ją kochamy i nie wyobrażamy...
prosze o pooomoc ;(
gość
23-01-2009, 12:58:00

bardzo mi przykro z powodu twojej babci. z tego co piszesz to cieżka jest sytuacja pozostało sie tobie modlić i błagać boga żeby jeszcze pozwolił twojej babcj pozostać na świetej ziemi . moja mama też miała udar mózgu stan był krytyczny lekarze nie dawali szans że mama przeżyje muwili mi tagrze ze mama nie słyszy i nie mam co z nią rozmawiać ale ja mimo wszystko wiem ze ona mnie słyszała taraz kiedy mam ja w domu rozmawiamy czasami o tej sytuacji i mówi że słyszała ale nie umiała odpowiedzieć mama teraz jest na wózku ,rozmawia prawie wszystko rozumiemy rehabilitant muwi że zaczyna prawa noga odczuwać bożce ruchowe za dwa miesiące bedzie uczyć chodzić wiec nie poddawaj sie każda nadzieja umiera na końcu niedopuszczaj złych myśli modla sie za twoją babcje no i za ciebie żebyś miała siły żeby wytrwać to sytuacje powodzenia!!!!
gość
23-01-2009, 13:09:00

wielkie dzieki za wsprarcie i za pocieszająca odpowiedz :*** mam jeszcze takie pytanie czy Twoja mama miała niedotlenienie czy wylew?? jak długo była nie przytomna ?? pozdrawiam Magda
gość
23-01-2009, 13:39:00

Babcia miała robioną TK i jeszcze wiele wiele innych badan cały czas bierze kroplówke za kroplówką..lekarze ie widza szans ale ja widze, wiem ze bedzie dobrze babcia ma silne serc i dobrą krew wyniki bardzo dobre..na poczatku 1,5 tygodnia byla w domu nie bylo widac pogorszenia..odkad trafila do szpitala (jeszcze w 1 dniu pobytu miala lekki obrzek mózgu, teraz lekarze twierdza ze jest to obustronny caly czas rusza sobie prawa reka i czasami nogą..slyszy..a lekarze nie widza szans ;( MAGDA
gość
23-01-2009, 21:21:00

Witam.Kilka dni temu pisałam o mamie.Nie chciałam rozpisywać się na tematy dla mnie ciężkie i niezrozumiałe.Niestety jedna z moich sióstr też uważa,że opieka nie jest jej problemem.Nie zamierza zmieniać swojego życia.Odsunęła się od nas.Siostra,która mieszka z mamą jest już coraz bardziej obojętna na potrzeby mamy.Ma dosyć.Też były problemy ze znalezieniem pielęgniarki.Niestety nie stać nas na prywatną opiekę.Długo szukałyśmy ,ale udało się.Są zakłady w każdym mieście z opieką całodobową darmową.Mam informator z adresami gdzie szukać takiej i innej pomocy.Jeżeli ktoś potrzebuje takiej informacji to proszę napisać z jakiego jest miasta.Jeżeli takie miasto będzie to pomogę.
gość
23-01-2009, 21:27:00

hej ja jestem z Sosnowca, wprawdzie babcia nadal lezy w szpitalu i jest pod stała opieką lekarzy ale wiem ze wyjdzie z tego..ze dpczekam sie dnia kiedy bede mogla ją zabrac do domku i tam sie nią opiekowac dlatego jak możesz sprawdzić czy sosnowiec posiada taką cudną pomoc to chętnie skorzystam pozdrawiam Magda
gość
23-01-2009, 22:47:00

Witam.Magda jutro poszukam.Co do informatora to nie jest tam zaznaczone,które zakłady mają darmową opiekę.to trzeba podzwonić i popytać.Wiem jak sprawa wygląda już w Bytomiu.Pielęgniarka będzie przychodzić 5 dni w tygodniu na godzine.Podobno wolno korzystać z kilku takich zakładów z darmową opieką,ale tak tylko słyszałam.Nie dzwoniłam jeszcze i nie dopytywałam.Pozdrawiam
gość
24-01-2009, 06:55:00

witam cie ! moja mama miała nie dotlenienie (niedotllenienie doszło w centrum pnia mózgu ) a pień mózgu jest odpowiedziałny za wszystkie funkcie życiowe .ale bodz dobrej myśli powodzenia
gość
24-01-2009, 07:08:00

zapomniałam napisać że to mamy drugi udar pierwszy nastopił dwa lata temu ale mama przeszła go ,sama niewiedziała kreciło się jej w głowie ale lekarze muwili że to menopałza niestety nastopił drugi zpodwójną siło trzymam kciuki za twoja babcie i ciebie
gość
24-01-2009, 07:10:00

moja mama była dwie doby nie przytomna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: