Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-11-2007, 23:59:00

http://neurochirurg.pl/neuroskop/2005nr7/5.pdf
gość
29-11-2007, 19:04:00

Właśnie dowiedziałam się o tym, że mój 5,5 letni synek ma torbiel pajęczynówki w zatoce strzałkowej tylnej, wielkości 14mm. Neurolog twierdzi że to bardzo mała torbiel i w takim miejscu, że nie stanowi zagrożenia. Ja jednak nie jestem przekonana. Wszystkie osoby piszące o torbielach mają ją przeważnie w zatoce skroniowej i są o wiele większe. Czy ktoś z Was ma torbiel tam gdzie mój syn? Poza tym lekarka mówiła, że 'ona' była, jest i będzie. Syn prócz bólów głowy, które mijają po przespaniu się nie ma innych dolegliwości, nie przyjmuje także żadnych leków. ńie wiem co mam dalej robić? Czekać i obserwować go, czy udać się jeszcze do innego specjalisty? Bardzo proszę o poradę!
gość
30-11-2007, 19:22:00

Cześć! moja mama miała duży torbiel i jest po operacji. jestem zadowolona. też miała dużą torbiel na móżdzku i dodatkowo jeszcze był tam guz. nie mart się wszystko przed tobą trzeba być dobrej myśli i mocno wierzyć że wszystko się uda. pa
gość
05-12-2007, 08:22:00

cześc
jestem mamą 14 latka który miał torbiel pajęczynówki prawej półkuli móżdżku 47x35 mm. Operowany w wieku 8 lat w Łodzi w CZMP. Od tamtej pory wszystko jest wporządku.
Operował go doc. Zakrzewski
gość
07-12-2007, 14:35:00

Czy jego torbiel miała takie rozmiary w chwili wykrycia, czy może rosła. Jakie były przesłanki do zabiegu operacyjnego?
gość
08-12-2007, 08:40:00

Jak się o niej dowiedzieliśmy syn miał 2 lata i torbiel była 15x20mm. Oznak wzrostu nie było, tylko przypadek sprawił że zrobiliśmy następny rezonans ( Syn był szykowany do operacji kręgosałupa) Jedynym sygnałem były powtarzające się bóle karku ale po rozmasowaniu ustępował
gg 7560269
Początkująca
16-12-2007, 16:40:00

od,tygodnia,wiem,ze,mam,torbiela,pajeczynowke,niemam,pojecia,jak,to.sie,leczy,jestem,umowiona,na,wizyte,z,lekarzem,,po,wizycie,napisze,co,mam,dalej,robc,ale,z,niektorych,listow,wynika,ze,najlepiej,nauczyc,sie,z,tym,zyc,ale,jak,zaradzic,bola,glowy,
gość
16-12-2007, 19:21:00

W czwartek byłam z synem u neurologa we Wrocławiu. Lekarka powiedziała, że jego bóle głowy(czoło) nie maja nic wsolnego z torbielą, którą ma w tylnej zatoce strzałkowej 14mm. Jest migrenowcem. Zrobi nam też rezonans, gdyż na tomografie nie widać czy to rzeczywiście torbiel czy poszerzony zbiornik płynu, cyserna magna. Mam nadzieję, że to co wyszło na TK to nic groźnego.Jestem trochę spokojniejsza, ale wolałabym aby niczego w głowie mojago dziecka nie stwierdzili.
Edyta.
gość
17-12-2007, 07:05:00

U mojego syna mimo usunięcia 7 lat temu torbieli od 2lat powracają bółe głowy tylko miejsce bólu jest inne. Neurochirurg stwierdził że bywa tak u osób które miały otwieraną czaszkę, obecnie wybieramy się do neurologa bo intensywnośc bólu jest coraz więkrza
gość
22-12-2007, 16:32:00

hej wszystkim jejciu ja też mam torbiela pajęczynówki i nie wiem czy moge koszystac z solarim prosze niech mi ktos odp

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: