Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-03-2008, 20:18:00

trzeba pilnie skonsultować dzieciaczka z neurochirurgiem.wszystko zależy od tego jak duża jest torbiel i czy będzie rosła razem z dzieckiem.
gość
17-03-2008, 21:34:00

witam miałem 2 ataki padaczki podczas snu w szpitalu jak miałem robiony rezonans wykryto u mnie torbiela w lewej czesci głowy 12mm8mmna6mm lekarka wpisała mi w karte główną chorobę padaczkę sam nie wiem co robić z tego co widzę nie którzy opisują że torbiel może wywoływać ataki padaczki mineło 6 miesiecy nie mam żadnych ataków jestem z lublina nie wiem gdzie się udać do jakiego dobrego specjalisty nadmieniam że mam 31 lat i od jakieś 3 lat zaczeła mi pamięć siadać proszę o odpowiedz lub poradę
gość
17-03-2008, 21:42:00

ja mam synka w wieku 9 lat o torbieli wiem od 3 lat i ...nic konkretnego...bole głowy brak chceci do zabawy...to jest straszne jezeli ktos ma ochote porozmawiac prosze pisac fabien24@wp.pl
gość
19-03-2008, 23:24:00

spokojnie możesz korzysta z solarium(tak mi sie wydaje). jestem 1.5 roku po operacji torbiela pajęczynówki i z solarium korzystałam nie odkrywając blizny(starałam się ja szczelnie zakrywac włosami0
gość
19-03-2008, 23:25:00

ta wiadomośc o solarium jest do osoby która pisała 22-12-2007
gość
19-03-2008, 23:43:00

13-02-2008 o 08:47, batkou :
Wczoraj pisałam o moim 7 letnim synu, który ma torbiel pajęczynówki i przeszedł 2 mies. temu operację. Chciałam się zapytać, czy osoby które przeszły operację metodą tradycyjną (nie endoskopową) mają w dalszym czasie bóle głowy. Ja osobiście sobię tłumaczę, że po tak ciężkiej operacji potrzebny jest czas, aby wszystko powróciło do normy. Niemniej jednak martwi mnie to, że minęły 2 mies. od operacji, a mój syn w dalszym czasie ma bóle głowy.
Proszę odpiszcie. Ula.

witaj! ja przeszłam operacje(tradycyjną) torbiela w okolicy szyszynki. miałam wtedy 17 lat, aktualnie mam 18 i jestam już półtora roku po operecji. u mnie bóle głowy pojawiaa sie dosc często, zazwyczaj jest to miejscowy przeszywający ból, jest on spowodowany bliznami na czaszce(wycieli mi 5,2 cm kości potylicznej) a jeżeli sie pojawiają bóle głowy tradycyjne(zmiana pogody itd) to są one dośc silne. po operacji moja lewa strona ciała była "nieswoja" a także moje lewe oko ograniczyło swoje pole widzenia tylko do połowy wiec nie widziałam co sie dzieje z boku mojej lewej strony. także jakiś czas po operacji widziałam tylko przedmioty daleko, pózniej te z bliska a później znów tylko z daleka.. chcąc coś zobaczyc strasznie musiałam mróży oczy, nawet później miałam taki trik ruchowy ze mróżyłam oczy ale wszystko jest teraz ok. myśle że u Twojego synka wrtóci wszystko do normy do około pół roku, tak jak u mnie. pozdrawiam!
Początkująca
21-03-2008, 15:18:00

Mąż miał badanie rezonans magnetyczny mózgu. Wyniki to ,,rozległa przestrzeń płynowa zlokalizowana przymózgowo nad płatem skroniowym, czołowym i częściowo ciemieniowym o max. długości 12 cm, wysokości 11 mm oraz grubości 48 mm powodująca uciśnięcie przylegających zakrętów mózgowia (...) obraz odp. torbieli pajęczynówki". Czy ktoś z was może mi odpowiedzieć czy mając takie wymiary torbieli można starać się o rentę z tytułu niezdolności do pracy i czy taką rentę ZUS powinien przyznać? Gdzie powinnam szukać informacji na ten temat? Czy ktoś żyje z taką torbielą czy lepiej poddać się operacji i jakie mogą być konsekwencję? Gdzie szukać informacji na ten temat albo poradcie mi jakiego dobrego lekarza bo ten u którego byliśmy nie daje jednoznacznej odpowiedzi?
gość
24-03-2008, 16:57:00

Witam!!

Mam 16 lat. W listopadzie 2007r. miałam drobny wypadek. Bujałam się na krześle i nagle z niego spadłam uderzając głową o parapet. Na początku nie było dolegliwości. W połowie grudnia zaczęła mnie boleć głowa. Dzień w dzień zmagałam się z bólem. W końcu nawet leki przeciwmigrenowe przestały działać. Spałam coraz dłużej bo aż 16godzin dziennie. Pod koniec stycznia neurolog skierował mnie na TK głowy. Okazało się że mam torbiel pajęczynówki II stopnia w komorze Sylwiusza. Ponad to przez torbiel powstał wodniak o wielkości 12mm w okolicach lewej skroni,który przesunął lewą półkulę o 9mm. Rano miałam TK a już wieczorem znalazłam się na bloku operacyjnym. Usunięto mi jedynie wodniaka,natomiast torbiel pozostała. Teraz czuję sie coraz lepiej,chociaż często kręci mi się w głowie,a po jakimkolwiek wysiłku fizycznym utrzymuje się szum.
gość
25-03-2008, 08:16:00

mania
Od pewnego czasu mam dziwne bóle głowy. Kiedy poszłam do lekarza, powiedział,że to migrena-jednak nie wydaje się. Zaczęło się kilka miesięcy temu.Poczułam uciskający ból po prawej stronie głowy bliżej środka pod czaszką.Trwało to 3 dni z przerwami.Jednak ból pojawił się po 2 miesiącach. Nie wiem co mam robić. Najbardziej boję się tego uciskającego bólu. Wiem, że znowu może powrócić. Ktoś może wie co to może być?
Początkujący
28-03-2008, 19:37:00

witam mam na imie stefan .8 lat temu trafilem do szpitala z obiawami nadcisnienia tetniczego ale po pierwszej tomografi okazalo sie ze z tylu glowy cos jest.po rezonansie magnetycznym okazalo sie ze w okolicy przestrzeni sylwiusza jest torbiel pajeczynowki.wtedy wymiary byly1,5 na 20 cm.po drugich badaniach i dlugim pobycie w szpitalu byl on wiekszy o kolejne 5 milimetrow,nie dosc tego wykryli ze torbiel narasta tuz przy rdzeniu kregowym uciskajac go,a takze wykryto zanik i czesciowe obumarcie lewej kory mozgowej i platu czolowego.do dzis dnia mam bardzo silne bole glowy zawroty omdlenia ataki drgawek i krwotoki.od 4 lat lekarze mnie nie lecza i sie tylko wykrecaja,nie wiem co robic ja poprostu umieram.slabo widze nie moge juz chodzicprosze pomozcie mi ktokolwiek.blagam.ja chce zyc!!!![addsig]
amstaf

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: