Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-10-2007, 13:43:00

Witam czy ktos ma wiedze na temat guzow szyszynki?
gość
06-10-2007, 18:06:00

TORBIEL TO NIE KONIEC SWIATA! Skad sie biora objawy? Nie tylko z ucisku, ale i ze zmian cisnienia i pogody. My torbielowcy mamy wiecej plynow w glowie, niz przecietny czlowiek i dlatego bedziemy miec bole glowy, mrowienia w oczach itd.....no bo ja tez mam torbiel 5 na 2,5 cm w prawej skroni. I co moge powiedziec? Mialam wiele objawow przed i po wykryciu...ale lekarze powiedzieli, ze nie ma sensu operowac. Ze dopoki nie rosnie, nie warto, bo ryzyko jest wieksze niz korzysci. Przestalam wiec zyc faktem ze mam torbiel, przestalam o niej myslec i traktowac siebie jak osobe chora. Zyje pelnia zycia, ustalo wiele objawow. Zdarzaja sie oczywiscie, ale nie panikuje, wiem ze to ta angielska pogoda. UPRAWIAM SPORTY, BAWIE SIE I WIEM ZE NIE MA ZAGROZENIA ZYCIA! zrozumcie, torbiel jest problemem tylko dla niektorych z nas, a w wiekszosci przypadkow za duzo o tym myslicie i martwicie sie i to wlasnie wywoluje objawy! przy okazji, jestem pod kontrola lekarzy w UK i w Polsce i obie strony sa zgodne co do torbieli! zycze zdrowia i pozytwnego nastawienia!
gość
06-10-2007, 18:09:00

i to jeszcze ja z poprzedniego...jezeli ktos ma potrzebe porozmawiac na temat torbieli to zapraszam...niewodka@nteria.pl...
gość
13-10-2007, 14:28:00

Moja torbielka ma 2,5x1,3 cm (podobno). Wykryto ją w 2004 roku i nie bardzo wiadomo było co to takiego, a miało to 1,2x3 cm. Czyżby zmalała? Różne miałam objawy: mocne bóle głowy o charakterze migrenowym i ciśnieniowym, skoki ciśnienia od 14 roku życia, nadwrażliwość wzroku na zmiany ciśnienia atmosferycznego a przede wszystkim aura węchowo-smakowa odpowiadająca tej przed atakiem padaczkowym i dziwne mrowienia głowy, a dokładnie mózgu, pod czaszka i właśnie w miejscu, w którym mam torbiel. Zanik sie okazało, że mam torbiel łykałam leki na migrenę i przeciwpadaczkowe. Leczyłam nadciśnienie. Pewna pani neurolog (a miałam ich kilka) powiedziała, że torbiel powinnam obserwować, czyli co 2-3 lata robić rezonans. Unikać wszystkiego co "przyprawia mnie o ból głowy" i mam sie uspokoić, bo to stres i nakręcanie się wzmaga negatywne odczucia migrenowców i posiadaczy torbieli. I rzeczywiście. Uspokoiłam się, zakochałam. Głowa boli rzadziej (niestety nadal występują nieprzyjemne mdłości, a czasem wymioty) i baaardzooo rzadko mam smrodek (aura węchowo-smakowa). Nie ma co panikować jeżeli torbiel nie jest duża. Trzeba obserwować albo zapomnieć. Zastanawiam sie tylko jak to sie ma do ewentualnego rodzenia dzieci.
gość
13-10-2007, 15:47:00

W kwestii rodzenia dzieci, to mnie poinformowano że ze względu na posiadaną torbiel o b. dużych rozmiarach (11cm x 9cm x 9cm) w grę wchodzi tylko i wyłącznie cesarskie cięcie. Twoja torbiel jest malutka ale powinnaś się spytać lekarza:

Pozdrawiam
gość
14-10-2007, 16:49:00

Hej
gość
14-10-2007, 16:55:00

Hej!!!
Ja mam to somą "chorobę" podejrzewają że od ur albo od 11 lat.
To trudne. Ja rok temu dowiedziałam się o torbielu. A od tego czasu mój stan zdrowia to niebo a ziemia. Jest ma bardzo trudno mam 28 lat i 3 tyg temu wyszłam za mąż i co ...nie wiem ale mąż jest ze mną. Studjuję na 4 roku i co nie wiem. Miałam rezonans we Wrocławiu a teraz będę m iała 2 + badanie na naczynia krwionośne w mózgu. Ostatniu dostaję leki i nic a ja jeszcze pracuję i nie daję rady i patrzę na siebie jak się zmieniam, ale się nie poddaje i ty też trzymaj się. Ostatnio dał mi leki sterydowe i nic ale w tym tygodniu idę do kontroli ale mam kom lekarza jak coś poważnego to mam dzwonić proszę odp.Aga
gość
14-10-2007, 20:07:00

Cześć Aga Ja napisałam tego posta co jest przed Twoim. To już z niego mozesz dowiedziec się że moja torbiel jest ogromna. Ja mam ją od urodzenia albo powstała w okresie niemowlęcym bo zdiagnozowana została jak miałam 2 latka. Dolegliwości mam bardzo duże i różnorodne. Jak masz jakieś pytania albo chcesz poprostu pogadać to pisz na maila mojego: AhmA@poczta.fm albo gg: 9326832.

Pozdrawiam
Asia
Początkujący
20-10-2007, 09:14:00

Czytam i czytam a wiem coraz mniej.Kochani mam 47 lat tydzień temu na RM okazało się,że mam torbiel pajęczynówki 5x3 cm w przedniej części dołu skroniowego,modeluje płat skroniowy prawy.Od ponad roku mam silne bóle głowy,od wielu lat zaburzenia widzenia(zlewanie się plaszczyzn i kolorów).Mój lekarz twierdzi ,ze bóle to nie od tego i żebym za dużo nie czytał.Niedługo mam konsultacje u neurochirurga.Biorę tylko neurol i ketonal na bóle.Czy torbiel może się powiększyć?Czy może mieć związek z nowotworem?20 lat temu miałem tomografię,wtedy nie wyakazało nic(w związku z zaburzeniami psychicznymi - diagnoza to zaburzenia osobowości)Później wszystko przeszło a teraz te bóle i torbiel ?????[addsig]
Krzysiek
gość
23-10-2007, 17:05:00

krzysztof Torbiel może się powiększać i dlatego trzeba ją kontrolować robiąc rezonans lub tomograf co pewien okres czasu. Mnie powiedziano, że jeśli oprócz bólu głowy daje jakieś inne objawy to należy taką torbiel poddać konsultacji neurochirurgicznej. Sądze że zaburzenia widzenia są dość poważnym objawem i powinieneś zasugerować lekarzowi aby skierował Cię do neurochirurga, jeżeli jeszcze takiej konsultacji nie miałeś.

Pozdrawiam
Asia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: