Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (513)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-10-2010, 09:19:17

U mnie torbiel ma 1,5cm i wystepuja napady epi
gość
20-10-2010, 07:15:53

Witam wszystkich też mam torbiel pajęczynówki dowiedziałam się miesiąc temu przypadkowo.Lecze się na nerwice bo są też zawroty głowy ,bóle głowy, omdlenia przez jakiś czas zamazywał mi się obraz widzenia ale przeszło. Lekarze szukają bo podobne objawy są.Ja nerwy mam zszargane bo się martwie co dalej.Moja torbiel ma 41X18x24mm w lewej okolicy sroniowej ze szczseliną Sylwiusza.Byłam w Szczecinie u neurochirurga ponoć też dobry ,a mieszkam w Zielonej górze.Zostało mi powiedziane że moze być wrodzone i przy moich innych chorobach nie musi być od tego. Za pół roku mam na nowo wszystkie badania czy się to powiękrza czy nie?.Jestem w kropce !Czy ten nr .GG tego doktora w Bydgoszczy jest aktualny? Proszę o kontakt jeżeli ktoś coś wie więcej na ten temat,i kontakt tej osoby która zna doktora z Bydgoszczy. To mój nr. GG 1478474
gość
06-11-2010, 22:38:01

Gość 2009-12-26 13:45:58
Gość 2009-12-07 09:22:11 Hej:) Mam 14 lat i miesiąc temu wykryto u mnie torbiela pajęczynówki. Byłam u specjalisy w Katowicach i zabronił mi uprawiać sporty extremalne ponieważ torbiela przy dużym uderzeniu w głowe lub upadek mogło spowodować pęknięcie. Od małego mam styczność z konimi i bardzio kocham te zwierzęta posiadam również swoje 2 konie:).Chciała bym mić opieracje i to usunąć bo z tego co czytam są takie możliwości ale lekarz powiedział, że po co ma mi to usuwać i wogóle. Powiedział, żebym także nie jeździło konno.Pojechałam z mamą na resonansm, którego mi nie zrobili ponieważ lekarz mówi, ze to niepotrzebne. Ja bym chciała wiedzieć na co mam ucusk w mózgu i jakie może być zagrorzenie. Lekarz w bielsku powiedział, że torbiela tak szybko mi nie pęknie musiała bym robić niewiadomo co i niewiadomo z jaką siłą, żeby torbiela pękła.Nie wiem komu mam już wierzyć.Lekzr dał mi zwiolnienie z w-f do końca roku;/ Chciała bym się dowiedzieć czy z torbielą pajęczynówki można:
1.Paić papierosy?
2.Pić alkohol?
3.Jeździć konno?
4.Jakie może być zagrożenie po operacji?
5. I jak wygląda taka operacja?

jestem z Bytomia i mija 90 m-cy i 2 dni po wykryciu mi torbiela, bylem nawet w tym samym szpitalu co Ty i powiedzieli ze mam uwazac na glowe, ze moge grac w kosza i uprawiac sporty ale zebym uwazal... jak pisalem zyje z tym swiadomie 7.5 roku wystepuja bole glowy, omdlenia utrata zroku na kilka sekund, albo tez ze widze tlyko czarne konkury jakiegos przedmiotu, kiedy za szybko rusze glowa z jednego boku na drugi wystepuje dosc dziwny bol ktory sie nasila i to jest cos takiego ze przeczodzi to z bardzo zimnego na wrecz bardzo goracy, nie mile uczucie, gdybys szukala wsparcia to sluze swa pomoca [991525] ZaM3R
gość
08-12-2010, 20:38:59

Również mam Torbiel w okolicy skroniowo-czołowej prawej, o wymiarach 100x38x93mm. Wykryto go u mnie jak miałem 9 lat, teraz mam 17. Jak widzicie jest duży, ale lekarz z AM w Gdańsku powiedział że nie mam się nim przejmować i tak też robię, w ogóle zapominam że to mam. Przez Cały ten czas, gram w piłkę w klubie w mojej mieścinie. I co jest bardzo dziwne zbytnio nie mam żadnych objawów, głowa jak mnie zaboli raz na 2 tygodnie to jest dobrze, a poza tym nic innego się nie dzieję, nie biorę żadnych leków i żyję normalnie.. Co wy na to??
gość
10-12-2010, 23:23:12

Witam wszystkich. Jak widze jest kilka osob, ktore nurtuje problem torbieli pajeczynowki. Ja borykam sie z podobnym "problemem", napisalem w cudzyslowiu, bo nie uwazam tego za problem. W dziecinstwie przezylem podczaszkowy wylew krwi do mozgu - roznie to nazywaja. Wtedy nikt mi o tym nie powiedzial, ale z badania na tomografie wyszlo ze mam taka torbiel, moze nikt tego nie bral pod uwage , bo problemem byl istotnie moj krwiak. Po ok 10 latach zrobilem z wlasnej inicjatywy kolejny tomograf i wyszlo podobnie jak w dziecinstwie - torbiel w prawej czesci czaszki, lekarz popatrzyl na wyniki i przepisal jakies leki ,ktorych nawet nie wykupilem. Teraz zyje w Paryzu i za sprawa przejetych przyjaciol zrobilem kolejny tomograf po 15 latach od poprzedniego. Wynik podobny - "torbiel pajęczynówki w prawym dole czaszki, bez innych istotnych nieprawidłowości wewnątrzczaszkowych. Brak anomalii naczyniowych w szczególności." Moj lekarz ogolny skierowal mnie na konsultacje do kolejnego neurochirurga, jednak uwazam , ze nie ma co sobie nabijac glowy problemem, boz tym sie zyje. A napomkniete przez niektorych problemy typu bole glowy , oslabienia itp. moze sa powodowanie czym innym , np. migrena, czego raczej z tego co wiem nie da sie wyleczyc lub zwyklym oslabieniem lub ogolnym przemeczeniem. Z innej strony , by uspokoic zainteresowanych to jest tylko torbiel, po polsku - woreczek z plynem, jezeli nie powieksza sie (w moim przypadku wynika ze moj zmniejszyl sie - 1996r. 5cm na 2,5 a dzis 3,5 na 2,5 ) to uwazam ze spokojnie mozna z tym zyc. Problemem nie moze byc jakis ucisk, bo torbiel (woreczek ) to nie guz. Mimo, ze zyje z tym mozna powiedziec od zawsze, nigdy nie wiaze tego z bolem glowy, ktore miewam jak kazdy, czy oslabieniem - zwyczajnym przemeczeniem, spowodowanym np. zmiana pogody. Uwazam za logiczne wytlumaczenie, ze gdyby to stanowilo sensowne zagrozenie, to kazdy przypadek, czyli kazdy z nas , ktory dostal taka diagnoze, bylby bezposrednio kierowany pod skalpel a tak nie jest. Wniosek prosty - zajmij sie czyms konstruktywnym a nie mysl o glupotach. POZDRAWIAM WSZYSTKICH GORACO Z PARYZA
gość
12-12-2010, 13:43:19

Wreszcie jakiś głos rozsądku. Szukam na forum jakiś rzeczowych informacji czy kotś jest po usunięciu torbiela i jak się czuje. Ja czekam na zabieg usunięcia z płatu czołowo- ciemieniowego. Prawie rok zastanawiałam się czy usuwać czy nie, będąc pod opieką neurochirurga. Nigdy bym się na to niezdecydowała z powodu bólu głowy. Wydaje mi się, że dużo osób bardzo tu wyolbrzymia problem, przecież to tylko torbiel.
Mnie skierowano na zabieg już dawno z powodu objawów: torbiel ekspansywna (rośnie 1 cm na 4 mc), epilepsja, problemy z równowagą - zawroty głowy (nie mogę prowadzić auta, przewracam się na ulicy). Podjęcie decyzji o usunięciu było dla mnie bardzo trudne i starałam się długo ignorować objawy. zy ktoś z Państwa jest po usunięciu torbiela? i czy była to słuszna decyzja?
gość
17-12-2010, 16:22:37

Witam ja również mam torbiel pajęczynówki lekarze mówią że można z tym żyć normalnie ale teraz martwi mnie jedna myśl jestem w ciąży i nie wiem czy będę mogła rodzić naturalnie i czy pod czas dużego wysiłku ta torbiel nie pęknie, bardzo proszę o odpowiedź
gość
17-12-2010, 18:38:21

oczywiście, że nie pęknie. Urodziłam dwójkę dzieci
gość
21-12-2010, 15:30:15

Rok temu wykryli u mnie torbiel pajęczynowki. Mam 15 lat. Torbiel wykryto u mnie, gdy powiekszylo mi sie wezadlo po lewej stronie glowy ,kolo ucha. Zrobili tomografie, na ktorej wyszlo, ze guz 'moze odpowiadac torbieli pajęczynowki" jak to napisali mi na opisie badania. Torbiel jest bardzo duza: 59x54x38mm. Moj lekarz dal skierowanie na opieracje w Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Moja mama wyslala do nich to skierowanie i wynik tomografii. Oni jednak wyslali mi odpwiedz, ze operacja nie jest konieczna i, ze za rok mam isc jeszcze raz na tomografie i zobaczyc, czy torbiel sie nie powieksza. Szczerze mowiac, to wolalabym miec ta operacje i wszystkie objawy torbiela z glowy. Moimi objawami sa: bole glowy zwykle codziennie, wada wzroku LEWEGO oka( +3 dioprie) , a po lewej stronie mam torbiel. W styczniu 2011 roku ide po raz kolejny na tomografie. Dodam jeszcze, ze lekarz katygorycznie zabranial mi sie przemęczac, dzwigac i zawodowo uprawiac sportow. ( jedynie moge cwiczyc na wfie).
gość
25-12-2010, 16:33:06

ja też mam torbiela w głowie i mam 13lat 29.12.10 jade dom warszawy na badania pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: