Hey.
Znów Ja.
Na stronie " 26" 13-09-2009, 15:48
Pisałam o przypadku mojego synka Wiktora 10-cio letniego.
Niestety jego stan się pogorszył Torbiel pajęczynówki w srodkowym dole czaszki,torbiel zatoki kilinowej,torbiel na lewym grzebieniu potylicznym.
Miał trepanopunkcje czaszki i częściowo oprózniono płyn mózgowo rdzeniowy tylko z torbieli w srodkowym dile czaszki.
Niestety nie można załozyć zastawki ,która odprowadza płyn do otrzewnej bo torbiel jest zbyt duża 4,5 na 5,5 na 6,5 cm ,więc w całosci nie usuną.Jesli ma ją od utodzenia i częśc struktur mózgu jest na torbieli oparta to po usunieciu może być gorzej.
A zastawka jest duzo mniejsza.
Po opracji było od czerwca do września dosć miło bo bolała Go głowa tylko kilka razy.Niestety TK po operacji ujawniło ,że wielkosc bez zmian :( Znów płyn nabrał:( 8 września był sparaliżowany ,ręka,twarz,język.Problem z mówieniem.
Mimo,że trwało to ok 1,5 godz. to jednak dochodzi do ucisków. Za miesiąc CT lub TK EEG nadal wykazuje zmiany-epilepsja.
Trzymajcie kciuki i zastanówcie się czy warto operować torbiele,skoro płyn ponownie nabiera.
Dr. w W-wie sam powiedział,że czym czesciej "zaglada" się do czaszki tym gorzej póżniej z pacjentem.
Moj gadu-gadu 3232379 Ania