Reklama:

TORBIEL PAJĘCZYNÓWKI :( JAK MAM ZYC?? (513)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-03-2010, 22:18:37

Witam,
mam 22 lata. W 2007 roku zaczeły sie u mnie dziwne krótkie lecz silne bóle głowy i takie jakby "chrupanie", taki odgłos jakby kości strzelały, z tyłu głowy. Poszłam wiec do lekarza, zrobili mi tomografie i wyszedł torbiel. Potem jeszcze miałam rezonans magnetyczny w 2008 bo to dokładniejsze badanie, wynik brzmi nastepujaco:
"Tuż pod namiotem móżdżku pomiedzy półkulami móżdżku widoczna zmiana torbielowata o wielkosci 3,3x 3,2 x 3,2 cm. Zmiana ta powoduje niewielka kompresje lewej półkuli móżdżku i w sposób nieznaczny unosi namiot móżdżku".
Lekarka powiedziała ze mam sie nie martwic, bo to nie jest złosliwe, wiele ludzi to ma i z tym zyje i że wszystko jest ok. Kazała mi powtórzyc badanie po ok. 2 latach zeby upewnic sie czy to nie rośnie. Na bóle głowy dostałam tabletki które przez pewniem czas pomagały, ale długo to nie trwało.
Teraz czekam na kolejne badanie, wizyte mam dopiero na maj... Ale obawiam sie bo bóle sie bardzo nasiliły, i sa częsciej (kiedys ok 2x w tygodniu, teraz kilka razy dziennie),czasem przy tym napadzie bólu mam mgłe przed oczami... Nie wiem tez czy to ma cos wspólnego ale jestem ciagle zmeczona i ospała, ciągle chce mi sie spac, w domu nawet zartują że zapadam w sen zimowy, a to trwa juz od pół roku...
Ale najciekawsze jest to - martwiąc sie objawami, akis miesiąc temu poszłam prywatnie do neurochirurga na konsultacje. On przejrzał te płytki z badaniami i stwierdził że te bóle głowy to w ogóle nie są z tego torbiela, ale nie wiadomo z czego i nie da sie tego określić...! I co wy na to?? Co ja mam teraz o tym mysleć?
Lekarz jest bardzo dobry, b. wielu ludzi go chwali i poleca. Ale mnie nie chce sie w to wierzyc, w końcu te bóle mam z tyłu głowy tam gdzie ten torbiel, i tam na poczatku w 2007 słyszałam te "chrupanie", i jak odchylam głowe do tyłu to cała boli mnie ta okolica...
Sama juz nie wiem... Niebawem okaże sie na badaniu czy to urosło czy nie...
Jeśli chcecie pogadać, albo odpowiedziec, albo macie jakies ciekawe informacje na ten temat piszcie na gg 11993253.
Pozdrawiam, Justyna
gość
27-03-2010, 19:15:20

Witam mam na Imię Dawid i jestem z Ełku. Trzy lata temu dowiedziałem sie że mam torbiel , zaczeło to sie od biwaku w 6 kl. pojechałem na biwak wróciłem i bolała mnie mocno głowa ból nie ustawał , poszedłem do lekarza rodzinnego a on powiedział ze to bule na tle nerwowym moja Mama poprosiła o badania i położyli mnie w Ełku w szpitalu , leżałem 7 dni , po tygodniu przewieźli mnie do olsztyna i okazało sie że mam torbiel pajęczynówke w lewej półkóli . Bóle mam żadko , raz na Pół roku takie poważne , zdarzylo mi sie pare takich dzisiaj własnie zdrętwiała mi lewa ręka , rozbolała mniue głowa po czym lkewa reka doszła do normy i usta zdretwiały , kiedyśś tam zdrętwiala mi pierw lewa reka półniej prawa a potem język i przes ten cały czas bolała mnie głowa. Jestem Funem walk W klatkach (MMA) więc poszedłem w środe na trening , mieliśmy parter dawałem rady , ale dzisiaj była stójka i po godzinie treniongu niewytrzymywałem pierw wzrok mi przeszkadzał potem zdretwiala mi lewa reka i potem usta jak juz wcześniej pisałem .. Podziękowałem trenerowi za miłe 2 treningi i poszedłem. Prosze o kontakt na gg 2874586 jesli ktos moze mi pomuc i doradzić jaki sport bym mógł uprawiać .
gość
05-04-2010, 15:12:22

Jezeli ktos zna angielski to polecam poczytac troche tutaj http://arachnoidcyst1.com/acabout.html
i koniecznie podpisac petycje oni zbieraja podpisy zeby udowodnic lekarza ze te cysty wowoluja objawy i zeby lekarze traktowali to powaznie bo ludzie cierpia z ich powodu. Wpisuja sie tam ludzie z calego swiata mozecie poczytac stosujac google translator
http://arachnoidcyst1.com/petitioners.html
gość
05-04-2010, 15:15:02

Jezeli ktos zna angielski to polecam poczytac troche tutaj http://arachnoidcyst1.com/acabout.html
i koniecznie podpisac petycje oni zbieraja podpisy zeby udowodnic lekarza ze te cysty wowoluja objawy i zeby lekarze traktowali to powaznie bo ludzie cierpia z ich powodu. Wpisuja sie tam ludzie z calego swiata mozecie poczytac stosujac google translator
http://arachnoidcyst1.com/petitioners.html
gość
07-04-2010, 18:34:19

Tutaj jest forum miedzynarodowe sekcja w jezyku polskim, jak ktos ma ochote na poglebienie wiedzy z ludzmi z calego swiata porozmaiac i zdobyc wiedze zapraszamy. Moderatorem jest osoba znajaca jezyk polski.
http://arachnoidcystnetwork.com/acanetwork/forum_view.php?forum_id=52
gość
08-04-2010, 19:49:37

Czy ktos moze wie czy torbiel pajeczynówki jest wrażliwa na hałas??
gość
12-04-2010, 13:35:34

Witam wszystkich:) ja mam torbiel wielkosci 15 na 20 mm . wykryłem go bardzo przypadkowo.cwicze karate i dostałem silnie w głowie.i pierwszy raz po 21 latach torbiel dał o sobie znac.z karate pod presja rodziny musze zrezygnowac.

czyli nie powinienem miec obaw w stosunku do TP ??

Łukasz 21
Początkująca
17-04-2010, 17:48:07

Witam! Mam 14 lat i wykryto u mnie torbiel pajeczynowki. Wykryto go przypadkiem, bo w okolicy tej torbieli mialam powiekszonego wezla chlonnego, ktory nadal jest troche powiekszony, chociaz nie tak bardzo jak kiedys.
Praktycznie codziennie mam bole glowy, dość silne.
Moja torbiel ma 60x55x40mm. Przez to mam ucisniety i przemieszczony ku tylowi plat skroniowy, a łuska kosci skroniowej jest uwypuklona na zewnatrz, i golym okiem widac asymetrie ze strona przeciwka glowy. Na 4 czerwca br. mam wizyte u neirochirurga. Ciekawe jak to bedzie...
gość
27-04-2010, 17:06:26

synkowi gdy mial 3 miesiace zrobilam usg glowki i sie okazalo,ze ma wszystkie komory powiekszone, torbielki,jak i rowniez pajeczynowki.W dodatku ma skosnoglowie ,pediatra wykryl u niego slabe napiecie miesnowe( chodze z nim na rehabilitacje). Lewkarze podejrzewali ,ze to chyba bedzie wodoglowie! bylam zalamana,mowili o zastawkach, operacjach szok! ale kolejne usg juz sie poprawilo,zniknely torbielki,choc komory nadal sa powiekszone,ale zmniejszyl sie plyn sklepistosci(czyli zadne wodoglowie) na szczescie.
Rowniez duzo pomogla rehanilitacja,maly jest juz silniejszy,podnosi glowke na brzuchu,zaczyna juz siadac.Mam nadzieje,ze bedzie dobrze.
gość
01-06-2010, 17:51:09

Jestem Kinga i mam 14 lat. Moja historia z torbielątkiem wygląda tak:
Gdy miałam 6 miesięcy spadłam na głowę z wersalki (niskiej, ale miałam pękniętą czaszkę z lewej strony). Ostatnio bolała mnie głowa (czyli przez jakieś ostatnie 6 lat). W zeszłą środę miałam robiony RM,a dzisiaj dostałam wynik. W lewej części mózgu mam torbiel o wymiarach 10x14x13mm. Lekarka powiedziała, że 20% ludzi (zdrowych) żyje z tym czymś i ma się dobrze. Mówiła też, że nie trzeba tego operować, bo skoro od 14 lat nic się nie działo, to nie ma szans na to, że się powiększy. Czy to nic groźnego? Bo jakoś czytam tu na forum i się trochu boję czy nie trzeba tego wycinać... Boję się... Na innych stronach czytałam też porady neurochirurgów i neurologów, którzy mówili, że to niegroźne i da się z tym normalnie żyć. Czekam na odp. mój mail xxddladykddxx@op.pl wink

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: