Reklama:

Tiki Nerwowe !!!! (514)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-12-2007, 10:48:00

Moje Uszanowanie! Mam tiki od 11 lat, są ich dziesiątki, nawet nie sposób ich wyliczyć bo czasem na jedną część ciała przypadają dwa różne. Nigdy nie brałem na to leków, gdyż chciałem pozbyć sie przyczyn, a nie skutków (11 lat). Piszę gdyż chciałem się podzielić pozytywnymi przygodami związanymi z tikami. Głównymi sprawcami przygód jest mruganie (jednym lub dwoma oczyma) oraz trzęsienie głową. Bawi mnie to bardzo, poniewaaż poderwałem w ten sposób (bezwiednie) bardzo dużo osób w środkach komunikacji, co jeszcze śmieszniejsze to 95% z nich to mężczyźni. Zdarzyło mi się nawet, że nie pomagało tłumaczenie, że mam tylko taki tik, a w ogóle to wolę kobiety. To niesamowite jak ktoś do mnie zaczyna mrugać albo kiwać do mnie głową w znaczący sposób, a dopiero po pewnym czasie orientuję się, że to moja sprawka. Innym rodzajem niespodziewanej reakcji na moje tiki jest to , że zarażam nimi innych. Czasem jak przebywam z kimś dłużej to zaczyna podłapywać moje tiki, co jeszcze śmieszniejsze, ja zdaję sobie sprawę ze wszystkich tików które mam, a moje ofiary nie czują, że robią coś dziwnego czego nigdy wcześniej nie robiły. Naprawdę te sytuacje dostarczają mi wiele radości. By the way to ciekawe czy te emot ikonki przedstawiają twarze z tikami.
Tak z moich obserwacji, mam wrażenie że moje tiki mają duży związek z moim introwertyzmem, bo im więcej duszę w sobie tym większe mam tiki. Pomaga mi więc wyrzucanie z siebie energii i każdy sport (ograniczam tiki do minimum albo zupełnie eliminuję na jakiś czas).
Pozdrawiam, życzę powodzenia i optymizmu przy walce!
gość
18-12-2007, 15:04:00

04-06-2007 o 09:38, gość :
Zespół Touretta jest chorobą uwarunkowana genetycznie.
Objawia się przymusowymi różnorodnymi ruchami. jedne mogą mijać, pojawiają się inne, mogą być okresy remisji i nawrotów. trudno ustalić przyczyny występowania tej choroby, chociaż wykryto ją już w 1883r. Hipotez jest wiele, przyjmuje się, że może mieć związek z zaburzeniem wydzielenia dopaminy w organizmie lub różną ilościa zawartości substancji szarej w międzymózgowiu. Ma podłoże typowo neurologiczne, nie wykazujące zmian natury psychicznej. Osoby z tym zespołem są często niezwykle inteligentne.
Nie ma jak na razie większych osiągnięć w tej dziedzinie. Jak wszystkie choroby genetyczne, trwają do końca życia w różnym nasileniu, zależnie od stylu życia. Stresy i przygnębiające problemy nasilają objawy.
Można przyjmować witaminy, szczególnie z grupy B, które wzmacniają system nerwowy, plus magnez.
Lekarz może zalecić sedatywne leki, ale te jak już pisano wcześniej prowadzą do lekouzależnień, lepsze antydepresantyL Często stosuje sie też zastrzyki z wyżej wspomnianej botulitoksyny, ale też nie daje 100% efektu. Lekarze rzadko używają terminu zespół Touretta. Jjak sama zauważyłaś, sytuacje naruszające system nerwowy potegują objawy. Ty nie koniecznie musisz mieć ostrą postać tego zespołu. Może nawet okazać się, że to nie jest to.
Nie czytaj więc. Wszystko można sobie dopasować. I nie wpadaj w panikę, jeśli lekarz po dłuższym wywiadzie z Tobą taką postawi diagnozę.
Z tym sie żyje, tylko nieco trudniej, ale pokaż mi łatwą stronę życia. jak nie ten., to inny problem czyni je mniej radosnym.
Przy spokojnym trybie życia, z pełną akceptacją siebie i bez poczucia niższej wartości, dolegliwości stają sie łagodniejsze. Wróć spokojnie do kraju i pójdź do lekarza też na spokojnie. A jeśli zapragniesz sięgnąć po lekturę, to lepiej dobra przygoda, niż medyczna pozycja.
Często różne choroby maja podobne objawy, a różnicuje sie je po drobnym charakterystycznym niuansie, o którym pacjent rzadko wie, bo już nie doczyta, albo poprostu jest to znany szczegół tylko ludziom medycyny, lub wynika z określonych badań ii czarna wizja gotowa. Zespół Touretta zresztą nie musi być wcale czarna wizją ani wyrokiem.
gość
20-12-2007, 23:13:00

Witam, tez mam podobne objawy. Chcialem sie dowiedziec czy lek nazywa sie PROPANOLOL czy tez PROPRANOLOL? Pozdrawiam
gość
20-12-2007, 23:14:00

Witam, tez mam podobne objawy. Chcialem sie dowiedziec czy lek nazywa sie PROPANOLOL czy tez PROPRANOLOL? Pozdrawiam
gość
21-12-2007, 22:16:00

WITAM SERDECZNIE
JESTEM MAMA 11LETNIEGO CHLOPCA.MOJ SYN MA TIKI OD 5 ROKU ZYCIA.TIKI TE OBJAWIAJA SIE RUCHAMI CIALA I ROZNYMI ODGLOSAMI I SMIESZNYMI DZWIEKAMI.W OBECNEJ CHWILI JEST DOBRZE.TRAFILAM OSTATNIO DO DOBREGO LEKARZA DOKTORA JANIKA Z WARSZAWY(specjalisty od tej choroby)KAZAL ODSTAWIC SYNOWI WSZYSTKIE LEKI ,A PODAWAC DOPIERO WTEDY KIEDY BEDZIE NAPRAWDE ZLE.PO ODSTAWIENIU LEKOW PO 2 TYGODNIACH SYN POCZUL SIE LEPIEJ.
PAN DOKTOR POWIEDZIAL,ZE TRZEBA UWAZ AC NA LEKI JAKIE PODAJE SIE DZIECIOM BO TE LEKI SA NIESTETY DLA DOROSLYCH I MOGA WYZADZIC WIECEJ SZKODY NIZ POMOC.
STWIERDZIL,ZE LEKU O NAZWIE THIORIDAZIN NIE MOZNA PODAWADZ OSOBA PRZED 16 ROKIEM ZYCIA!!!!
TO JEST NIEBEZPIECZNY LEK I JUZ DAWNO ZOSTAL WYCOFANY ZA GRANICA.TEGO LEKU JNIE POWINNO SIE PODAWAC

POZDRAWIAM
Początkująca
01-01-2008, 14:15:00

Witam
Przeczytałam wszystkie powyższe wypowiedzi.
Ja sama mam ten problem od 27 lat, bo tyle lat mam. Tiki z tego co pamiętam mam odkąd sięgam pamięcią , mama chciała to leczyć ale lekarze twierdzili, że wyjdę z tego z wiekiem. Na początku było tylko ruszanie głową, potem i ramionami, potem mruganie a w tej chili jest tych tików około 7.
W wieku 21 lat chciałam sama wyleczyć tiki więc poszłam do lekarza specjalisty- psychiatry- dostałam lek: HALOPERIDOL - nie powiem, że nie pomagała, bo pomagał . Najpierw 15 kropli dzienni, potem, 30 , 40 i tak doszło do 90 kropli dziennie. Organizm się przyzwyczaił do tego leku. i tak po 3 miesiącach miałam już głęboką depresję - 2 lata wyjęte z życia - lęki, fobie, stres, schudłam 12 kilo - cos okropnego. Leczyłam sie u innego lekarza, nikt nie wiedział dlaczego się rozchorowałam. Dopiero po 1 roku leczenia depresji trafiłam do bardzo dobrego lekarza z Lublina, który po 3 tygodniach wyciągnął mnie z depresji. Potem byłam u niego w klinice na rehabilitacji. Tam dużo dowiedziałam się o tikach robiłam wszystkie badania łącznie z EEG i wszystko jest w porządku. Lekarze powiedzieli mi, że depresję wywołał u mnie ten lek na tiki - przestrzegam. A tiki mam z tego powodu , iż nie potrafię się wyładować, tylko tłumię w sobie złe emocje i stąd te tiki.
Sama zauważam, że faktycznie potrafię panować nad nimi, chociaż na początku jest mi bardzo ciężko. Mam takie okresy spokoju, że nie mam tików wcale, ale mam i takie dni , że mam tiki prawie cały czas. Zwłaszcza kiedy siedzę w domu z 2 moich dzieci i doprowadzają mnie swoim zachowaniem do szału
Ale wtedy wystarczy tylko uspokoić nerwy, usiąść spokojnie , poczytać książkę i powoli przechodzi, na początku jest trudno opanować te mimowolne ruchy, gdyż czasami ąz mnie dusi , wtedy napinam inne mięśnie, czasami nawet cały organizm mam spięty, Jestem czasami bardzo zmęczona, tym, że próbuję je opanować, ale po 3 dniach nie mam ich wcale.
Zauważyłam , że harmonia dnia jest dla mnie bardzo ważna . A stres, pośpiech i hałas są sprzymierzeńcami występowania u mnie tików.
Leczyć tego nie chcę, bo widocznie taka jest moja uroda. Już raz próbowałam , je wyleczyć i źle się to skończyło. Teraz mam już 2 dzieci, (na razie nie mają tików - chociaż czasami boję sie o to widząc jakiś dziwny nie kontrolowany ruch)
Bardzo się bałam przed porodami, że tiki, nie pozwolą mi na normalny poród, no ale to nie było przeszkodą. Nie przejmuję się swoimi tikami, chociaż czasami ludzie mi się przyglądają. Dawniej mi to przeszkadzało, ale teraz juz nie.
Dlatego wszystkim którzy je mają współczuję , bo wiem sama jak to jest. Nie jest łatwe życie z tikami.
pozdrawiam
aga00 [addsig]
aga00
gość
04-01-2008, 09:42:00

Mam córke która ma tiki- umieram jak to widze . Wszystkim polecam sytone Stowarzyszenia chorych na Tourotta - forum - duzo cuiekawych info i wsparcia . Do tikajacych - sama wolalabym przejąć te tiki niz patrzyc jak dziecko się mećzy i wstydzi .
gość
06-01-2008, 10:45:00

DO AGI00
moj syn 11lat teraz dostal lek o nazwie haloperidol po przeczytaniu twojej wypowiedzi zadzelam sie zastanawiac czy mu go podac.
narazie dawka to kropla rano i kropla wieczorem i mam powoli zwiekszac dawke az do czterech kropli rano i do 4 wieczorem.
pozdrawiam
gość
06-01-2008, 17:06:00

Witam
Tak tak zwiększa się dawkę haloperidolu. Ale jesyt to lek od którego człowiek SIE UZALEŻNIA I dlatego co jakiś czas zwiększa się jego dawkę.
Nie wiem ja teraz ale jak ja parę lat temu dostawałam Haloperidol, to nie było tam ulotki informacyjnej.
Po mojej depresji - wywołanej haolperidolem dowiedziałam sie na temat tego leku, co nieco. Po pierwsze to lekarze w klinice mi powiedzieli jaka była przyczyna mojej depresji - właśnie Haloperidol. Jest to lek który stosuje się w ciężkich przypadkach "chorób psychicznych" w niewielkich ilościach , a tą którą ja dostałam mogła "zwalić nawet słonia" - słowa lekarzy .
Jak zaczęłam leczyć depresję nie wiedziałam dlaczego lekarz , który mnie leczył dał mi z powrotem haloperidol - dlaczego ????? ponieważ trzeba było odzwyczaić organizm od tego leku - poprze zmniejszanie ilości kropel - :tzw odwyk" . Tak wiem brzmi to nieciekawie. Nie chciałabym się wdawać w szczegóły co się ze mną działo gdy odstawiłam nagle ten lek. (a depresja - 3 lata wyjęte z życia !!!!!!!)
Jako matka pisząca do matki - radzę aby Pani nie dawała dziecku tego leku (nawet w tak małych ilościach) !!!!! - Ja to przeżyłam i nie było to miłe.
A obecnie lezę się na tiki lekami homeopatycznymi - zażywam je od 3 miesięcy i naprawdę jest już duża poprawa. Bardzo ważną rzeczą u osób z tikami jest harmonijny tryb życia , pozbawiony pospiechu, hałasu itp .. należy wyciszac organizm dziecka . Tiki nie są szkodliwe dla osób które je mają tylko - uciążliwe i "niewygodne " . Jako dziecko tez miałam tiki, i np. niektóre koleżanki w szkole śmiały się ze mnie , to było przykre , ale najważniejsze jest nie przejmować się .
Acha i zaproponowałabym dziecku jakąś dyscyplinę sportu na - taką która pozwoliłaby mu wyładować się. Aha i jeszcze jedno jak dziecku chce się płakać to niech sobie popłacze - to rozładowuje napięcie z organizmu a co za tym idzie tiki sie zmniejszają
Pozdrawiam ( w razie jakichkolwiek pytań chętnie odpowiem.
aga00
p.s. są takie książki "alfabetyczny wykaz leków " więc w opisie haloperidolu znalazłam skutek uboczny - DEPRESJA
gość
07-01-2008, 09:25:00

06-01-2008 o 18:06, gość :
Witam
Tak tak zwiększa się dawkę haloperidolu. Ale jesyt to lek od którego człowiek SIE UZALEŻNIA I dlatego co jakiś czas zwiększa się jego dawkę.
Nie wiem ja teraz ale jak ja parę lat temu dostawałam Haloperidol, to nie było tam ulotki informacyjnej.
Po mojej depresji - wywołanej haolperidolem dowiedziałam sie na temat tego leku, co nieco. Po pierwsze to lekarze w klinice mi powiedzieli jaka była przyczyna mojej depresji - właśnie Haloperidol. Jest to lek który stosuje się w ciężkich przypadkach "chorób psychicznych" w niewielkich ilościach , a tą którą ja dostałam mogła "zwalić nawet słonia" - słowa lekarzy .
Jak zaczęłam leczyć depresję nie wiedziałam dlaczego lekarz , który mnie leczył dał mi z powrotem haloperidol - dlaczego ????? ponieważ trzeba było odzwyczaić organizm od tego leku - poprze zmniejszanie ilości kropel - :tzw odwyk" . Tak wiem brzmi to nieciekawie. Nie chciałabym się wdawać w szczegóły co się ze mną działo gdy odstawiłam nagle ten lek. (a depresja - 3 lata wyjęte z życia !!!!!!!)
Jako matka pisząca do matki - radzę aby Pani nie dawała dziecku tego leku (nawet w tak małych ilościach) !!!!! - Ja to przeżyłam i nie było to miłe.
A obecnie lezę się na tiki lekami homeopatycznymi - zażywam je od 3 miesięcy i naprawdę jest już duża poprawa. Bardzo ważną rzeczą u osób z tikami jest harmonijny tryb życia , pozbawiony pospiechu, hałasu itp .. należy wyciszac organizm dziecka . Tiki nie są szkodliwe dla osób które je mają tylko - uciążliwe i "niewygodne " . Jako dziecko tez miałam tiki, i np. niektóre koleżanki w szkole śmiały się ze mnie , to było przykre , ale najważniejsze jest nie przejmować się .
Acha i zaproponowałabym dziecku jakąś dyscyplinę sportu na - taką która pozwoliłaby mu wyładować się. Aha i jeszcze jedno jak dziecku chce się płakać to niech sobie popłacze - to rozładowuje napięcie z organizmu a co za tym idzie tiki sie zmniejszają
Pozdrawiam ( w razie jakichkolwiek pytań chętnie odpowiem.
aga00
p.s. są takie książki "alfabetyczny wykaz leków " więc w opisie haloperidolu znalazłam skutek uboczny - DEPRESJA

Aga bardzo proszę napisz mi jaką homeopatię stosujesz. Czy samemu też mozna sobie ją stosować?czy pod kontrola lekarza
Pozdrawiam
Aga

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: