Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-05-2010, 08:42:17

POZDRAWIAM WSZYSTKICH KTÓRZY WALCZĄ Z TĄ OKROPNĄ CHOROBĄ.WSZYSTKIM ŻYCZĘ BY WYGRALI TĄ WALKĘ. PROSZĘ MI WIERZYĆ ŻE WARTO WALCZYĆ I RODZINA CHOREGO MUSI POMAGAĆ W TEJ WALCE. WCZORAJ MINOŁ ROK OD OPERACJI MOJEGO MĘŻA NIE JEST ŁATWO ALE WCZORAJ POJECHALIŚMY NA MAJÓWKĘ DO OJCOWA BYŁ W GROCIE ŁOKIETKA I W JASKINI CIEMNEJ KTO BYŁ TO WIE JAKIE TO SĄ WZNIESIENIA BYŁAM DUMNA Z MOJEGO MĘŻA I UKRADKIEM WYCIERAŁAM ŁZY BO ROK TEMU NIE WIERZYŁAM ŻE SIĘ UDA. WIELE OSÓB NA TYM FORUM MNIE WSPIERAŁO KTÓRYM Z SERCA DZIĘKUJĘ. NIE WSZYSTKIM SIĘ UDAJE ALE TRZEBA WALCZYĆ DO KOŃCA . BASIA
gość
04-05-2010, 10:26:23

Do Kasi
Jeśli chodzie o zrobienie badan, to dowiedz się, czy ten szpital ma nowoczesna aparature. Najpewniejszym badaniem przy diagnozowaniu tetniakow
sa cyfrowa angiografia [ DSA] i angiografia komputerowa. To podstawa żeby lekarze podjeli decyzje co do sposobu operacji. Bardzo możliwe, jeżeli będzie wszystko ok. zaproponuja embolizacje. Zabieg ten jest bez otwierania czaszki.
Poczytaj o nim w Google. Dowiedz się, czy ten szpital ma dobrych
neurochirurgow, a ewent. w którym szpitalu sa najlepsi. Mama twoja jest mloda osoba, wiec ma duze szanse na wyleczenie. Nie zamartwiaj się na zapas, tylko dowiedz się wszystkiego , żeby oswoic temat i wybrac wszystkie za i przeciw. Zycze twojej mamie i tobie, spokoju i duzo sil .
pozdrawiam
gość
04-05-2010, 12:22:43

Takie dolegliwości mogą świadczyć o zaburzeniach w krazeniu mozgowym. Masz powody, by lekarz dal ci skierowanie na tomogarafie, bo dodatkowo masz nadciśnienie. Trzeba wykluczyc ,czy te bole nie pochodza od kręgosłupa szyjnego[ zwyrodnienia]. Idz koniecznie do jakiegos innego neurologa, nawet prywatnie i wrecz wymus na nim to badanie. Lepiej na zimne dmuchac i do konca się upewnic. Zycze ci zdrowia i żeby twoje obawy się nie sprawdzily.
gość
04-05-2010, 12:26:29

Ten komentarz powyzej dotyczy tego postu:

Witam.
mam 24 lata i od 2 miesięcy dziwny bl głowy w jednym miejscu. Dodatkowo niedawno pojawiło się tak jakby tykanie w głowie w rżynych miejscach. byłem u neurologa i po przebadaniu dala mi jakies tabletki przeciwblowe ale to nadal boli. nie boli mnie codziennie, zdarza się ze poboli 2 dni i jest przerwa rwnież kilkudniowa. leczę się dodatkowo na nadcisnienie. Boję się ze to moze być tętniak, czasami mam tez odczucia mrowienia delkiatnego głowy. Mam 24 lata/ Proszę powiedzcie co o tym sądzicie.
gość
04-05-2010, 19:39:33

moj tata tata w zeszłym tygodniu w poniedziałek zemdlał w pracy, we wtorek było już wiadomo iż ma tętniaka mozgu , jest już tydzien po operacji dalej jest w spiączce farmakologicznej. Moglby mi ktoś powiedzieć czego mam się spodziewać, tak mniej więcej po wybudzeniu? Tatuś ma 55 lat... strasznie się o niego boję, byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedź osoby, ktora się na tym zna....
gość
05-05-2010, 11:26:50

Nie jestem lekarzem, lecz z tego co wiadomo spiaczka farmakologiczna jest czescia procesu leczenia, zapobiega po czesci powikłaniom, jakie przytomny chory moglby wywołać. Po pękniętym tetniaku może wystąpić: obrzek mozgu, niedowłady, zaburzenia pamieci, mowy, padaczka itp. Rownie dobrze moga wystapic po wybudzeniu, tylko niewielkie przejściowe zmiany. Tego ci nikt nie jest wstanie w tej chwili powiedziec. nawet najlepszy lekarz. Czas pokaze. Możesz mowic do taty by czul twoja obecnosc, trzymac za reke. Miej w sobie sile bo to choroba wymagajaca dłuższego leczenia.Zapytaj tez lekarza prowadzacego, jakie sa postepy i nie trac wiary.
Początkująca
05-05-2010, 20:09:13

Witam! piszę tu już któryś raz opisuję historię mojego taty i chciałam sie podzielić wiadomościami. Dziś lekarz powiedzial ze po kontrolnej tomografi po tym dlugim weekendzie jest delikatna zmiana na lepsze obrzeg mózgu odrobinke sie zmniejszyl, pozostalosci po tetniaku wchlaniaja sie i ze nie ma widocznych zmian w mozgu. juz nie powtarzal ze stan jest bardzo ciezki co przedtem zaznaczal przy kazdej rozmowie. jutro bedzie poddany Tracheostomii i rozpocznie sie pierwsza proba wybudzania go ze spiaczki... oczywiscie jest to zalezne od tego czy obnizy mu sie cisnienie bo dzis mial wysokie. No i jezeli się obudzi w najbliżych dniach dopiero wtedy będzie można ocenić skutki tego wszystkiego. Jestem pełna nadzieji i optynizmu. Mamy również wielkie szczęście bo trafił w ręce jednego z najlepszych jeżeli nie najlepszych chirurgow w klinice Uj w Krakowie. Trzymam kciuki za niego i za was i waszych bliskich z podobnymi problemami naprawde warto wierzyć że będzie dobrze.

ps. co do mówienia do osoby w śpiączce naprawde warto to robić co prawda nie specjalnie chcą wpuszczać na oddzial intensywnej terapii ale czasem przymykaja oko i wpuszcza. bylam u tatay przez te 2 tygodnie 2razy i czulam ze on wie ze jestem zaczal szybciej oddychac i mocniej. Podobne po wybudzeniu ludzie ci maja czarna dziure nic nie pamietaja ale w danej chwili czuja ze jestesmy i dodajemy im sił. Ja tak przynajmniej mysle. Pozdrawiam :***
gość
06-05-2010, 08:39:05

mojemu tacie tętniak nie pękł, wykryli go...

Karolina.
Początkująca
07-05-2010, 21:18:42

To chyba lepiej dla niego Karolinko.

Chciałam się podzielić informacją że dziś przy pierwszej próbie wybudzenia tata się obudził. Tzn otworzył oczy ale nie reaguje na proste polecenia czyli nie ma jeszcze jakotakiego kontaktu z nim. porusza lewą ręką i nogą ale niestety prawymi nie ;( z tym ze lekarz powiedział że to wszystko się może zmienić jeszcze bo to za wcześnie na jakiekolwiek diagnozy. mam nadzieje ze niedlugo zacznie poruszać równiez prawymi konczynami. strasznie sie ciesze...wiem ze moze zdazyc sie jeszcze wszystko ale to jest jeden kroczek do przodu. pozdrawiam wszystkich Nie poddawajcie się!
Początkująca
08-05-2010, 16:15:31

i znów jest źle :( cały optymizm uleciał ze mnie... znów go wprowadzili w śpiaczke ma jakąś infekcje płuc i zla morfologie :( nic juz nie wiem... zaczynam miec czarne mysli :(

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: