Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-05-2010, 13:45:34

Dawno nie pisalam. Otoz siostra moja 24 letnia za 3 tygodnie wraca do domu niewiem czy sie cieszyc czy nie a to dlatego ze rehabilitacja trwa a ona nadal sama nie chodzi tylko za pomoca rehabilitantow, reka tez nie rusza a co dalej niby jeszcze czasu potrzeba bo to przeciez 3 miesiace od operacji. Bedziemy wozic ja do najblizszego osrodka na cwiczenia.

Czy ktos sie moze orientuje czy jest gdzies w Polsce Sanatorium dla takich ludzi jeszcze nie chodzacych bo ona potrzebuje jeszcze intensywnej rehabilitacji.

Pozdrowienia
Agnieszka K
gość
17-05-2010, 09:02:37

Wpisz w google : " szpitale rehabilitacyjne" albo " ośrodki rehabilitacyjne"
gość
17-05-2010, 16:44:36

Witam.

W czwartek (13 maja) moja przyszła teściowa miała tomografię. Pani neurolog po analizie stwierdziła że prawdopodobnie ma tętniaka ale zdjęcie nie jest w pełni wyraźne dlatego skierowała ją na powtórną tomografię tym razem z kontrastem. Teściowa wcześniej miewała bardzo silne bóle głowy dlatego postanowiła w końcu się zbadać. Nie wiem czego spodziewać się po jutrzejszym badaniu boję się że jednak wykryją u niej tętniaka. Czy ktoś zna jakiegoś dobrego neurologa, bo wolę zapłacić wraz z moim narzeczonym duże pieniądze a mieć pewność że będzie miała dobrą opiekę. Mam jeszcze jedno pytanie czy pacjent po zdiagnozowaniu tętniaka jest automatycznie hospitalizowany?? Byłabym bardzo wdzięczna za udzielenie informacji.

Maja
gość
18-05-2010, 10:22:06

W razie potwierdzenia diagnozy tesciowa dostanie skierowanie do neurochirurga. Może isc do przychodni specjalistycznej, albo prywatnie. Samo wykrycie tetniaka nie jest powodem automatycznego hospitalizowania. Lekarz najpierw musi ocenic stan zdrowia, umiejscowienie tetniaka, możliwość zabiegu itp. To wlasnie należy do neurochirurga. Jeśli nie ma bezpośredniego zagrozenia, to po takim wywiadzie lekarz uzgadnia czas oczekiwania na miejsce w szpitalu. Sama operacja w Polsce jest bezplatna, ale ew. rehabilitacja to już niekoniecznie. Poki co zorientuj się w swojej miejscowości , bo nie wiem gdzie mieszkasz, czy jest odzial,klinika neurochirurgii. Możesz poszukac w Internecie lekarzy o tej specjalności w duzych miastach. Zycze powodzenia i żeby się nie potwierdzilo.
gość
19-05-2010, 16:22:35

Dziękuje bardzo za informacje. Neurolog nadal nie wie co to jest ale wygląda na zgrubienie żyły możliwe że nie jest to tętniak. Teściowa dostała skierowanie do neurochirurga w szpitalu bródnowskim wiec czekamy na dalsze wyniki badań. Nadal jednak obawiam się że badania mogą wyjść źle... Dopóki nie będę miała wyników w ręku to pozostaną wątpliwości i obawy. Jeżeli chodzi o rehabilitacje to sama będę starała się jej pomóc bo jestem studentką pierwszego roku fizjoterapii. Jeszcze raz dziękuje za informacje. Pozdarawiam.

Maja
gość
19-05-2010, 16:23:08

Dziękuje bardzo za informacje. Neurolog nadal nie wie co to jest ale wygląda na zgrubienie żyły możliwe że nie jest to tętniak. Teściowa dostała skierowanie do neurochirurga w szpitalu bródnowskim wiec czekamy na dalsze wyniki badań. Nadal jednak obawiam się że badania mogą wyjść źle... Dopóki nie będę miała wyników w ręku to pozostaną wątpliwości i obawy. Jeżeli chodzi o rehabilitacje to sama będę starała się jej pomóc bo jestem studentką pierwszego roku fizjoterapii. Jeszcze raz dziękuje za informacje. Pozdarawiam.

Maja
Początkująca
19-05-2010, 20:55:43

Witajcie bardzo proszę o pomoc od dłuższego czasu mam bol głowy z lewej strony mozgu pulsujący nie ciągły tylko nagły jakby mi ktoś wbijał gwozdzia w głowe ............... jakiś rok temu miałam robioną tomografię w szpitalu trafiłam tam własnie z bardzo silnymi blami głowy tomografia bez kontrastu wyszła dobrze ale czy od tego czasu mogło się coś zmienic bardzo się boję mam 24 lata pomocyyyyyyyyyyyyyyyyy Mam jescze szumy w uszach błagam o pomoc czy to moga być objawy tętniaka ?????????????????????????????
gość
20-05-2010, 09:26:46

Agnieszko, nikt ci zaocznie nie postawi diagnozy a tym bardziej bez badan. Musisz isc do lekarza, może prywatnie to szybciej będzie. Na pewno dostaniesz skierowanie na ct z kontrastem lub na bardziej zaawansowane, bo samo ct bez kontrastu może nie wykazac ew.tetniaka. Może tez dostaniesz skierowanie na rezonans odcinka szyjnego kręgosłupa, ale o tym zadecyduje lekarz. Na razie nie zamartwiaj się tylko działaj. Pozdrawiam cie i zycze zdrowia.
Początkująca
20-05-2010, 12:03:56

Rozumiem a czy te szumy w uszach mogą być od kręgosłupa ??????????? Bylam wiele razy badana neurologicznie i nic nie wykazalo
gość
20-05-2010, 17:29:47

O kreg. szyjnym napisałam nie bez powodu. Jestem pare lat po pękniętym tetniaku, który wogole nie dawal znaku o sobie,za to kreg. szyjny bardzo. Zwykly rentgen nie wykazal nic oprocz zwyrodnien. Dopiero rezonans wykazal, ze mam dwie przepukliny. Mialam zawroty glowy, szumy, roznego rodzaju bole itp. Ale skoro bylas już badana i jest ok. to masz zaburzenia w krazeniu mozgowym i niekoniecznie musi być to tetniak. Nie piszesz jak u ciebie z cisnieniem, to wazne. Jest wiele przyczyn takich dolegliwości np. dugo utrzymujacy się stres, ale poki nie zbadasz to bedziesz się donyslala najgorszych rzeczy.Pozdrawiam cie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: