Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
17-04-2010, 18:03:18

prosze o wypowiedz lekarza,
u mojej mamy 30 lat temu wystapil silny bol glowy doprowadzajac ja do stanu 1.dobowej spiaczki.
W takim stanie trafila do szpitala. Po zrobieniu EEG glowy, badaniu PMR, angiografi tt.mozgowych stwierdzono:
- wodoglowie wewnetrzne i zew.,
- tetniak tetnicy laczacej przedniej,
- zespol czolowy,
- zespol Parinauda.
Mama przebywala w klinice w Szczecinie i po 2 tyg. zostala wypisana do szpitala.
Od tamtej pory byla leczona psychiatrycznie- farmakologia nie przynosila zadnej poprawy i w tej chwili jest na rencie - ze stwierdzona schizofrenia paranoidalna.
Mama w tej chwili nie przyjmuje zadnych lekow. Cisnienie ma w normie.
Stan od poczatku wybudzenia ze spiaczki sie nie zmienia *** niestety!***.
Chcialabym uzyskac porade: jakie badania glowy beda najdokladniej obrazowac stan choroby. Bede wdzieczna za wszelkie sugestie.
Exodus
gość
17-04-2010, 20:15:19

Diękuje wam wszyskim za otuche oraz życze dużo zdrwia i usmichu własnie teraz ja przeżywam koszmar ponieważ mojej żonie 12.04.2010 pękł tętniak jest szesc dni po operacji w tej chwili jest w spiące farmakologicznej bardzo mi jej brakuje
gość
19-04-2010, 13:01:24

Witam, na poprzedniej stronie opisałem po krótce to co stało się Mojej Mamie - podpisałem się Tomek
I jeśli ktoś byłby w stanie coś napisać i wiedział na ten temat co i jak dalej się dzieje prosiłbym o informacje tutaj.
A więc tak mama miała mieć embolizacje ale miała zrobiony tylko kontrast (lekarz powiedział że jeszcze organizm by nie wytrzymał operacji) mówi też że stan minimalnie się poprawił ale nadal jest zagrożenie życia, dzisiaj została spoerotem przewieziona do szpitala na oddział neurologii i tam ma być obesrwowana 2-3 tygodnie i dopiero wtedy może będą coś robić.
Na samym początku tzn tuż po wylewie tętniaka powiedziano nam że z punktu widzenia medycznego mama nie ma szans(głęboka śpiączka, brak reakcji źrenic), a Tu stał sie CUD mama otwiera oczy (chociaż wiadomo nie jest to tak jak była zdrowa) i reaguje na nasze pytania kręcąc głową lub przytakując, porusza też palcami u nogi oraz czasami zaciśnie dłoń, martwi tylko ciągle wysokie ciśnienie bo czasami górne jest nawet ponad 200 ale tak średnio teraz to trzyma się 185/90, jeśli ktoś z Was miał kontakt z osobami o podobnych objawach i może coś napisać na ten temat byłbym bardzo wdzięczny pozdrawiam
Tomek
gość
19-04-2010, 19:44:25

Proszę o pomoc! Od kilku lat czuję w prawej połkuli czaszki tętno raz słabiej raz mocniej. Zdarza się to w momencie gdy nagle wstanę lub się podniosę ( ale nie codziennie tylko w niektore dni). dodam ze mam bardzo niskie ciśnienie do tego stopnia że czasem nie da się zmierzyć elektrycznym aparatem. Czasami po wstaniu z lóżka przez kilka sekund nie widzę nic robi mi się czarno przed oczami, mam 20 lat. Czy to mogą być objawy tętniaka ?:((((
gość
19-04-2010, 19:56:05

zapomniałam się wyżej podpisać : Monika
gość
20-04-2010, 07:49:20

WIELE RAZY NA TYM FORUM OPISYWAŁAM PRZYPADEK MOJEGO MĘŻA NIE BĘDĘ SIĘ POWTARZAĆ .KAŻDY PRZYPADEK JEST INNY I WYDAJE MI SIĘ ŻE LEKARZ MOŻE TYLKO W DANYM PRZYPADKU PODEJMOWAĆ DECYZJE CHOCIAŻ ZNAMY PRZYPADKI JAK NIERAZ LEKARZE PODEJMUJĄ MYLNE DECYZJE.WYDAJE MI SIĘ ŻE W WIELU OPISYWANYCH HISTORIACH WYPADAŁOBY SKONSULTOWAĆ DIAGNOZĘ Z INNYM LEKARZEM JA BYM TAK ZROBIŁA ALE PROSZĘ MI WIERZYĆ JA ZAWIERZYŁAM LEKARZOM I MÓJ MĄŻ ŻYJE I NA PIERWSZY RZUT OKA NIKT BY NIE POWIEDZIAŁ ŻE JEST PO TAK CIĘŻKIEJ CHOROBIE .NIE WRÓCI DO PRACY ALE ŻYJE A DAWALI MU TYLKO 20% SZANS.POZDRAWIAM
gość
26-04-2010, 19:38:54

witam wszystkich moja siostra miaa w sobote operacje na tetniaka za klipsowali go i operacja przebiegla dobrze lecz dzis jej stan sie pogorszyl dokurka stwierdzila po obejrzeniu galek ocznych ze mozg przestal pracowac i czym duch chciala wymusic na mojej rodzinie pobranie z niej organów lecz zgody nie otrzymala jak myslicie mozna to tak zdiagnozowac czy zalezalo jej tylko na organach a nie na zdrowiu pacjetki piszcie na mejla bo nie wiem czy znajde te strone vekolot@wp.pl
Ps. prosze o jakis odzew
gość
27-04-2010, 10:11:55

Do Moniki
Sama, jak piszeszesz, znasz odpowiedz na swoje dolegliwosci.Masz zbyt niskie cisnienie, i jak gwaltownie wstajesz, krew odplywa z mozgu i stad te mroczki.Zrob najperw podstawowe badanie krwi, bo byc moze masz za malo hemoglobiny.Witaminy i dieta wzmacniajaca moga ci pomoc. Porozmawiaj o tym z lekarzem rodzinnym i nie martw sie na zapas. Zycze duzo zdrowka
Początkująca
27-04-2010, 11:13:58

Witam.
Jestem studentką Akademii Medycznej w Gdańsku i w tym roku piszę pracę magisterską na temat : „Wiedza na temat swojej choroby i możliwości jej leczenia oraz oczekiwania chorych z tętniakiem wewnątrzmózgowym”. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zbieraniu informacji do napisania pracy, a mianowicie potrzebuję wypełnione przez Państwa ankiety. Gdyby któreś z Państwa zdecydowało się mi pomóc, to proszę o napisanie do mnie e-maila na adres tetniak.mozgu@gmail.com , a ja wyślę ankietę.
Pozdrawiam
gość
27-04-2010, 15:24:51

dorota_skowron 2010-04-27 13:13:58 Witam.
Jestem studentką Akademii Medycznej w Gdańsku i w tym roku piszę pracę magisterską na temat : „Wiedza na temat swojej choroby i możliwości jej leczenia oraz oczekiwania chorych z tętniakiem wewnątrzmózgowym”. Zwracam się z uprzejmą prośbą o pomoc w zbieraniu informacji do napisania pracy, a mianowicie potrzebuję wypełnione przez Państwa ankiety. Gdyby któreś z Państwa zdecydowało się mi pomóc, to proszę o napisanie do mnie e-maila na adres tetniak.mozgu@gmail.com , a ja wyślę ankietę.
Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za odpowiedź :) wiem, że mroczki przed oczami są najprawdopodobniej wywołane tym, że krew nie zdąży dopłynąć do mózgu. Natomiast obawiam się tego uczucia tętna w prawej półkuli czaszki dlatego tez zamieściłam mój post na tym forum. Kilka dobrych lat temu byłam u lekarza w tej sprawie i nic nie stwierdzili z tym że miałam bardzo długo czekać na prześwietlenie głowy dlatego tez w końcu z tego zrezygnowałam tylko, że wtedy jeszcze nie wykryto u mnie tak niesamowicie niskiego ciśnienia tętniczego w zasadzie to na ten pomysł wpadła pielęgniarka szkolna gdy kilka razy pukała w ciśnieniomierz z pewnością że się zepsuł bo nie mogła uwierzyć w to jak można mieć aż tak niskie ciśnienie :D

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: