Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-12-2008, 06:32:00

Jak pisalam wczesniej,
moja mama ponad miesiac temu miala klipsowanie tetniaka mozgu. Dostalapodczas operacji udaru prawej polkuli,porazenia mozgu i obrzeku.Nastepnego dnia znowu otwierali glowe ,zeby mozg odbarczyc.Nie budzila sie przez 10 dni. Dzisiaj lepiej sie czuje,niestety ma lewa strone ciala sparalizowana, mowi i pisze ale TO NIE JEST JUZ MOJA DAWNA MAMA!!!!! Mama ma porazenie lewej reki i gleboki niedowlad lewej nogi,niestety lekarze daja male szanse,ze rehabilitacja pomoze i pozwoli jej chodzic.
Mama dosoatkowo ma jakiej omamy,czuje sie zagrozona przez pielegniarki, ma chorobe zespol pomijania stronnego co oznacza ,ze ona widzi lewa strone ciala ale jej mozg nie przetwarza tego,ze to jest jej wlasne cialo i ona uwaza,ze reka jest plastikowa a noga jest obca.Do tego ma anognozje,czyli uwaza,ze jest zdrowa i ciagle mowi ,ze wstaje do kibelka.Nie zapytala mnie nigdy co sie stalo,gdzie jest,jak wypadla operacja,jest pozbawiona pozytywnych emocji,teraz jakies psychotropy jej daja.Jestem zalamana. Jednak stawiam na rehabilitacje i mam nadzieje,ze stanie na nogi....niestety,nie wiem co bedzie z jej umyslem....

Kazda operacja na mozgu jest straszna...nie znam osoby,u ktorej jakies zmiany w mozgu nie zaszly po takiej operacji...

Uważam,że udar podczas operacji zostal spowodowany przez lekarza....dotknął jakiegos naczynia i po ptakach

Wiem ,ze w W-wie tylko drZąbek i dr Pogórski sa wspanialymi neurochirurgami,najlepszymi w Europie.Mamę moja niestety kto inny operował.

Nana
gość
11-12-2008, 09:07:00

czy irydolog może wykryc tętniaka np. zamiast tomografu??
gość
11-12-2008, 14:37:00

moją mame też operował ktoś inny
operowana byla w IPiN(pisalam tę historię wcześniej)
mama podobno powiedziala wczoraj imie swojej siostry,która tam była. Lepiej rusza rękoma i nogami. Już wiem co jest powodem jej stanu : udar móżdżka, podobno ludzie mogą po tym wyjść ale potrzebna jest rehabilitacja. Nie wiem czy moja mama jest "inną osobą" bo jeszcze nie mówi. Mam nadzieję, że pozostanie sobą i ogółem , że z tego wyjdzie. czas i jeszcze raz czas trzymam kciuki za chorujących i bliskich chorego
Początkujący
11-12-2008, 17:31:00

Witam to znowu ja
Każda operacja niesie ze sobą duże ryzyko, a w szczególności operacje na otwartym mózgu jednak, lepiej operować tętniaka w całości (głuchego, choć podobno nie wszystkie się da) niż czekać aż pęknie i liczyć że może jakoś się uda przeżyć .
Konsekwencje pękniętego czy cieknącego tętniaka mogą być nieodwracalne (choć nie zawsze).
Ja jak pisałem zdiagnozowałem swojego w sierpniu tego roku przebyłem normalną drogą cały etap oczekiwania na konsultacje, opinie, szczepienia i termin operacji. Czekałem cierpliwie (choć bałem się jak cholera zbliżającego się terminu operacji) ale stwierdziłem, że lepiej jak ktoś go zaklipsuje i jest do tego przygotowany (zespół ludzi i sprzętu) niż mam trafić na stół z rozległym wylewem. Przecież tętniaki pękają w różnych sytuacjach i miejscach (wycieczki, wakacje, podróż itp, itd.) i niekoniecznie znajdzie się lekarz który od razu wyda poprawną diagnozę a nawet jeśli tak to czy placówka przyjmująca podejmie się operacji od razu.
Mam nadzieję że zdopingowałem choć niektórych że chodzenie z miną w głowie to ryzyko na które możemy sobie pozwolić, ale czy wtedy nasi bliscy też tak to odbiorą??? Każdy chce chyba mieć kochaną osobe przy sobie jak najczęściej i najdłużej bo samotność jest przyjemnością dla tych, którzy jej pragną a męką dla tych bliskich, co są do niej zmuszeni.
i może teraz na tym skończę.
pozdrawiam wszystkich
Ceper
gość
11-12-2008, 17:56:00

czy irydolog może wykryc tętniaka np. zamiast tomografu?? odpowiedzcie mi prosze. i czy wy wykryliście go przypadkiem czy mieliście jakies objawy czy wykryliście i nie mieliście żadnych objawów. dzieki
Początkujący
11-12-2008, 19:26:00

Ja szczerze mówiąc nie mam takiej wiedzy, choć podobno na podstawie dna oka można zdiagnozować wszystkie schorzenia. Optuję że jak dany lekarz ma specjalizację w danej dziedzinie to może wyciągać wnioski. Radziłbym udać się na konsultacje do neurologa
Ceper
gość
11-12-2008, 21:52:00

ceper a ile masz lat?? tetniak moze np. stworzyc się w ciągu nawet 1 miesiąca??
gość
11-12-2008, 22:11:00

Udar móżdżka...

Przy okazji przebywania w szpitalu z mama spotkalam kobiete po udarze móżdżka.Powiedziala,ze oudzila sie i wstala i sie przewrócila,stracila równowage,okazalo sie,ze cos chyba z błędnikiem bylo,ja ją widzialam po 9 tygodniach od tego wydarzenia,zaczęla chodzić po 6 tyg rehabilitacji ale wozek inwalidzki jeszcze mial przy sobie.Była jak najbardziej normalna(tzn żadnych zmian umyslowych)Mam nadzieję,ze jest to optymistyczne dla Twojej mamy ale nie wiem nic o udarach móżdżku.Po prostu mama z tą Pania leżala i tak sobie gadałysmy. Mam nadzieję,że Twoja mama wróci do pełnego zdrowia i tego życzę bardzo. Napisz jednak jak ją odbierasz jak zacznie mowic pełne zdania.Dziękuję.

Nana
Początkujący
11-12-2008, 23:43:00

operacje miałem 1 dzień po swoich 44 choć została przesunięta bo miała być dokładnie w 44
Ceper
gość
12-12-2008, 11:49:00

ceper a jak go wykryłeś?? przez przypadek?? aha i czy tętniak może wytworzyc sie w ciągu miesiąca????

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: