Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-12-2008, 16:16:00

Do nany
Jutro minie miesiąc od operacji mamy(ta od pękniętego tętniaka, udaru móżdżka itd)
mama wczoraj podniosła do góry prawą rękę a jeszcze niadawno w ogóle nią nie ruszala xD cały czas próbuje coś powiedzieć ale jej nie wychodzi tzn. to wygląda tak: rusza ustami patrzy się na nas czasem można wyczytać z jej ust jak się ją o coś zapyta "tak" lub "nie" , pewności niby nie ma, że ona chce coś powiedzieć ale jak ona tak robiła i powiedziałam, że nie rozumiem to przestala
kurcze może nie powinnam ? ...
mama jest cały czas rehabilitowana
Marysia
gość
13-12-2008, 09:20:00

08-09-2008 o 16:59, gość :
Moja Mama pół roku temu była operowana. W Wieki Piątek straciła przytomność i dostała głębokiego ataku padaczki. Okazało się,że przyczyną był pęknięty tętniak. Nie oddychała, lekarz powiedział mi,że nie przeżyje.Dodam tylko, że mój Dziadek(Tata Mamy) umarł z powodu pęknietych dwóch tętniaków. W Wielką Sobotę była operowana, przez noc Jej stan się poprawił więc można było zaklipsowac tętniaka. lekarz przedstawił mi na czym polega operacja i jakie mogą być powikłania. Generalnie nadal mówiono mi,że może umrzeć. To co przeżylismy przez kolejne dni było koszmarem. Patrzyłam na cierpienie Mamy i nic nie mogłam zrobić. Wybudziła się po operacji, na szczęscie nie miała niedowładów, poznawała wszystkich, mówiła do rzeczy. Skarżyła sie na okropny ból głowy. Skurcz naczyniowy wystąpił po 4 dniach od operacji. Na szczęście miał łagodny przebieg.
Dziś Mama czuje się już dobrze, nie występują bóle głowy, miała delikatny powierzchowny nidowład prawej ręki, ale to już minęło. Wpaździerniku wraca do pracy.
Chcę powiedzieć wszystkim, których bliscy chorują na tętniaka, że trzeba wierzyć. Strach jest ogromny, ale nigdy w życu na słowa lekarza ,,proszę się pożegnać, bo nie przeżyje", nie róbcie tego! Każcie choremu walczyć.
Moja Mama dostała drugie życie. Jest przykładem,że z tętniakiem można wygrać. Chętnie pogadam z kimś, kto ma podobne doświadczenia. Mój numer gg:1102479
Maga
gość
13-12-2008, 09:21:00

szkam nerologa prosze o pomoc
gość
13-12-2008, 13:06:00

dodane: 12-12-2008 o 12:49
autor: Gość
ceper a jak go wykryłeś?? przez przypadek?? aha i czy tętniak może wytworzyc sie w ciągu miesiąca????
Początkujący
13-12-2008, 14:35:00

Wykryłem go przypadkiem miałem okresowe bóle głowy spowodowane znacznym wysiłkiem fizycznym, drążyłem temat (lecz z zasłyszanych opowieści ze szpitala ból podobno może wystąpić także po wypiciu mocnego piwa, zmian ciśnienia w powietrzu itp). Co do tego czy może się zrobić w ciągu tygodnia to przychodzi mi tylko jedna wyczytana wypowiedz że może pojawić się po urazie , lub uderzeniu w głowę, ale jednak zawsze należy skonsultować ze specjalistą (zawsze można u kilku niezależnie), jednak jak wiemy prywatne wizyty wiążą się z wydatkami.
Ceper
gość
13-12-2008, 16:29:00

a mocne te bóle miałeś??
gość
13-12-2008, 18:51:00

Nawet nie tak bardzo, był to ból tępy na wysokości skroni (choć to może było spowodowane usytułowaniem oczywiście w moim przypadku)problem był z szybkim przekręceniem(ruszeniem) głowy a po zażyciu środków przeciwbólowych do 1 godz przechodziło.
gość
14-12-2008, 08:36:00

Do Marysi

Jak Twoja mama rusza ustami to znaczy,ze nie jsa sparalizowane,a moze mama byla dlugo intubowana i dlatego nie ma glosu?...mojej mamie bardzo sie glos zmienil,jest gruby,bez melodii ,jednostajny i matowy.Jak mama ruszyla prawa reka to sprobuj dac jej kartke i dlugopis ,sprawdz czy moze pisac. Moja mama jak jeszcze nie mogla mowic to sciskala mi reke jak ja pytalam o cos. Wiem jedna rzecz,ze potrzeba duzo czasu na kazda zmiane pozytywna po tak powaznej operacji.To jest mozg i jesli sa jakies skutki udaru to czesto mozg przejmuje te funkcje z martwych czesci mozgu. Musisz byc cierpliwa. Trzymam kciuki Marysiu,badz silna bo wiem ile to emocji kosztuje.Ja wracam po kilku godzinach spedzonych u mamy i padam na twarz,jestem tak wykonczona emocjonalnie.

Pisz o zmianach nadal,bardzo mnie to interesuje jak sie one w czasie rozkładaja,moja mama teraz sie pionizuje(probuja ja sadzac,operacje miala 5 i6 listopada.
Pozdrawiam,

Nana
gość
14-12-2008, 14:21:00

08-12-2008 o 19:34, gość :
17 lat??? eh jakies objawy były wczesniej?? i jak Ci go wykryli??

Wykrył mi to okulista, zobaczył na dnie oka, a objawy? Standardowe bóle głowy, ale od kiedy się powiększył mam "dziwne uczucia", tzn. tracę na ok.2 minuty świadomość, drętwieje mi lewa strona, wszystko robi mis ię jak z waty, mam niesmak w buzi, to jest okropne, po tym wszystkiego mi się odechciewa, poza tym mam zawroty głowy... Prof. Ząbek jest świetnym profe***m, ale on nie wie co robić z moim przypadkiem, nie ukrywa, ze jest bardzo trudny jestem załamana
gość
14-12-2008, 19:51:00

nie załamuj się
nie powem tego słynnego "będzie dobrze" bo może być różnie
ale chociaż bądź dobrej myśli
zawsze coś ktoś wymyśli

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: