Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
12-04-2010, 07:52:15

Wpisz w google : tetniak mca r. moze tam troche znajdzesz wiadomosci.
Pozdrawiam i badz dobrej mysli.
gość
13-04-2010, 14:54:41

mnie spotkało to samo ale jestem już 2 miesiące po operacji i czuje się świetnie a mam dopiero 19 lat teraz konczę szkołę i cieszę się każdą chwilą
gość
13-04-2010, 21:40:20

super;) A jak go wykryłaś? miałaś jakieś bóle głowy?
gość
14-04-2010, 12:57:34

Moja kolezanke w wieku 34 lat wiecznie bolala glowa, ale ten bol byl chwilowy,wysokie cisnienie,jeden wielki bol,wezawano pogotowie zawiezli ja do szpitala w Walbrzychu okazalo sie ze ma tetniaka w glowie,ktory pekl,zrobili dwa zabiegi miala miec trzeci choc go juz nie doczekala,byla podlaczona do respiratora przez cztery dni, w koncu rodzice stwierdzili ze nie ma juz dla niej ratunku, zadecydowali odlaczyc ja:( Nie ma zartow z chwilowym bolem glowy,dzis ja mam zal do siebie ze nie nalegalam zeby poszla do lekarza:( A dwoch synow 4l i 8lat czekaja na mamusie w domu a jutro pogrzeb :((( Wiec apeluje do wszystkich nie lekcewazcie chwilowego bolu glowy:( Pozdrawiam
gość
15-04-2010, 09:56:10

Wspolczuje ci utraty twojej koleżanki, ale nie miej wyrzutow sumienia. Nawet lekarze lekceważą u pacjentow pewne objawy. To my sami musimy dosłownie walczyc by ich nie ignorowali.
Dziwie się tylko, ze rodzina koleżanki pozwolila w 4 dobie po operacji,ja odłączyć. Chyba, ze nastapila śmierć mozgu albo pnia. Staszne…

pozdrawiam
gość
15-04-2010, 10:14:02

Tętniak jest bardzo podstępną chorobą... Może nie dawać żadnych objawów. Ja również lekceważyłam wcześniejsze bóle głowy które brałam za migrenę do momentu kiedy nagle poczułam ból głowy jakiego nigdy wcześniej nie zaznałam i wtedy wiedziałam że coś jest nie tak... i miałam rację bo był to początek krwotoku podpajęczynówkowego z pękniętego tętniaka. Dziś jestem już dłuższą chwilę po operacji zaklipsowania i wracam do siebie
Początkująca
16-04-2010, 15:01:44

Witam wszystkich,
dawno mnie nie było, poprostu nie mam czasu i sil, moja mama przeszła od wczoraj na rehabilitację. Dzisiaj mama siedziała na łóżku ze spuszczonymi nogami ale nie sama tylko z pomocą rehabilitantów. Nie mogła utrzymać pionu i równowagi. Nie ma się co dziwić 27 dni leżał i sie nie ruszała nic. Ale sama od siebie nic nie mówi jedynie tak jak juz wspominałam gdy sie zdenerwuje to 2 moze 3 słowa z siebie wydusi. Czy ma jakąś blokadę czy co ja już nie wiem co mam mysleć. jak długo może potrwać takie dochodzenie do siebie? Wiem, ze nie mogę liczyć że wszystko będzie odrazu, ale ja tak bym chciała żeby już było po wszystkim i żeby mama wróciła juz do domu. Tym bardziej, że jeszcze wesele w tym roku (wrzesień) mam mieć i nie wiem co mam robić czy odmawiać wszystko czy czekać cierpliwie jeszcze. wim że jeszcze dużo czasu jest ale ja chyba straciłam nadzieje że będzie dobrze.

Prosze niech mi ktośpowie czy też miał taką sytuację jak moja.
gość
16-04-2010, 20:48:38

Witam, naszej mamie pękł tętniak 11.04.2010r, wylew podpajęcznówkowy (55lat) trafiła do szpitala, po badaniach skala Boterella w modyfikacji Hunta i Hessa: V° – Głęboka śpiączka, sztywność odmóżdżeniowa, prężenia, no i lekarz stwierdził iż z punktu widzenia medycznego nie ma szans na przeżycie gdyż jest już w głębokiej śpiączce i nie reagują źrenice, po 3 dobie zaczeła otwierać oczy i reagowała na nasze pytania, lekarz prowadzący powiedział że pierwszy raz widzi taki przypadek, stan mamy poprawił się na tyle że mogła zostać przewieziona do szpitala w którym jest oddział neurochirurgi, tam miała być dzisiaj zrobiona operacja ale nie była zrobiona, narazie jest pod obserwacją nie ruszają tętniaka i z tego co wiem zrobił się na nim zakrzep (nie wiem co dalej będzie się działo narazie czekamy tak jak mówią lekarze) WIELKA WIARA RODZINY sprawiła CUD i nadal się modlimy (operacja miała być robiona bez otwierania głowy czy ktoś coś wie na ten temat? jak to dokładnie wygląda dokładnie)
Tomek
gość
17-04-2010, 04:52:51

"Operacja bez otwierania głowy" to embolizacja. Przeprowadzana w znieczuleniu ogólnym. Wygląda to prawie jak angiografia tradycyjna tyle że w czasie zabiegu tętniak jest wypełniany od środka metalowymi sprężynkami.
gość
17-04-2010, 14:16:05

Witam, juz od 1.5 roku boli mnie glowa po tym jak bylam operowana na raka tarczycy. Wyprosilam w koncu o skan glowy i okazalo sie ze mam tetniaka o nietypowym ksztalcie. (4.1x3). Szef neurochirurgi radzi mi zaczekac jeszcze rok bo ryzyko ze tetniak peknie jest mniejsze niz ryzyko ze wyjde cala z operacji. Bol glowy uznal za migrene. Inny lekaz natomiast mowi ze nie nalezy czekac bo im wiekszy tetniak tym wieksze ryzyko ze peknie przed lub podczas operacji...Embolizacje ze wzgledu na polozenie tetniaka od razu wykluczyli...a ja znosze te codzinne bole glowy i zupelnie nie wiem co mam robic. Wspomne jeszcze ze lekarze nie mowia nam wszystkiego. Po diagnoze domagalam sie wydania mi obrazow 3D skanu i dokladnego opisu radiologa i bylo tam duzo wiecej informacji niz to co zostalo mi przekazane.
Mam 33 lata i jestem matka 2 wspanialych dziewczynek (3 i 5 lat) mam dla kogo zyc - bede walczyc dopoki jestem w stanie....ale za czyja rada mam isc ? Iwona

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: