Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-04-2010, 19:51:17

Z tego co wiem to tk glowy za czesto nie mozna robic. Mowili nam tak w szpitalu jak prosilismy o badanie dla siostry.

Natalio moja siostra tak samo sie zachowywala jak twoja mama miala zawachania pamieci jednego dnia nie pamietala nic a drugiego wiedziala wszystko. Tak jest do dzisiaj z tym ze to co bylo przed peknieciem tego "drania" pamieta a ma problem z tym co bylo przed 15 minutami wczesniej a minelo juz prawie 2 miesiace. Czekamy jeszcze na Badanie Doplera i wtedy wszystko sie okaze.
Agnieszka K
gość
09-04-2010, 04:14:50

a wiesz może w jaki inny sposób mozna wykluczyć tetniaka, np czy badanie dna oka jets pomocne, lub badanie krwi?

Pozdrawiam
gość
09-04-2010, 09:11:27

Badanie dna oka jest pomocniczym badaniem przy nadciśnieniu tetniczym., ale nie wyklucza ani nie potwierdza tetniaka. Przy zaawansowanym cisnieniu, albo w fazie złośliwej może być obrzek tarczy zastoinowej, co sugeruje wzrost cisnienienia srodczaszkowego. Dotyczy to gozow mozgu, wylewu podpajeczynowkowego, krwiaka podoponowego. Do diagnozowania tętniaków sluzy angio-TK tetnic mozgowych itp. Badanie krwi nie wykaze tetniaka z cala pewnością.
gość
09-04-2010, 10:09:20

zwracam sie z prośba o odpowedz na moje pytanie jeszcze raz. Czy rezonans jest w stanie wykryć tetniaka? jak było w państwa przypadku?
gość
09-04-2010, 10:10:02

zwracam sie z prośba o odpowedz na moje pytanie jeszcze raz. Czy rezonans jest w stanie wykryć tetniaka? jak było w państwa przypadku?
gość
09-04-2010, 10:27:19

NATALIO CIERPLIWOŚCI BĘDZIE LEPIEJ ALE PAMIĘTAJ NIE BĘDZIE JUŻ TAK JAK BYŁO PRZED CHOROBĄ.WIEM BO MAM MĘŻA PO TEJ PODSTĘPNEJ CHOROBIE. POWIEM TAK JAK MNIE POWIEDZIAŁ LEKARZ GDY BYŁAM W SZOKU PO OPERACJI MĘŻA. MÓZG SIĘ NIE REGENERUJE KOMÓRKI KTÓRE ZOSTAŁY USZKODZONE POD W PŁYWEM WYLEWU ZOSTAJĄ USZKODZONE NIEODWRACALNIE ALE CZŁOWIEK JEST TAKĄ ISTOTĄ KTÓRA MOŻE SIĘ WIELU ŻECZY WYUCZYĆ. MÓJ MĄŻ PRZEZ 3 TYGODNIE ŻYŁ W ŚWIECIE ZMARŁYCH Z CAŁEJ RODZINY TEŻ MNIE RAZ POZNAWAŁ RAZ NIE .WSZYSTKO WRÓCIŁO DO NORMY NAGLE. JEST INNY NIŻ PRZED CHOROBĄ ALE JEST Z NAMI. GŁOWA DO GÓRY BEDZIE NAPRAWDĘ DOBRZE .JAK COŚ SŁUŻĘ DOŚWIADCZENIEM PYTAJ .POZDRAWIAM .BASIA
gość
09-04-2010, 14:23:41

Gość 2010-04-09 12:10:02 zwracam sie z prośba o odpowedz na moje pytanie jeszcze raz. Czy rezonans jest w stanie wykryć tetniaka? jak było w państwa przypadku?

Jest , ale to badanie jest na koncu listy badan przy wykrywaniu tetniaka. Najczesciej wykonuje sie tomografie, angio_- TK, angiografie. Te badania sa wiarygodne i tansze od rezonansu. Poza tym, jak masz klaustrofobie to odradzam rezonans, chyba ze jest to otwarty rez. a nie zamkniety.
gość
09-04-2010, 15:20:24

super dzięki za odpowedź! czyli angio -Tk jest tansze od rezenansu? mniej wiecej jaki to koszt? i czy to badanie jest bolesne?
gość
09-04-2010, 16:49:09

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spiralna_tomografia_komputerowa
http://www.helimed.pl/scdo.php?main/antio_tk

http://www.avi.med.pl/tomografia_komputerowa/cennik/

Badanie angiograficzne nie jest bolesne, ale podaje się kontrast. Rozwaz sobie, czy masz podstawy, by robic takie badania.
gość
11-04-2010, 12:49:10

Moja mam jest po bardzo rozległym udarze niedokrwiennym mózgu (3 lata temu). Neurolog zlecił kontrolnie MR... zrobiliśmy prywatnie i ... wykryto tętniaka MCA R, zalecono weryfikacje w angio-TK i na tym badaniu wykryto 2 tętniaki jeden MCA R ok. 8,5 mm z odchodzącym naczyniem a drugi tętnicy łączącej 3,5mm. na dokładke tętniaki wychodzą na zdrową część mózgu więc jeżeli pęknie to już po mamie nawet rehabilitacja nie pomoże. Ostatnio mamie bardzo pogorszył się wzrok ma częste bóle głowy jest ospała a ja nie wiem co robić... Czy ktos ma podobne przeżycia i mógłby mi udzielić jakichś wskazówek?
Pozdrawiam,
Anna

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: