Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-05-2009, 09:05:00

witam, czy ktoś był w IPiN na Sobieskiego? mam miec tam przeprowadzona angiografie?
gość
28-05-2009, 08:14:00

Nieststy tętniak mózgu to okropna choroba.
Mój maz pierwszy raz był operowany w 2002 roku (miał 25 lat). Tetniak został zaklipsowany (szpital Brudnowski w Warszawie - operował doktor Biliński).
Generalnie było wszystko ok - pozostały bóle głowy - ale to po takiej operacji normalne.
W lutym tego roku - klipsowany tętniak pekł po raz drugi. Natychmiastowa operacja (szpital Bielański w Warszawie). Nieststy mąż nie odzyskał przytomnosci. Kolejne krwawienie i kolejna operacja. Nieststy po 37 godzinach od niej nastapił zgon.

Życie z tetniakiem to jak zycie z tykajacą bonbą zegarową, nawet jak zaklipsowany, nigdy nie wiesz kiedy wybuchnie.
Żyjesz normalnie, czasami zapominasz o tym, że coś jest nie tak i nagle bum...

Naprawde współczuje wszsytkim chorym na ta okropna chorobę.

K.
gość
28-05-2009, 10:58:00

A jakie chcesz info o IPiN? bo mogę pomóc
gość
28-05-2009, 15:36:00

Czy pani mąż miał zaklipsowanego tętniaka po pęknięciu, chodzi mi o pierwszy raz, jak się póżniej czuł, pracował, mówią, że to już nie może pęknąć bo tam już nic nie ma, a jednak.
gość
28-05-2009, 16:32:00

no chyba raczej miał zaklipsowanego by mógł normalnie żyć i w ogóle żeby żyć
pęknąć nie ma jak ale sprężynki mogą wypaść i cyrk od nowa się zaczyna
gość
28-05-2009, 16:52:00

Grzesiek:
Witam, moja Mama przebudziła się w tamtym tygodniu ok czwartku, normalnie dało się porozmawiać, wszystko pamięta, i ogólnie dobrze wygląda. Dzisiaj zadzwoniłem do szpitala i powiedzieli mi że utraciła przytomność jestem okropnie podenerwowany strasznie się boje ((((
gość
28-05-2009, 16:53:00

mam pytanko. U mojej mamy zdiagnozowano tętniaka wielkosci 2,0 cm, czy ktoś miał tak duzego tętniaka operowanego??
gość
28-05-2009, 18:12:00

Przecież po zaklipsowaniu tętniaka zostają tylko klipsy, nie ma tam tętniaka, więc co pękło pani męzowi, mogły nie wytrzymać klipsy, albo miał kolejnego tętniaka, czy robiono pani mężowi badania naczyniowe mózgu na istnienie kolejnych tętniaków?
gość
29-05-2009, 07:05:00

Mój tata miał trzy tętniaki w mózgu, w tym jeden wielkości jaja.
Wcześniej miał wylew i jak tylko z tego wyszedł to neurolog zlecił rezonans magnetyczny, w którym wykryto 2 tętniaki mózgu. Ze względu na to, że jeden był po prawej a drugi po lewej stronie to neurochirug w Łodzi operował najpierw jednego tętniaka będącego po prawej stronie. W trakcie operacji okazało się że za tym dużym tętniakiem był jeszcze jeden mniejszy, którego nie pokazywał rezonans, oraz badanie żył głowy. Na szczęście po tej operacji było wszystko dobrze. 4 miesiące później była druga operacja na tętniaka z lewej strony i po tej operacji było gorzej, tata na początku nie mógł chodzić i miał dysfazję (zaburzenia mowy) oraz uszkodzenie słuchu.
gość
29-05-2009, 12:24:00

Dziś mineło cztery miesiące kiedy tacię pękł tętniak. Natychmiastowa operacja-tętniak zaklipsowany. Miłą dużo szczęścia „przeżył” . Dziś wrócił do domu;. ....przeżył ale nic nie mówi, niczym nie rusza, jest karmiony przez rurkę. > Rurka w gardle do lepszego oddychania. Jedyne co potrafi robić to mrugać oczami. Szanse na jaki kolwiek powrót do normalnego życia zerowe. Czytając te wpisy mam wrazenie,że większości ludziom się udało a jemu nie. Tak go kocham a nie mogę mu w żaden sposób pomóc.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
Reklama: