Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4104)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
08-11-2008, 21:09:00

Mój tata ma tętniaka od 10 lat. Zaczęło się dużo wcześniej od częstych bóli głowy. Lekarze to ignorowali. Któegoś dnia bardzo rozbolała go głowa, wymotował, drętwiała mu prawa strona ciała. Zawieźliśmy go do szpitala. Tomografia wykazała tętniaka 3 x 4cm
Tydzień później miał zakładane klipsy. Tuż po zabiegu było wszystko w porządku, a następnego dnia nie mówił, nikogo nie poznawał, nie wiedział jak się nazywa, gdzie jest. Przez pół roku był rehabilitowany i uczony wszystkiego od początku: czytać, pisać, jeść. Od tamtej pory kilka razy w roku ma ataki padaczki pourazowej z obrzekiem mózgu. Tętniak powiększył się do 5 x 5 cm. Lekarze chcieli jeszcze raz zakładać klamerki, tata się nie zgodził. Dzisiaj miał kolejny atak, jest w szpitalu. Stracił świadomości, nie mówi, ma sparaliżowaną prawą stronę ciała. To co ja przy tym przeszłam to osobna historia. Sama mam migreny. Prawdopodobnie migreny, bo żaden lekarz się tym nie zainteresował. We wtorek tak bardzo rozbolała mnie głowa, że wylądowałam na ostrym dyżuże. Dostałam ketonal i tlen i przeszło. W środe mam mieć robioną tomografię. Boję się jak cholera.
Inez.
gość
09-11-2008, 07:51:00

Witajcie, ja odchodzę od zmyslow.....

Z mamą jest bez zmian,spi i nadal pozostaje w zagrozeniu zycia.
Udar się nie cofa i nadal jest obrzęk mózgu;(

Wszyscy lekarze mi mówią,że tętniak nie boli, dopiero jak pęka to jest ból nie do zniesienia...czy to prawda???

Inez...trzymam kciuki za Ciebie,daj znac co tomografia wykazała. Podobno jak w rodzinie wystapił tętniak to należy się zbadać,bo ryzyko się zwiększa.

Nana
gość
09-11-2008, 14:04:00

Czesc jakie sa objawy tetniaka??? dziekuje
gość
09-11-2008, 18:37:00

I ja też chciałabym opisać swoje przeżycia z tętniakiem.Operację zklipsowania tętniaka tętnicy łączącej przedniej,przeszłam w sierpniu 2002roku.Minęło jeż sześć lat ,żyję,funkcjonuję w miarę normalnie,jestem sprawna....
Oczywiście jak większośc chorujących na tą chorobę nie wiedziałam ze noszę taką"bombę" w glowie.Było sierpniowe popołudnie jechałam rowerem,nagle zaczęło się coś ze mną dziać,moje nogi zrobiły sie jak z waty,po kręgosłupie przeszło mi takie jakby gorąco,zeszłam z roweru,przykuclam i dalej nie pamiętam nic.....W szpitalu odzyskałam świadomość,lekarz stwierdził że działo sie to wszystko na wskutek podniesionego ciśniena i wypisał mnie do domu.Nadchodząca noc byla koszmarem,głowę mi rozsadzało,następnego dnia już nie pamiętam.....znalazłam się z powrotem w szpitalu,punkcja wykazała krew w płynie mózgowo-rdzeniowym.Przewieziono mie do szpitala wojewódzkiego w Gorzowie i tu ukłony dla personelu neurochirurgii za wspaniałą opiekę.Tomografia nie pokazała zródła krwawienia.Dopiero rezonans zlokalizował go,bylam operowana na dziesiątą dobę od pęknięcia,przez te dziesięć dni musiałam lezeć plackiem i nie podnosić głowy...Operacja udala sie nie mam zadnych powikłań.Cierpię tylko na nawracające bóle głowy,kontrolneKt nie wykazuje nic niepokojącego.Wszystkim zmagającym się z tak podstępną chorobą życzę szczęścia tyle co ja miałam
gość
09-11-2008, 20:01:00

Mam takie pytania.
Znana mi osoba trafiła do szpitala, okazało sie ,że ma tętniaka w mózgu który pękł. Po 24 h od operacji i założeniu tych urządzeń , nic sie nie zmieniło. Lekarz mówi iż stan jest ciężki. Chciałbym się czegokolwiek dowiedzieć głównie od ,,ofiar'' tej okropnej choroby , jak przebiega.
Np. Ile można być nieprzytomnym, czy poruszanie nogami i reagowanie na bodźce takie jak łaskotanie to dobrze. Może coś o gorączce i wszystko na temat tego jak choroba postępuje. Chciałbym jakoś pomóc rodzinie chorego która bardzo cierpi, myśle ze wiekszosc z Was tez to przeszla wiec jeszcze raz blagam o odpowiedź !!! I przepraszam za błedy ortograficzne , życze wszystkim zdrowia i jeszcze raz prosze o jak najszybszą odpowiedź.
gość
09-11-2008, 21:51:00

Mój mąż leżał w szpitalu 3 m-ce i przez cały ten okres czasu lekarze określali jego stan jako ciężki. Po operaji, w przypadku krwotoku czyli gdy tętniak pęknie decydujący jest skurcz naczyń, jak organizm sobie z tym poradzi a dokładnie naczynia krwionośne, to stanowi duże zagrozenie życia i moze powodować m.in. udar niedokrwienny mózgu, u mojego męża pojawił się w 10 dobie po operacji( niedowład części ciała, stracił mowe), pózniej było szereg innych powikłań. Ale najważniejsze, że jeśli organizm jest silny, ma siłe do walki to przezwycięży wszystko, nawet jak to określają lekarze stan ciężki. Był moment gdy lekarze juz zrezygnowali i czekali na śmierć męża, było z nim naprawdę źle, rozłożyli ręcę z bezsilności( mąż był operowany w tym czasie 8 razy) i w ciągu jednego dnia jego stan bardzo się poprawił, bez szczególne ingerencji lekarzy, szybko to się potoczyło bo od tego dnia po tygodniu wkońcu wyszedł do domu i stan zagrozenia minął
Chodzi o to , że czasami trzeba przejść długą drogę, ciężką, bolesną ale nie wolno nam się poddawać.
Życzę wszystkim wytrwałości.
gość
10-11-2008, 15:12:00

Witajcie, ja odchodzę od zmyslow.....

cd...o mojej mamie

Mama od 5 dni spi, udar sie nie cofa i cały czas jest obrzęk,tylko czas jest naszym przyjacielem,lekarze czekaja co bedzie...boją się teraz ,ze mama dostanie zapalenie płuc ,bo lezy caly czas i w płucach wszystko zalega,odsysaja ja ale ciezko jest.

Jeśli chodzi o operacje tętniaka mózgu to z mama leża dwie Panie,ktore mialay te same operacje i widzialam je jak z bloku operacyjnego przewozili je do sali mamy,obie były przytomne i ruszały sie...patrzyłam na nie i byłąm szczesliwa,ze im sie udalo.

Jak pisalam wczesniej,po operacji mamy lekarze badali ja co godzine i od poczatku widac było,ze ma niedowład (plegia) lewej strony ciala, po 3 dniach lewa strona zaczela miec odruchy i tak jest do tej pory.
Bardzo wazne jest czy osoba po operacji wykazuje ruch.
Ja mame laskotałam w lewa stope i wygladalo to tak,ze chciala zabrac stope ale nie mogla...taki odruch ma. Mama jest zaintubowana i spi wiec nie wiadomo jakie skutki udaru jeszcze beda.
Teraz wszystcy czekamy....problemy neurologiczne dzieja sie w sekunde,naprawianie ich trwa czasami nawet lata,trzeba sie uzbroic w cierpliwosc i optymistycznie patrzec na kazdą pozytywna zmiane.

Nana
gość
11-11-2008, 00:50:00

Tata nadal jest w szpitalu i nadal nie mówi, tzn. tylko pojedyncze słowa, nie odzyskał świadomości, ma przykurcz prawej ręki. Lekarze podejrzewają udar. Nie wiadomo co będzie dalej. Wcześniej po każdym ataku wszystko się cofało w ciągu kilku godzin, teraz nie
Nana, trzymaj się.
Inez
gość
11-11-2008, 13:04:00

Moja historia została już opisana na tym forum.
Byłam operowana w Wielką Sobotę. Teraz jest już dobrze, wróciłam do pracy. Jestem namacalnym dowodem na to, że tętniaka można pokonać. Ważne jest wsparcie rodziny i jej siła. Rozmawiajcie ze swoimi bliskimi, oni w tej chwili bardzo się boją, a Wy musicie przekazać im siłę do dalszej walki.
Mimo,że byłam nieprzytomna, pamietam,że bardzo się bałam. Poczucie, że ktoś bliski jest obok mnie, dawało mi spokój, a przeciez spokój w takim stanie jest najważniejszy.
Powrót do zdrowia po takiej chorobie jest bardzo długi i ciężki. Potrzeba dużo cierpliwości.
Myślami jestem z Wami, trzymajcie się i piszcie, co u Waszych bliskich.
Pozdrawiam!
Dorota.
gość
11-11-2008, 17:16:00

witam.
mam 20 lat.mam dziwne objawy od lutego, tj bóle głowy, zawroty głowy, osłabienie, i prawie cały czas dziwne uczucie w głowie(prawa skroń) to nie jest ból ale jakby jakieś uwieranie i pulsowanie. byłem wczoraj u lekarza rodzinnego i dał mi skierowanie do neurologa bo mało co nie zemdlałem 2 dni temu. teraz to "dziwne" uczucie strasznie sie nasiliło i staje sie nie do wytrzymania.
wie ktoś czego to mogą być objawy?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Zapytanie
Przepukliny uciskające nerwy czy ktoś zna dobrego neurochirurga zajmującego się odbarczaniem nerwow
Inne sposoby ulżenia w dolegliwościach
Kochani, moja mama jest po dwóch operacjach, jeden na szyję, druga na odcinek lędźwiowy. Przed operacją na odcinek lędźwiowy przestała czuć już stopę, była odrętwiała. Po operacji stopa "wróciła", ale ma na codzień mnóstwo dolegliwości, bóle, parzenia, miała też rwę kulszową aż wygięło jej nogę na chwilę. Czy tak powinno być? Robiła ponowny rezonans, w kilku miejscach piszą o stanozie. Proszę powiedzcie, co można jeszcze zrobić, by ulżyć na codzień? Czytałam o medycznej marihuanie, może jakiś olejek cbd? Czytałam też o kolagenie typu II (może macie jakiś sprawdzony) w połączeniu z Wit c i kwasami omega 3-6-9? Czy taka suplementacja może cokolwiek pomóc? Proszę o jakąkolwiek podpowiedź....
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
Reklama: