Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-02-2021, 17:49:34

Gość 2021-02-25 23:20:18
Gość 2021-02-17 17:23:30
Witam, zwracam się z prośbą o namiary na jakiegoś dobrego neurochirurga. Pół roku temu dowiedziałam się, że mam w głowie (gdzieś za gałka oczna) tętniaka 4x5mm. Niby mały, ale podobno małe częściej pękają. Neurolog mówi obserwować, neurochirurg zaleca operację z otwieraniem czaszki. Szukam namiarów na neurochirurga (w woj. pomorskim najlepiej), wykonującego zabiegi embolizacji, może on coś zaproponuje lepszego. Nie wiem, czy poddać się leczeniu, bo mam małe dzieci i boję się konsekwencji.. Tego, że pęknie też się boję.. Nie wiem, co robić i gdzie szukać pomocy. Na wizytę w Gdańsku czekam już 2 miesiące i nikt nie oddzwania. Proszę o jakieś namiary na dobrego fachowca. I pytanie: czy jest szansa, że tętniak nigdy nie pęknie? Czy one zawsze pękają...?
Dzień dobry.
Ja mam 3 tetniaki. 1 duży 14mm i 2 małe o podobnych wymiarach co Twój.
Ten największy (dzisiaj mija równy rok) jestem już po embolizacji, 2 mniejsze tetniaki są pod obserwacją.
Wiem co czujesz, myślałam tylko o dzieciach i trzęsłam się ze strachu.
Dlaczego jest mowa o otwieraniu czaszki może u Ciebie też wystarczy embolizacja (bez otwierania czaszki). Znam lekarzy ale na Śląsku. Daj znać czy jesteś zainteresowana, teraz przez Internet można przesłać płytkę i też pomogą.
Witam, muszę zrobić ponowne badania (żeby było co porównywać) i wtedy mam się umówić do lekarza, który zadecyduje, czy jest szansa na embolizacje. Cały czas myślałam, że lepiej z tym żyć, a teraz już sama nie wiem, kiedy jest mniejsze ryzyko: przy operacji, embolizacji, czy życiu z tętniakiem...
gość
03-03-2021, 05:56:43

Gość 2021-02-28 18:49:34
Witam, zwracam się z prośbą o namiary na jakiegoś dobrego neurochirurga. Pół roku temu dowiedziałam się, że mam w głowie (gdzieś za gałka oczna) tętniaka 4x5mm. Niby mały, ale podobno małe częściej pękają. Neurolog mówi obserwować, neurochirurg zaleca operację z otwieraniem czaszki. Szukam namiarów na neurochirurga (w woj. pomorskim najlepiej), wykonującego zabiegi embolizacji, może on coś zaproponuje lepszego. Nie wiem, czy poddać się leczeniu, bo mam małe dzieci i boję się konsekwencji.. Tego, że pęknie też się boję.. Nie wiem, co robić i gdzie szukać pomocy. Na wizytę w Gdańsku czekam już 2 miesiące i nikt nie oddzwania. Proszę o jakieś namiary na dobrego fachowca. I pytanie: czy jest szansa, że tętniak nigdy nie pęknie? Czy one zawsze pękają...?
Dzień dobry.
Ten największy (dzisiaj mija równy rok) jestem już po embolizacji, 2 mniejsze tetniaki są pod obserwacją.
Dlaczego jest mowa o otwieraniu czaszki może u Ciebie też wystarczy embolizacja (bez otwierania czaszki). Znam lekarzy ale na Śląsku. Daj znać czy jesteś zainteresowana, teraz przez Internet można przesłać płytkę i też pomogą.
Witam, muszę zrobić ponowne badania (żeby było co porównywać) i wtedy mam się umówić do lekarza, który zadecyduje, czy jest szansa na embolizacje. Cały czas myślałam, że lepiej z tym żyć, a teraz już sama nie wiem, kiedy jest mniejsze ryzyko: przy operacji, embolizacji, czy życiu z tętniakiem...
Samo myślenie Cię wykończy. Medycyna poszła do przodu, jadąc na salę operacyjną płakałam, pielęgniarka wtedy powiedziała mi ważne słowa. Masz szczęście, że wiesz o tętniaku i możesz coś z tym zrobić, mój syn nie miał tej szansy, więc nie płacz tylko korzystaj z tej możliwości.
gość
12-03-2021, 21:19:49

Dzień dobry.
.
Witam,
Mam namiary na bardzo dobrego neurochirurga ale z Krakowa super specjalista i podejście do pacjenta na zasadzie człowiek- człowiek. Otwarcie czaszki wiąże się z dużym ryzykiem ( wiem jestem 11 lat po takim zabiegu u mnie pęk więc nie miałem wyboru tylko otwarcie czaszki i klips założony na tętniaka). Jeżeli będziesz tylko chciała prześle Ci namiary na tego lekarza.
gość
12-03-2021, 21:21:31

Gość 2021-03-12 22:19:49
Dzień dobry.
.
Witam,
Mam namiary na bardzo dobrego neurochirurga ale z Krakowa super specjalista i podejście do pacjenta na zasadzie człowiek- człowiek. Otwarcie czaszki wiąże się z dużym ryzykiem ( wiem jestem 11 lat po takim zabiegu u mnie pęk więc nie miałem wyboru tylko otwarcie czaszki i klips założony na tętniaka). Jeżeli będziesz tylko chciała prześle Ci namiary na tego lekarza. Trzymaj się i bądź dobrej myśli.
gość
12-03-2021, 21:38:43

Gość 2020-11-28 16:52:19
Witam, długo zastanawiałam się, czy opisać tu swoją sytuację. Ale z dnia nandzien czuje się coraz bardziej bezradna a w obecnej sytuacji (pandemia) trudniej znaleźć pomoc w tym wypadku.
12.10.2020 mój narzeczony doznał potwornego bólu głowy, wezwalam karetkę,po jakimś czasie mojego narzeczonego przetransportowano helikopterem do najblizszego szpitala wojewódzkiego. Tam okazalo sie ze pękł tetniak prawej IcA, jest duzy krwotok z przebiciem do komór, krwiak i jeszcze jeden zimny tetniak.
Mój ukochany spędził 4 tyg na intensywnej terapii, potem na "normalnej sali" dwa tygodnie, ma założona zastawek oponowo -rdzeniowa. Niespełna dwa tygodnie temubzostal wypisany do domu w stanie miejscowym stabilnym. Mówią że to cud, ze odzyskał świadomość, nie ma żadnych niedowladow, mówi, je samodzielnie i pamięta wszystkich,rodzinę, znajomych... Ale nie wyszedł z tego bez szwanku- nie bardzo wie, ze jest w domu, nie pamięta gdzie jest np łazienka, ze 5 minut temu był w toalecie, ze jest w domu..Duzo rzeczy też mu się miesza, z tym co było, co mu się przysnilo,ogólnie ma duże zaburzenia pamięci krotkotrwalej.Wie kim jest, ale nie wie że tyle czasu był w szpitalu (przez pandemia nie mogliśmy to odwiedzać, nie miał z nami zadnego kontaktu, nawet telefonicznego).
Mam w związku z tym pytanie do innych, którzy znają podobny przypadek, czy po takim urazie, uszkodzeniach mozgu wszystko pon jakimś czasie wróciło do normy? Wiem, ze potrzebą czasu i pomocy neuropsychologa, ale może jest ktoś, kto przezyl podobną tragedię i wie jakmsobie z tym poradzić, co nalezy zrobic, gdzie szukac pomocy...
Mój narzeczony jest młody i silny, ma 30 lat, jest jedynym sensem mojego zycia, moją najbliższą osobą.
Pozdrawiam wszystkich, Kaśka.
Witam Cię,
Też jestem po operacji klipsowania tętniaka tętnicy przedniej prawej, tak pęk i potrzebna była natychmiastowa operacja w jednym ze szpitali wojewódzkich nie podjęli się operacji. Zostałem przewieziony do kliniki Neurochirurgii w Krakowie, gdzie wykonano operację. Przed operacja wszystko pamiętam nawet dziwny kształt stołu operacyjnego i głos lekarza z końca sali "dlaczego pacjent nie jest zaintubowany". Następnie 6 dni wyjętych z pamięci nic, pustka czarna dziura, ale potem pamięć powróciła z problemami ale udało się. Jeżeli chcesz mogę podać namiary na lekarza z którym możesz skonsultować przypadek który opisujesz. Pozdrawiam i trzymam kciuki , że będzie dobrze, przepraszam musi być dobrze , bo jeżeli ktoś przeżyje takie coś ( nazywam to bombą tykająca w głowie) to tak jakby dostał drugie życie i wszystko będzie dobrze.
gość
10-04-2021, 15:13:04

Witam,proszę o kontakt Panią o pseudonimie Optymistka73.Chciałabym porozmawiać o operacjach tetniakow w Poznaniu.
gość
10-04-2021, 16:15:13

Optymistka73 2020-11-07 19:07:34
Witaj, jestem po sześciu Na cięciach na tętnicy udowej i zawsze lekkie zgrubienie pojawiało się przy gojeniu się.
Początkująca
12-04-2021, 21:53:04

Gość 2021-04-10 17:13:04
Witam,proszę o kontakt Panią o pseudonimie Optymistka73.Chciałabym porozmawiać o operacjach tetniakow w Poznaniu.
Witam proszę o kontakt na prywatną wiadomość.Wcześniej niestety trzeba się zalogować. Chętnie pomogę jeżeli tylko będę mogła.
gość
03-05-2021, 19:57:21

Dzień dobry, Jestem 30 latkiem. Zaraziłem się covid 19 w szpitalu ale przeszedłem dosyć łagodnie w styczniu. Od około 4 miesiecy zmagam się z dziwnymi szumami w głowie i ogólnym osłabieniu wsystkich mieści rąk i nóg w całodobowym napieciu. Kładąc się spać słysze szumy w głowie i cieżko jest mi się wygodnie ułożyć. Problem ten występuje codziennie podczas wstawania podobnie , podczas jazdy samochodem podobnie po jakimś czasie zaczynają sie dziwne nerwobóle i piszczenie w głowie. Nie wiem jak sobie w tym poradzić , mam umówioną wizytę tomografi komputerowej za trzy tygodnie. Do tego czasu cały czas chodze lekko podenerwowany i zdezorientowany czy udaćsiędo neurologa jak opisać ten specyficzne nerwobóle (tzw. wiercenie w mięśniach). Bardzo prosiłbym o jakieś nakierowanie na co zwrócić uwagee ewentualnie przy kontakcie ze specjalistą. Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość wyeliminowania takich bólów jakimiś lekami, ewentualnie jakie mogą być podejrzenia.
Czy może mieć na to wpływ tzw. mgły po covidowej jeżeli przebyłem łagodnie czy też sprawdzić swój organizm pod kątem np. tętniaka lub jakiś guzów. Czy wypada mi zrobić tomografie samą głowy czy kręgów szyjnych ? Bardzo bym prosił o pokierowanie po takich objawach na badania może jakieś . Rezonansu magnetycznego nie moge zrobić ze względu na klaustrofobie. Chciałbym też dowiedzieć się jaka jest różnica pomiedzy tomografem i rezonansem i czy kontrast jest groźny w tego typu badaniach ? Dodam że czasami mam problemy z oddychaniem nosem i biore hydroksyzyne.
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam, z wyrazami szacunku
Bartłomiej
Początkująca
03-05-2021, 21:06:25

Gość 2021-05-03 21:57:21
Dzień dobry, Jestem 30 latkiem. Zaraziłem się covid 19 w szpitalu ale przeszedłem dosyć łagodnie w styczniu. Od około 4 miesiecy zmagam się z dziwnymi szumami w głowie i ogólnym osłabieniu wsystkich mieści rąk i nóg w całodobowym napieciu. Kładąc się spać słysze szumy w głowie i cieżko jest mi się wygodnie ułożyć. Problem ten występuje codziennie podczas wstawania podobnie , podczas jazdy samochodem podobnie po jakimś czasie zaczynają sie dziwne nerwobóle i piszczenie w głowie. Nie wiem jak sobie w tym poradzić , mam umówioną wizytę tomografi komputerowej za trzy tygodnie. Do tego czasu cały czas chodze lekko podenerwowany i zdezorientowany czy udaćsiędo neurologa jak opisać ten specyficzne nerwobóle (tzw. wiercenie w mięśniach). Bardzo prosiłbym o jakieś nakierowanie na co zwrócić uwagee ewentualnie przy kontakcie ze specjalistą. Chciałbym wiedzieć czy jest możliwość wyeliminowania takich bólów jakimiś lekami, ewentualnie jakie mogą być podejrzenia.
Czy może mieć na to wpływ tzw. mgły po covidowej jeżeli przebyłem łagodnie czy też sprawdzić swój organizm pod kątem np. tętniaka lub jakiś guzów. Czy wypada mi zrobić tomografie samą głowy czy kręgów szyjnych ? Bardzo bym prosił o pokierowanie po takich objawach na badania może jakieś . Rezonansu magnetycznego nie moge zrobić ze względu na klaustrofobie. Chciałbym też dowiedzieć się jaka jest różnica pomiedzy tomografem i rezonansem i czy kontrast jest groźny w tego typu badaniach ? Dodam że czasami mam problemy z oddychaniem nosem i biore hydroksyzyne.
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam, z wyrazami szacunku
Bartłomiej
Witaj, byłam kiedyś na rezonansie pod którym po prostu się położyłam nie wjeżdżało się do Tuby. Nie wiem jaką się profesjonalnie nazywa i skąd jesteś ale siemianowice ach Śląskich jest tzw. rezonans łezkowy. Problem klaustrofobii wtedy znika, TK niestety ma wpływ na zdrowie i dlatego nie powinno za często go robić chociaż były czasy kiedy robiłam kilkanaście razy w roku. Kiedyś lekarz tłumaczył mi że TK to tak jak mniej więcej ale podkreślam tylko mniej więcej Rentgen rezonans natomiast nie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: