Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-09-2020, 19:31:04

MazSzczesciary1 2020-09-05 13:07:24
Witam. W połowie sierpnia mojej żonie pekł tętniak w mózgu. Została przetransportowana śmigłowcem do szpitala . Nie reagowala już na bodźce bolowe i światło.Miala IV stopień w skali hunta hessa. Po paru godzinach lekarze operowali ja -zaklipsowanie tętniaka. Miała duży obrzek mózgu. Zrobili jej kontolne tk 10 godz po operacji i zdecydowali się na wybudzenie. Miała wszystkie swoje odruchy życiowe mowa oddychanie ruchliwość lecz nie bardzo wiedziala co sie stalo. Lekarze kazali nastawic sie na najgorsze gdyż przy peknieciu tętniaka jest duża śmiertelność. Mowili że jest najbardziej kluczowe 12 dni ponieważ wtedy statystycznie nastapi skurcz naczyniowy który robi niedowlady wady wymowy a w duzym odsetku prowadzi do śmierci. Moja żona prawdopodobnie w 9 dobie dostała skurczu i niedowladu dwóch prawych kończyn. Po jednym dniu miała pełną sprawność ruchowa. Niedowlad sam sie cofnął. Jedynym skutkiem ubocznym od samego początku jest brak pamięci aktualnej tej krótkotrwalej. Pamięta wszystko z przed pęknięcia lecz nic po peknieciu. No i ma omamy wzrokowe ze widzi np swoja mame. Po 5 dobie zaczela jeść. Ma taki apetyt ze hej. Dzis juz jest 19 doba i za 3 dni wychodzi do domu. Dalej ma zaniki pamieci i omamy wzrokowe. Ktoś z Was spotkał sie z takim zanikiem pamięci i czy dalo sie odzyskac ja? Lekarze mówią że każdy przypadek jest inny i trzeba nieraz długiej rehabilitacji. Najblizsze miesiace napewno beda trudne. Podobno dobrze tez samemu sie udać do psychologa bo przyjda dni zwątpienia zmęczenia itp. Cieszę sie ze moja żona mimo IV stopnia w skali hunta hessa żyje i mowi, chodzi. Mam nadzieję że tą pamięć naprawimy. Dostalem radę od innych osob by wybierac dobrych neurologow i rehabilitantow przy rehabilitacji i leczeniu a nie pierwszego lepszego czy najtanszego. Zdaję sobie sprawe z kolejek i kosztów ale szukajcie dojść kontaktow. Jestem narazie pelen nadzieji że wszystko wróci w miare do normalnosci. Żona jest po 40 wiec jeszcze szmat życia przed nia. Proszę o opinie innych jakie było ich leczenie z zanikiem pamięci krotkotrwalej. PS nie mowie ze w pierszych dobach bylo ze mna kolorowo. Bylem zalamany. Caly swiat mi sie zalamal. Nie zostawajcie sami idzcie do rodziny znajomych. Ja nie spalem pierwszych 5 dni. Musicie wierzyc ze sie uda. Pozdrawiam mąż Szczęściary
gość
26-09-2020, 19:36:24

Moja mama była po pęknięciu tętniaka 30 marca. Cudem przeżyła. Wszystko sie dobrze układało do czasu aż zorientowaliśmy sie ze ma zaniki pamięci. Długo dochodziła do siebie. Była i nadal jest rehabilitowana. Z pamięcią jest juz lepiej ale nadal ma problemy. Czasami jak dzwonie wieczorem to nie pamietała, ze dzwoniłam rano. Lekarze mówią, ze potrzebna jest rehabilitacja. Ja widzę światełko w tunelu. Trzeba pytać zawsze, jedna kobieta z forum o tetniakach napisała, ze problemy z pamięcią ma do dziś a jest rok po embolizacji. Potrzeba czasu i trzeba sie rehabilitować.
Początkujący
26-09-2020, 22:06:03

Zona dostala zastrzyki. Juz po 2 dniach zobaczylem poprawe. Przed zastrzykami nie pamietala czegos z przed 5 min a po zastrzykach pamieta co jadla dzien wczesniej. Nieraz trzeba troche popowiedziec co robila i pozniej juz opowiada ze szczegolami. Zona jest dopiero 5 tydzien po operacji wiec tez nie moge oczekiwac cudow. Zdrowka dla mamy.
Początkująca
12-10-2020, 19:37:52

Gość 2020-09-26 21:31:04
MazSzczesciary1 2020-09-05 13:07:24
Witam. W połowie sierpnia mojej żonie pekł tętniak w mózgu. Została przetransportowana śmigłowcem do szpitala . Nie reagowala już na bodźce bolowe i światło.Miala IV stopień w skali hunta hessa. Po paru godzinach lekarze operowali ja -zaklipsowanie tętniaka. Miała duży obrzek mózgu. Zrobili jej kontolne tk 10 godz po operacji i zdecydowali się na wybudzenie. Miała wszystkie swoje odruchy życiowe mowa oddychanie ruchliwość lecz nie bardzo wiedziala co sie stalo. Lekarze kazali nastawic sie na najgorsze gdyż przy peknieciu tętniaka jest duża śmiertelność. Mowili że jest najbardziej kluczowe 12 dni ponieważ wtedy statystycznie nastapi skurcz naczyniowy który robi niedowlady wady wymowy a w duzym odsetku prowadzi do śmierci. Moja żona prawdopodobnie w 9 dobie dostała skurczu i niedowladu dwóch prawych kończyn. Po jednym dniu miała pełną sprawność ruchowa. Niedowlad sam sie cofnął. Jedynym skutkiem ubocznym od samego początku jest brak pamięci aktualnej tej krótkotrwalej. Pamięta wszystko z przed pęknięcia lecz nic po peknieciu. No i ma omamy wzrokowe ze widzi np swoja mame. Po 5 dobie zaczela jeść. Ma taki apetyt ze hej. Dzis juz jest 19 doba i za 3 dni wychodzi do domu. Dalej ma zaniki pamieci i omamy wzrokowe. Ktoś z Was spotkał sie z takim zanikiem pamięci i czy dalo sie odzyskac ja? Lekarze mówią że każdy przypadek jest inny i trzeba nieraz długiej rehabilitacji. Najblizsze miesiace napewno beda trudne. Podobno dobrze tez samemu sie udać do psychologa bo przyjda dni zwątpienia zmęczenia itp. Cieszę sie ze moja żona mimo IV stopnia w skali hunta hessa żyje i mowi, chodzi. Mam nadzieję że tą pamięć naprawimy. Dostalem radę od innych osob by wybierac dobrych neurologow i rehabilitantow przy rehabilitacji i leczeniu a nie pierwszego lepszego czy najtanszego. Zdaję sobie sprawe z kolejek i kosztów ale szukajcie dojść kontaktow. Jestem narazie pelen nadzieji że wszystko wróci w miare do normalnosci. Żona jest po 40 wiec jeszcze szmat życia przed nia. Proszę o opinie innych jakie było ich leczenie z zanikiem pamięci krotkotrwalej. PS nie mowie ze w pierszych dobach bylo ze mna kolorowo. Bylem zalamany. Caly swiat mi sie zalamal. Nie zostawajcie sami idzcie do rodziny znajomych. Ja nie spalem pierwszych 5 dni. Musicie wierzyc ze sie uda. Pozdrawiam mąż Szczęściary
Witaj, w wieku 40 lat miałam pierwszy udar niedokrwienny później przez następne cztery lata zaliczyłam jeszcze siedem niedokrwiennych i ostatni najgorszy był udar krwotoczny porównywalny z pęknięciem tętniaka chociaż moje nie pękły.
Bo tak mam ich cztery co operacja znajdowali kolejne. Udar niedokrwienny bardzo szybko mijały i nie za wiele pozostawiały dysfunkcji. Natomiast przy wylewie niestety wyglądało to już inaczej prawie tak jak opisywał Ś sytuację twojej żony. Ja miałam rehabilitację w domu trzy razy w tygodniu fizyczna i dwa razy w tygodniu neurologopeda tyczną. Pozostał mi niedowład prawej strony ciała w stopniu lekkim tzn. normalnie chodzę i generalnie nikt nie widzi że coś jest nie tak no to miast mam problem z czuciem głębokim. Zadbaj o to żeby rzeczywiście rehabilitacja była jak najszybsza i jak najczęstsza. Wiem że kosztuje to masę pieniędzy ale naprawdę jest to bardzo ważne. Sprawdź proszę czy żona była ubezpieczona między innymi od wlewu bo to są naprawdę duże pieniądze i mogą pokryć koszty rehabilitacji. Życzę ci jeszcze dużo cierpliwościBo wiem ile mój mąż ze mną przeszedł. Jeżeli chodzi o tętniaki polecam profesora JuszKata z poznania. Życzę dużo zdrowia dla twojej żony niech szybko dojdzie do siebie jestem pełna nadziei że wszystko będzie dobrze u mnie pamięć i kojarzenie Wracało z czasem.
Ps.
Przepraszam za błędy ale po czterech latach od wlewu nie jestem w stanie szybko pisać na klawiaturze i do tej pory wolę dyktować.
Początkujący
13-10-2020, 11:52:55

Dziekuję za odpowiedz.
Rehabilitacje zaczęliśmy odrazu. Widzę małą poprawę z dnia na dzień. Żona ma rechabilitacje z neuropsychologami. Jeździ na diagmozy i 2 razy w tygodniu ma spotkania z neuropsychologiem i ćwiczą różne rzeczy. Jak ktoś jej nie zna to nie zauważy że ma tak poważną chorobę. Po dłuzszej rozmowie jest to lekko wyczówalne. Zona miala dużo szczęścia bo mówi chodzi logicznie myśli bez zadnego szwanku. Jedynie musimy ćwiczyć tą pamięć. Jak ktośby znalazł się w takiej sytuacji to poszukajcie sobie fundacji ktora zajmuje sie schorzeniami jak w moim wypadku zaburzeniami pamięci. By sie dostać do takiej fundacji potrzebne jest orzeczenie o niepełnosprawności. Nie bójcie się tego. Orzeczenie jest czasowe a duzo pomoże. Dzięki temu żona ma prawie codzienne wizyty z nerologopedami i neropsychologami. Ma zapewniona profesjonalna opieke.
Co do ubezpieczenia to masz racje. Są tam pieniazki za udar. Niestety chodze do lekarzy prywatnie gdyz potrzebowalem leczenia konkretnego odrazu. 1 wizyta w ramach NFZ po 20 dniach. Te wizyty i leki sa kosztowne. Ale co sie nie zrobi dla zony. Tak jak mówisz jest cięzko ale trzeba zagryzsc zeby i walczyc. Polecam tez pojscie do psychologa indywidualnie i rodzinnie. Pomaga. Badzmy wszyscy dobrej mysli. Ja jestem. Powodzenia. Przepraszam za interpunkcje i brak Polskich znakow lecz pisze z telefonu.
Początkująca
13-10-2020, 19:51:33

MazSzczesciary1 2020-10-13 13:52:55
Dziekuję za odpowiedz.
Rehabilitacje zaczęliśmy odrazu. Widzę małą poprawę z dnia na dzień. Żona ma rechabilitacje z neuropsychologami. Jeździ na diagmozy i 2 razy w tygodniu ma spotkania z neuropsychologiem i ćwiczą różne rzeczy. Jak ktoś jej nie zna to nie zauważy że ma tak poważną chorobę. Po dłuzszej rozmowie jest to lekko wyczówalne. Zona miala dużo szczęścia bo mówi chodzi logicznie myśli bez zadnego szwanku. Jedynie musimy ćwiczyć tą pamięć. Jak ktośby znalazł się w takiej sytuacji to poszukajcie sobie fundacji ktora zajmuje sie schorzeniami jak w moim wypadku zaburzeniami pamięci. By sie dostać do takiej fundacji potrzebne jest orzeczenie o niepełnosprawności. Nie bójcie się tego. Orzeczenie jest czasowe a duzo pomoże. Dzięki temu żona ma prawie codzienne wizyty z nerologopedami i neropsychologami. Ma zapewniona profesjonalna opieke.
Co do ubezpieczenia to masz racje. Są tam pieniazki za udar. Niestety chodze do lekarzy prywatnie gdyz potrzebowalem leczenia konkretnego odrazu. 1 wizyta w ramach NFZ po 20 dniach. Te wizyty i leki sa kosztowne. Ale co sie nie zrobi dla zony. Tak jak mówisz jest cięzko ale trzeba zagryzsc zeby i walczyc. Polecam tez pojscie do psychologa indywidualnie i rodzinnie. Pomaga. Badzmy wszyscy dobrej mysli. Ja jestem. Powodzenia. Przepraszam za interpunkcje i brak Polskich znakow lecz pisze z telefonu.
Witaj, orzeczenie o niepełnosprawności mam natomiast z Fundacją nie próbowałam narazie finansowo jest w porządku. A nie wiem czy się zrozumieliśmy ale chodziło mi o ubezpieczenie które wpłacają na konto twojej żony z tych pieniędzy spokojnie możecie płacić przecież wszystkie wizyty i rehabilitację. Ja też wszystko przecież prywatnie musiałam robić nawet w sumie nie podsumowaliśmy z mężem ile to kosztowało bo tak jak mówisz czego się nie robi. Ja miałam wylew w lewej półkuli mózgu która jest odpowiedzialna za wiele rzeczy między innymi za logika pisanie czytanie itd. więc na początku nie mówiłam nie pisałam nie czytałam ale wszystko uwierz mi z czasem wraca do normy twoja żona jest młoda, młodzi wcześniej wracająDo sprawności. Trzymam kciuki i życzę dużo dużo zdrowia dla całej waszej rodziny.
gość
22-10-2020, 10:20:13

Witam czy miał ktoś embolizację niepękniętego tętniaka mózgu w Katowicach Ligocie? Bardzo proszę o jakies informację jak przebiegł i czy wszystko ok.
gość
22-10-2020, 11:32:27

Gość 2020-10-22 12:20:13
Witam czy miał ktoś embolizację niepękniętego tętniaka mózgu w Katowicach Ligocie? Bardzo proszę o jakies informację jak przebiegł i czy wszystko ok.
Tak ja miałam łącznie sześć zabiegów na dwóch tętniakach. Sprawa jest bardzo indywidualna. Przy założeniu że robi to dobry specjalista wszystko odbywa się bez problemów. U mnie najlepszy okazał się prof. Juszkat z poznania. Moim zdaniem lepiej zrobić i nie czekać. Wcześniej umówić się do profesora na wizytę prywatną w jego gabinecie. Pozdrawiam i życzę zdrówka
Początkująca
22-10-2020, 11:39:29

Gość 2020-10-22 12:20:13
Ta poprzednia odpowiedź też była moja tylko nie zauważyłam że jestem niezalogowana. Na liGocie miałam zabieg ratującymi życie ale generalnie polecam Poznań.
gość
22-10-2020, 13:59:04

Poznań to wiem że najlepszy ale bardzo długie terminy nawet pilne a Katowice można szybciej dodam że mąż ma tętniak ok 15 mm więc nie może czekac

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: