Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-02-2020, 16:40:40

Szanowni Państwo
Mój tętniak pękł w 1993 roku . miałam wówczas 20 lat . Co do objawów , trochę bolała mnie głowa .Najbardziej rano , tuż po przebudzeniu . Później ból mijał . Funkcjonowałam normalnie . Gdy tętniak pękł , zanim straciłam przytomność , poczułam straszny ból głowy ( z tyłu ) . Gdy się ocknęłam nie umiałam wstać , nie czułam nóg . Dodatkowo posikałam się ( pożniej dowiedziałam się , że podczas wylewu puściły zwieracze) . godzinę póżniej zaczęły sie wymioty , miałam także światłowstręt oraz sztywny kark ( nie mogłam dotknąć brodą do klatki piersiowej ) . Do operacji doszło dopiero 10 dni później . Wcześniej leczono mnie na zatrucie pokarmowe , robiono testy na narkotyki . Dopiero jednemu z lekarzy przyszło do głowy , aby zrobić punkcję . Ona wykazała wylew . Póżniejsze badania ( rezonans , tomograf i kilka innych 0 potwierdziły tętniaka . Operacja się udała ,mam założonego klipsa . Po operacji nie było żadnych komplikacji . Efekty uboczne zauważa u mnie tylko neurolog ( lewa strona trochę mniej sprawna ) . druga sprawa to psychika , każdy ból głowy czy wymioty powodują strach . Piszę ten post , aby pocieszyć chorych z tetniakiem . Dzisiaj mam 46 lat , skończyłam studia . Pracuję , urodziłam dziecko , robię wszystko to co co zdrowi . No może nie zdobywam górskich szczytów i nie trenuję sportu ( nawet aerobik odpada) . Oczywiście starch jest zawsze . Nie każdy z tętniakiem umiera i nie każdy zostaje kaleką . Życzę wszystkim dużo zdrowia i głowa do góry .
gość
07-03-2020, 11:32:55

Witam, jakie bylo wasze samopoczucie w pierwszych dniach po embolizacji tętniaka??
gość
19-03-2020, 17:39:27

Witam.
Jestem 2 dzień po embolizacji tętniaka i mam temperaturę 38-38,5 C czy to naturalne. Po za temperaturą mam lekki ból głowy z lewej strony na wysokości skroni. Może mi ktoś odpowiedzieć.
gość
04-04-2020, 15:33:51

Gość 2020-02-10 23:19:12
jak wygląda życie po zaklipsowaniu tętniaka zakładając że wróci się do formy praktycznie jak sprzed operacji? chodzi mi głównie o takie kwestie jak praca fizyczna i używki (papierosy i kawa), ten tętniak wciąż stanowi zagrożenie? pytam bo mam taki przypadek w rodzinie i wiem że ta osoba nie będzie chciała zmienić swoich przyzwyczajeń
Trzeba zrezygnować z "przyjemności" alkohol , papierosy czy ciężkiej pracy fizycznej. Zmieniamy życie diametralnie ja już tak 10 lat funkcjonuje i nie narzekam. jeżeli ktoś nie będzie chciał stosować się do zaleceń to powiedz wprost dostałeś/aś drugą szansę od nie zmarnuj jej bo trzeciej może już nie być. Trzeba się cieszyć , że człowiek żyje ...
gość
04-05-2020, 10:10:20

Witajcie. W 2016 roku trafiłam do szpitala z okropnym bólem głowy, błyskami w oku, drętwieniem połowy ciała. Diagnoza migrena z aurą. Teraz czasem też zdarzają mi się takie akcje i wiem już jak reagować. Wtedy w szpitalu miałam robiona tomografię, chyba bez kontrastu. Czy taka tomografia wykrylaby ewentualnego tętniaka? Pozdrawiam i życzę zdrówka
gość
12-05-2020, 17:03:37

Cześć wszystkim. 6 marca tego roku przeszłam zabieg embolizacji tętniaka w gdańskim szpitalu. Po dwóch miesiącach i 10 dniach wróciłam do aktywności zawodowej. Obecnie nic mnie nie boli, czuję się świetnie, wszystkie niepokojące objawy które były bezpośrednio po embolizacji minęły. Pozdrawiam wszystkich tętniakowców i życzę dużo zdrowia pozdrawiam wszystkich tętniakowców i życzę dużo zdrowia:)
gość
01-06-2020, 17:26:55

Cześć embolizację przeszłam 9 lutego dwa tygodnie w szpitalu choć żadnych powiklań tez mialam gorączke 39 w drugiej dobie wiec to normalne.Teraz 4 miesiace po, wszystko dobrze żadnych skutków ubocznych za tydzien kontrolne angio mr i mam nadzieje powrót do pracy.Trzymajcie się bedzie dobrze
gość
01-06-2020, 17:32:24

Tomograf tym bardziej bez kontrastu moze nie pokazac tętniaka wiem z doswiadczenia gdy trafilam z pęknietym tętniakiem na pogotowie w TK nie bylo go widać tylko samą krew ponieważ byl za mały 5 mm dopiero rezonans go pokazał i lawina ruszyła ale dzięki lekarzom żyje i mam się dobrze
gość
11-06-2020, 18:42:09

Czy ktoś z Was mógłby napisać jakie mieliście zalecenia po embolizacji tętniaka. Mam mieć embolizację za dwa tygodnie i nie wiem czego się spodziewać po zabiegu.
gość
14-06-2020, 15:54:59

Nie wolno bedzie ci dzwigac ,schylac sie i podnosic rąk wysoko do góry ,myc sie tylko letnim prysznicem i ogólnie oszczedzający tryb życia żadnych nerwów i czynnosci gdzie się napinasz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: