Reklama:

TĘTNIAK MÓZGU (4111)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
03-01-2020, 14:28:55

Gość 2020-01-01 13:39:20
Hej, jakie miliscie robione badania aby wykluczyć/potwierdzić tetniaka? I czy były to badanie z czy bez kontrastu ?
Ja miałam na samym poczatku tomografie bez kontrastu. Potem juz bywalo roznice
gość
13-01-2020, 14:06:42

Gość 2015-09-02 22:26:02
Ja też, czekam. Ale staram się myśleć pozytywnie,najgorsze poza nami. Zawsze jest ryzyko,że pójdzie coś źle, ja to przeżyłam 3 miesiące temu. Boję się tej angiografi kontrolnej.Dzisiaj miałam komisję lekarską dostałam świadczenie rehabilitacyjne na 6 miesięcy. Pozdrawiam Wszystkich Agnieszka
gość
13-01-2020, 17:39:37

Treść zablokowana przez moderatora

gość
13-01-2020, 17:44:26

Jestem po kontrolnym rezonans ie i nie wiem co myśleć. Zapisałem się do lekarza le termin to 25.01.2021 roku a na opisie z rezonansu jest napisane "badanie wykonano w sekwencji s3DI MC i VEN 3D PCA uzyskując obraz naczyń tetniczych izylnych. Badanie uzupełniono obrazami w sekwencji TSE(T2W) oraz DWI/ADC w projekcji poprzeczne.
Stan po embiolizacji tetniaka ACoA. Obecnie widoczny jest śladów sygnał przepływu w okolicy szyi tetniaka osiągając wymiary 2.0x1.4mm
Hypoplastyczny odcinek A1CA-wariant anatomiczny.
Po za tym w obrębie dużych naczyń tetniczych i zylnych mozgowia w badaniu angio-MR nie uwidoczni9no obecności ewidentnych cech patologii naczyniowej "
I teraz moja prośba, może ktoś to przetłumaczyć na chłopski język?
Tetniaka miałem embolizowanego w sierpniu. 6x5mm i założono mi sześć sprężyn.
Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam
Wtajemniczony
15-01-2020, 08:09:18

lepiej poczekaj na wizytę, lekarz wszystko dokładnie powie
gość
15-01-2020, 09:15:54

Raczej nie będę czekał roku czasu tylko pójdę prywatnie
gość
17-01-2020, 14:55:55

Został przez przypadek wykryty u mnie tętniak w tętnicy szyjnej lewej wewnętrznej (3,5mm) z szeroką szypułą. Jestem po pierwszej konstrukcji z neurologiem dr Bojarskim. Jego zdaniem tętniak jest w pełni ukształtowany i powinnam poddać się embolizacji. W przyszłym tygodniu jestem umówiona na kolejną konsultacje z nerochirurgiem, radiologiem dr Zawadzkim.
Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Wyżej ktoś napisał że małe tętniaki podlegają obserwacji, z drugiej strony na co czekać.
Może ktoś coś wie więcej na ten temat.
gość
18-01-2020, 18:11:06

Gość 2020-01-17 15:55:55
Został przez przypadek wykryty u mnie tętniak w tętnicy szyjnej lewej wewnętrznej (3,5mm) z szeroką szypułą. Jestem po pierwszej konstrukcji z neurologiem dr Bojarskim. Jego zdaniem tętniak jest w pełni ukształtowany i powinnam poddać się embolizacji. W przyszłym tygodniu jestem umówiona na kolejną konsultacje z nerochirurgiem, radiologiem dr Zawadzkim.
Szczerze mówiąc nie wiem co robić. Wyżej ktoś napisał że małe tętniaki podlegają obserwacji, z drugiej strony na co czekać.
Ja mam trzy tętniaki, żaden z nich nie jest wiekszy niż 5mm, od 7 lat jestem pod obserwacja. Wedlug lekarzy jest wieksze ryzyko operacji niz zycie z nimi.
Początkująca
19-01-2020, 16:13:13

Gość 2020-01-18 19:11:06
Ja mam trzy tętniaki, żaden z nich nie jest wiekszy niż 5mm, od 7 lat jestem pod obserwacja. Wedlug lekarzy jest wieksze ryzyko operacji niz zycie z nimi.
Przepraszam że zapytam jak się dowiedzieliście o tych tętniakach szyjnych? Czy dawały jakieś objawy?
gość
19-01-2020, 16:22:58

Pati_666 2020-01-19 17:13:13
Gość 2020-01-18 19:11:06
Przepraszam że zapytam jak się dowiedzieliście o tych tętniakach szyjnych? Czy dawały jakieś objawy?
Ja dowiedzialam sie przez przypadek, dostalam skierowanie na tomografie z powodu zawrot glowy i wymiotow, ktory utrzymywaly sie tydzien.
Lekarz nazwal to „przypadkowym znaleziskiem”

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: